Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranje novca i financiranje terorizma

Teške 261 milijun kuna: Spriječeno gotovo 300 sumnjivih transakcija

Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
25.11.2020.
u 15:25

Najčešći su načini zloupotrebe korištenje fiktivnih trgovačkih društava, korištenje gotovine u prikrivanju nezakonitog izvora novca i pranje novca proizašlo iz računalnog kriminaliteta

Ured za sprečavanje pranja novca izdao je skoro 300 naloga za blokiranje sumnjivih transakcija u posljednjih pet godina i tako spriječio potencijalnu štetu u ukupnom iznosu od 261 milijun kuna. Inicirali su i većinu kaznenih postupaka za pranje novca ili su u njima aktivno sudjelovali kao podrška tijelima kaznenog progona.

Na godišnjoj konferenciji o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, koju organiziraju Ured za sprečavanje pranja novca i HGK, govorilo se o korištenju fiktivnih trgovačkih društava za zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i pranju novca, korištenju gotovine u prikrivanju nezakonitog izvora novca i pranju novca proizašlom iz područja računalnog kriminaliteta kao najčešćim slučajevima.

- Kontinuirano raste broj prijava koje zaprimamo od obveznika, nadležnih državnih tijela i inozemnih financijsko-obavještajnih jedinica - rekao je pomoćnik predstojnika Ureda za sprečavanje pranja novca Ante Biluš.

Ovogodišnja Konferencija tematski je usmjerena na 5. krug evaluacije Republike Hrvatske u odnosu na provedbu mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma pa se govorilo i o tome na koji način će Hrvatska dokazati svoju učinkovitost u tome.

Komentara 4

CO
Colors
15:32 25.11.2020.

Jednu nisu,Bačićevu crnu torbu.

Avatar HDZ.LPG.bojna
HDZ.LPG.bojna
15:35 25.11.2020.

Samo 261 milijun u 5 godina, ovo nisu uracunali kradezenjare? To je sića za njih, ako barem ne zamrace svake godine ovoliki iznos, kao da nisu nista

JD
John Doe Jr.
16:03 25.11.2020.

malo teatra za opljačkane hrvate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije