Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost

U podrumu s više stotina litara mošta trovao se plinom

Ilustracija, policija, Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
26.09.2019.
u 11:35

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti - upozoravaju u PU varaždinsko

U podrumu u kojem se vreo mošt u Varaždinskoj ulici u Zbelavi jučer oko 12.45 sati 76-godišnjak se otrovao ugljičnim dioksidom. U podrumskom prostoru nalazilo se više stotina litara mošta u vrenju, a prilikom udisanja plina nastalog tijekom vrenja starac je izgubio svijest i pao na pod, gdje ga je, srećom, na vrijeme pronašao sumještanin. Prevezen je u varaždinsku Opću bolnicu.

- Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom. Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid, plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti - upozoravaju u PU varaždinskoj.

Podrume treba prozračivati i ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum, pogotovo ne u alkoholiziranom stanju. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće. Ugasi li se, to je znak za opasnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije