Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak na NO Ine

U pismu Jandrokoviću mađarski ministar Martonyi oštro brani MOL

'20.05.2010.,Zagreb - MVP.Sastanak ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovica sa madjarskim ministrom Janosem Martonyjem. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
13.09.2011.
u 09:45

"Članovi NO-a Ine koje je izabrala Vlada iznose lažne informacije i štete poslovanju" te opstruiraju rad te naftne kompanije.

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi poslao je hrvatskom kolegi Gordanu Jandrokoviću pismo u kojem oštro kritizira rad Nadzornog odbora Ine, Hanfe i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Igre s dionicama

Martonyi se u tom pismu, koje je u Ministarstvo vanjskih poslova stiglo u četvrtak, otvoreno zauzeo za MOL, u kojem mađarska vlada ima 25 posto vlasništva, te napao članove NO-a Ine, i to one koje je u to tijelo izabrala Vlada RH, optuživši ih da kontinuirano opstruiraju rad te naftne kompanije.

U tim se optužbama posebice može prepoznati Davora Šterna, iako ga Martonyi ne navodi imenom, jer piše kako članovi NO-a plasiraju lažne poslovne informacije poput one o zatvaranju rafinerije Sisak, a upravo je Štern o tome svojedobno govorio. Martonyi navodi i kako su članovi NO-a lažno optužili MOL da nije ispunio svoje obveze iz glavnog dioničarskog ugovora te da su MOL-ove aktivnosti usmjerene protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

– Članovi NO-a obratili su se i AZTN-u tražeći da povuče odobrenje za MOL-ovo preuzimanje Ine. Ponašanje članova NO-a izaziva nesigurnost i podcjenjuje reputaciju stranih investitora, ali i ugrožava funkcioniranje Ine – obrušio se mađarski ministar vanjskih poslova.

Njegovo je pismo u Hrvatskoj doživljeno kao pritisak Mađarske na legalne hrvatske institucije, i to u vrijeme kada je Hanfa protiv MOL-a podnijela kaznene prijave zbog manipulacije tržištem pri kupnji Ininih dionica, ali i kada se vodi istraga zbog navodnog mita koje je šef MOL-a Zsolt Hernadi navodno dao bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi MOL u Ini dobio većinska upravljačka prava iako nema 50 posto dionica te kompanije.

Ove optužbe dolaze i u vrijeme kada se približava (do početka listopada) deblokada Hanfine zabrane trgovanja Ininom dionicom na burzi i kada će MOL biti u prilici kupiti još nešto manje od jedan posto Ininih dionica i steći većinski paket.

Na račun Hanfe mađarski je ministar u pismu ponovio već poznate optužbe; da taj regulator ima dvostruke standarde kada je riječ o MOL-u, ali i da svojim ponašanjem diskriminira strane investitore u Hrvatskoj. Podsjetio je da je Hanfa na nekoliko mjeseci blokirala trgovanje Ininom dionicom te optužila MOL da dobiva povlaštene informacije iz Ine.

Martonyi se u pismu žali i na ponašanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj se MOL požalio zbog, kako su tvrdili, koordiniranog djelovanja mirovinskih fondova koji su u vrijeme MOL-ove privatne ponude o otkupu Ininih dionica ponudili cijenu od 2830 kuna za Ininu dionicu. No, ta je agencija MOL-u odgovorila kako trgovanje dionicama na burzi nije u njezinoj nadležnosti. To je pak, nastavlja mađarski ministar u pismu, osporilo MOL-ovo pravo da se žali na takvu odluku i ponašanje mirovinskih fondova.

U tom pismu mađarski ministar vanjskih poslova upozorava i na činjenicu da hrvatska Vlada nije ispunila svoju obvezu iz dodatka glavnom dioničarskom ugovoru iz 2009. o preuzimanju neprofitabilnog djela plinskog biznisa iz Ine.

Sigurnost opskrbe

Podsjeća kako je istekao i produljeni rok za preuzimanje plinskog biznisa. Pismo pak počinje u blagom tonu, navodeći da je hrvatska Vlada inicirala izmjene glavnog dioničarskog ugovora kako bi poboljšala energetski sigurnost zemlje.

Navodi kako je MOL prvak u sigurnosti opskrbe, osobito nakon što je ostvario projekte koji se odnose na diversifikaciju dobave plina i sl. Iako su bile najavljene izmjene tog ugovora, zasad još ništa nije dogovoreno, a posebna se buka bila digla zbog načina upravljanja Inom, odnosno odbora izvršnih direktora koji su zasjenili ulogu uprave.

Komentara 7

JK
ja-kan
17:44 13.09.2011.

Na temelju ovoga teksta Ive Puljić-Šego moglo bi se zaključiti da ja Sanader moderni mađaron.

OB
-obrisani-
19:02 13.09.2011.

Ovo je govor u stilu mađarskog Vožda koji se obraaća hrvatskim podanicima, prijeteći im sankcijama.

HK
hrvat_knin
16:54 13.09.2011.

upravo nevejrojatno kako se povijest ponavlja, tj. kako su nas i u 21. stoljeću mađari zajahali i vješto iskoristili naše izdajnike i njihove sitne interese, da se dokopaju našeg prirodnog blaga... danas su to hdz-ovci, prije stotinama godinama bili su vjerojatno neki banovi, plemići, vlastelini... ako pogledamo istini u oči, bili smo bečki (i peštanski) konjušari i to smo i ostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije