Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Poljskoj se zabranjuju petokraka, "Internacionala" i Che Guevara

che
AFP
27.11.2009.
u 17:08

– Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom – ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu.

Mladi buntovni Poljaci više neće smjeti nositi majice s likom revolucionara Che Guevare, a svaki nostalgični komunistički skup na kojemu će netko uskrsnuti s crvenom zvijezdom rastjerat će jake policijske snage. Konzervativni poljski predsjednik Lech Kaczynski trebao bi u ponedjeljak potpisati zakon koji zabranjuje nošenje obilježja fašizma, komunizma ili bilo kojega drugog totalitarizma. Dok su mnoge zemlje već zabranile nacističke simbole, ovo je najradikalnija zabrana simbola komunizma. Svima koji prekrše zakon prijeti kazna zatvora do dvije godine. U Poljskoj će se ići u zatvor i zbog pjevanja "Internacionale" kao što se nekada, dok je vladao komunizam, na našim područjima išlo u zatvor zbog pjesme "Ustani, bane". Predsjedniku Kaczynskom uopće neće teško pasti što mora potpisati ovakav zakon jer su on i njegov brat Jaroslaw, donedavni poljski premijer, najžešći antikomunisti na tamošnjoj političkoj sceni.

– Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom – ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu. Takav stav prema komunizmu u Poljskoj uopće nije usamljen. Prije bi se moglo reći da je žestoki antikomunizam opće mjesto.

– Komunizam je totalitarni sustav u kojem su ubijeni milijuni ljudi. On je jednak nacizmu pa nema razloga tretirati različito njihove simbole – smatra povjesničar Wojceich Roszkowski. Duhove je dodatno uzbudio poljski klasik Andrzej Wajda najnovijim filmom u kojemu govori o zločinima sovjetskih komunista u Katynskoj šumi. Ondje je sovjetska vojska pobila tisuće poljskih vojnika.

Komentara 327

DN
dnleac
14:19 09.05.2014.

Vidiš sve se može kad se ima volje, nadam se da ce ovo pravilo biti u cijeloj uniji

HE
heraklit88
15:20 01.06.2011.

Che Guevara je notorni ubojica i zločinac najvećeg kalibra, politički nepismeni pseudo lječnik koji je od marksističke literature pročitao samo Komunistički manifest od 40-tak stranica. Osobno je smaknuo na stotine ljudi o čemu piše Courtois u Crnoj knjigi komunizma. Poljacici su krivi za II svjetski rat jer nisu dopustili povezivanje autocestom zapadnog dijela Njemačke i istočne Pruske preko Danzinga tj. Gdanjska i na to su bili nahuškani Francuskom političkom klikom jer je Poljska bila najobičniji francuski satelit, kao i Rumunjska, Čes-Slov i kralj. Jugoslavija. Poljaci su protjerali 5 milijuna Njemaca nakon I sv. rata s čisto njemačkog teritorija koje im je poklonjeno u Versailllu. To su isto učinili nakon II sv. rata kada su dobili na poklon trećinu Njemačke. Poljaci su kmetovski narod (kao i gotovo svi slavenski narodi) industrijski neravijen narod koji je kulturno, znanstveno i tehnički bio i jest potpuno inferioran njemačkom, pa čak i manjim germanskim narodima. Poljaka ima upola manje nego Njemaca, a usporedite njihov doprinos čovječanstvu komparativno gledano s primjerice Njemcima.

IZ
izbrisan
11:38 15.03.2010.

Svima vama koji bravara hvalite,treba dati samo jecmeni kruh. Kad osjetite kako svrbi guzica,psovali bi i Tita i Jovanku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije