Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovornost sudaca

U posljednje dvije godine stegovno osuđena 44 suca

'Judges Gavel and Books/DPA/PIXSELL'
DPA/PIXSELL
15.04.2013.
u 15:00

Sedam je sudaca razriješeno dužnosti – četiri uvjetno, deset je novčano kažnjeno, 27 sudaca je ukoreno, a još petero je pod suspenzijom

Inzistiranje na odgovornosti sudaca daje rezultate. Podaci koje smo dobili od Ministarstva pravosuđa i Državnog sudbenog vijeća (DSV), kao i posljednje odluke DSV-a, govore da je zaštićenost sudaca zapravo dojam. I to očito pogrešan. Ali, da je dojam i najteže promijeniti, govori podatak o 6565 predstavki koje je Ministarstvo pravosuđa lani zaprimilo uglavnom zbog odugovlačenja u postupanju, dok ih se manji broj odnosio na ponašanje sudskog i državnoodvjetničkog osoblja. Znači da svakog radnog dana prigovara oko 25 građana. Ali, samo u dva slučaja prigovori su inicirali stegovne postupke, koji su u tijeku. Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa, u kojoj su četiri iskusna suca i dvije državne službenice, lani je provela 23 nadzora (od toga sedam nad materijalno-financijskim poslovanjem sudova) temeljem kojih je pokrenuto devet stegovnih postupaka u kojima je, prema podacima Ministarstva, zasad razriješen jedan predsjednik suda te kažnjena četiri suca u Sesvetama.

Ovise o predsjednicima

Podaci DSV-a, tijela koje “sudi” sucima, govore o upečatljivim promjenama kako u broju stegovnih procesa, tako i po izrečenim sankcijama. Ovaj saziv DSV-a, kojem je na čelu Ranko Marijan, od 3. ožujka 2011. imao je ukupno 76 procesa protiv sudaca (od toga 18 postupaka u tijeku), dok je saziv kojem je na čelu bio Ivan Turudić od 15. srpnja 2009. do 27. siječnja 2011. imao samo deset procesa. Inače, broj stegovnih postupaka ne ovisi o DSV-u, već o predsjednicima sudova i Ministarstvu pravosuđa. Dok je Turudićev DSV osudio šest sudaca (po tri novčano i ukorom), Marijanov DSV osudio je 44 suca. Sedam ih je razriješeno dužnosti, od kojih četiri uvjetno, deset je novčano kažnjeno, a za 27 sudaca izrečen je ukor. Sudac kojem je izrečen ukor dvije godine ne može napredovati, a novčano kažnjeni sudac tri godine.

Podsjećamo i da je šest sudaca suspendirano jer se protiv njih vode kazneni postupci.

Od tri vrste novčanih kazni koje od svibnja 2011. DSV ima na raspolaganju, proteklog su tjedna prvi put posegnuli za najtežom. Općinskog suca u Šibeniku Željka Radačića stegovno su kaznili oduzimanjem trećine plaće sljedećih 12 mjeseci jer nije postupao po odluci neposredno višeg suda, a općinsku sutkinju u Čakovcu Stanislavu Sanjković 10-mjesečnim oduzimanjem trećine plaće jer je neuredno obnašala dužnost.

Koliki je to iznos, na sudovima nam nisu odgovorili, ali to je barem 3000 kuna manje svakog mjeseca. U oba slučaja, koja su pokrenuli predsjednici sudova, suci imaju pravo na žalbu. Na upit je li riječ o tomu da DSV sada ima stroži pristup ili je riječ o dva slučaja izuzetna po težini stegovnog djela, odgovoreno nam je uopćeno zakonski, a što se svodi na sve okolnosti slučaja.

Poštovanje rokova

Sudac Radačić kasnio je u izradi i otpremanju odluka 40 dana i više te nije poštovao rokove višeg suda u predmetima u povodu zahtjeva za suđenje u razumnom roku. Kao posebno otegotno bilo mu je što je već bio novčano kažnjen oduzimanjem trećine plaće na tri mjeseca pa mu je sada za sve izrečena jedinstvena najstroža novčana sankcija. Sutkinja Sanjković izazvala je zastaru u jednom kaznenom predmetu. DSV nam nije odgovorio o čemu je riječ, ali smo detaljan odgovor dobili od suda u Čakovcu. Riječ je o maloljetničkom predmetu u kojem je Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Varaždinu predložilo 27. studenoga 2008. da im sud izrekne odgojnu mjeru – isprike žrtvi koju su teško ozlijedili. U svibnju 2010. ODO u Varaždinu predložio je da se zakaže sjednica vijeća, ali 15. listopada 2012. nastupila je apsolutna zastara progona a da ništa nije poduzeto da se to spriječi. Inače, sutkinja je od početka 2009. do listopada 2012. radila na 1159 predmeta i riješila ih 1114, prije svega stare predmete, što je utjecalo i na propust.

>> Protiv zamjenice splitskog ODO-a pokrenut stegovni postupak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije