Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIČKO IZVJEŠĆE

U porastu govor mržnje i nacionalizam

Romi
Ivica Galovic/PIXSELL
15.05.2018.
u 08:00

Srbi, LGBT osobe i Romi sve su češće mete rasizma i nesnošljivog govora mržnje, a nacionalizam je u porastu, osobito među mladima.

U Hrvatskoj je sve prisutniji rasistički i nesnošljiv govor mržnje, čije su mete Srbi, LGBT osobe i Romi, a nacionalizam je u porastu, osobito među mladima. Zaključuje to najnovije izvješće Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI), tijela Vijeća Europe, organizacije u kojoj Hrvatska upravo krajem ovoga tjedna preuzima rotirajuće predsjedanje Odborom ministara.

Izvješće također upozorava da se u Hrvatskoj događa “buđenje povijesnog revanšizma u obliku hvaljenja ideologija Drugog svjetskog rata – ponajprije fašističkog ustaškog režima”.

Vlasti ne reagiraju

Izvješće ECRI-ja o Hrvatskoj, koje se danas objavljuje u Strasbourgu, sadrži niz preporuka, među kojima je i uvođenje obveznog obrazovanja iz ljudskih prava kao dijela građanskog obrazovanja u sve nastavne planove i programe. Osobito se djecu treba podučavati ljudskom pravu na jednakost i zabrani diskriminacije, a ECRI preporučuje da se izrade odgovarajući udžbenici i da nastavnici prolaze potrebnu izobrazbu kako bi mogli učiti hrvatsku djecu da ne budu nesnošljivi prema Srbima, Romima te lezbijkama, gayevima, biseksualnim i transseksualnim (LGBT) osobama.

“Vlasti trebaju osuditi govor mržnje i promicati protugovor političara i visokih dužnosnika. Sve političke stranke u zemlji također trebaju osuditi govor mržnje i pozvati svoje članove i sljedbenike da se od njega suzdrže”, piše među preporukama. Neovisno tijelo Vijeća Europe specijalizirano za praćenje rasizma i nesnošljivosti kritizira hrvatske vlasti zbog “neodgovarajuće” reakcije na porast govora mržnje. Izvješće pokriva razdoblje od kraja 2012. do prosinca 2017., tako da kritika ne ide samo ovoj nego i prijašnjim vladama. “Vlasti rijetko javnosti upućuju bilo kakvu poruku protiv govora mržnje (protugovora). Lagano se isključuje kazneni progon i većina slučajeva govora mržnje i nasilja motiviranog mržnjom tretira se kao prekršaj. Nepoduzimanje kaznenog progona znači da nema učinkovitog odvraćanja. Odredbe o rasističkoj motiviranosti kao otegotnoj okolnosti također se rijetko primjenjuju zbog toga što u pravosuđu nema dovoljno znanja i stručnosti za prepoznavanje zločina iz mržnje”, piše u izvješću.

Kad je o “protugovoru” riječ, ECRI izrijekom pohvaljuje predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga što je u svibnju 2016. “odgovorila na porast govora mržnje javno osudivši ustaški režim i pozvala na međuetničku snošljivost”.

Pozivajući se na dokumente jednog drugog tijela Vijeća Europe, preciznije Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, ECRI problematizira kad se “o nekim manjinskim skupinama” u Hrvatskoj govori kao o “agresorima”.

Za ova tijela Vijeća Europe to je primjer “zapaljive retorike” kojoj je cilj povećati međuetničke napetosti.

Kako to da ECRI bilježi porast govora mržnje prema manjinama i u mandatu aktualne Vlade koju podržavaju te manjine, pitali smo Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća.

Udar ultrakonzervativnih

– Vlada nije izvor poruka te vrste jer, da jest, mi ne bismo bili dio te vladajuće većine. Izvor tog govora mržnje različite su grupacije koje nastavljaju ono što je bilo karakteristično za 1990-e godine i za razdoblje nakon ulaska u EU. Posebno ultrakonzervativne grupacije, od kojih neke upravo organiziraju referendumsku inicijativu i šire antimanjinsku atmosferu. Državne institucije trebale bi slati jasnije poruke, ali ne čine dovoljno jer su i same pod udarom tih ultrakonzervativnih grupacija – kaže Pupovac.      

Ključne riječi

Komentara 39

KA
kamenjar0404
08:25 15.05.2018.

Ovi sto ste naveli mrze nas Hrvate i Hrvatsku a ne obratno!!!

DU
Deleted user
08:34 15.05.2018.

Što je tu novoga? Svi koji misle drugačije od vladajućeg mainstreama koji uključuje etnobiznismene i liberalne ljevičare su rasisti, ksenofobi, ultrakonzervativci, kamenjari, jednom rječju .....ustaše. To je slika slobode govora, prava na drugačije mišljenje te općenito ljudskih prava u današnjojoj crvenoj " demokratskoj" Hrvatskoj.

DU
Deleted user
09:30 15.05.2018.

Ma ne nema nikakve netrpljivosti pa pogledajte samo komentare sa najviše pluseva na portalu svi pucaju od prevelike ljubavi prema Hrvatima i HR ! Kakve nam samo lijepe riječi upućuje naš sosed iz susjedne slovenije pravo balkanske uz domoljublje ii paštetu na takve se moramo ugledati valjda jer on piše iz uljuđene slovenije. Čim više pljuješ po HR tim si veći demokrata .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije