Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRIJEDLOG Pokrenuta velika inicijativa za zaštitu Popova polja od plavljenja iz RS

U Popovu polju gradit će se brana i hidroelektrana

06.02.2009.
u 23:00

Razočarani činjenicom da nadležne institucije u BiH, osobito Elektroprivreda Republike Srpske, ne čine ništa kako bi se spriječilo učestalo plavljenje njihovih nasada i voćnjaka u Popovu polju, mještani općine Ravno odlučili su uzeti stvari u svoje ruke.

Revolucionarni projekt
Kako bi se zaštitili od višegodišnjeg plavljenja iz Republike Srpske, u Ravnom se pokreće jedan posve novi, a moglo bi se reći i revolucionarni infrastrukturni projekt. Naime, Vijeće građana općine Ravno pokrenulo je inicijativu za gradnju brane, tj. hidroelektrane uz rijeku Trebišnjicu na samoj daytonskoj crti razgraničenja koja prolazi kroz Popovo polje. Mještani Ravnog su na to prosto natjerani jer im je to jedini način da zaustave plavljenje Popova polja, koje po Daytonu 80 posto pripada Federaciji BiH, a ostatak Republici Srpskoj. - Voda i dalje raste u Popovu polju i mi nemamo načina kako bismo se zaštitili. Nama nitko godinama ne sanira ogromne štete, a cijelo nam se vrijeme smiju iza leđa i govore kako je to tobože posljedica obilnih padalina.

Sada ćemo i mi gospodariti vodom na ovoj brani, pa ćemo se jedino tako i zaštititi, govori nam Stana Burić, predstavnica Vijeća građana općine Ravno, te pojašnjava kako bi zapravo trebala izgledati ta brana u Popovu polju. - Oko 150 kubika vode u sekundi puštalo bi se niz korito rijeke Trebišnjice, što bi bila dovoljna količina da se ne plavi cijelo to područje koje je sada, a tako je bilo i ranijih godina, pod dubokom vodom. Dubina akumulacije na toj brani bila bi najmanje pet metara, pa bi se onda ta voda vraćala u Republike Srpsku.

Proizvodnja struje
Mi smo žrtve dviju elektrana, tj. Hidroelektrane Čapljina i one u Republici Srpskoj, pa zašto i mi onda ne bismo proizvodili struju u Popovu polju, dodaje Stana Burić naglašavajući kako je zahtjev Vijeća građana već upućen Općinskom vijeću Ravno, a u ponedjeljak isti ide na adrese mjerodavnih Hercegovačko-neretvanske županije i Federacije BiH.

Ova inicijativa mještana Ravnog zasigurno će iznenaditi sve nadležne institucije u BiH, jer je to ujedno i posve novi prijedlog za rješavanje problema višegodišnjeg plavljenja plodnog Popova polja iz kojeg se voda još ne povlači. Naprotiv, voda je u posljednja dva dana čak i porasla pa su to nove brige za ovdašnje poljoprivrednike koji već sada imaju ogromne štete na nasadima i voćnjacima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije