Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud u Rijeci

U pet mjeseci stotinu svjedoka zatražilo informacije i savjete

sud rijeka
Goran Kovačić/Pixsell
07.06.2011.
u 17:05

Glas svjedoka i žrtava treba se čuti, oni zaslužuju središnje mjesto u sudskim postupcima, a podrška koju imaju od odjela u tome je izuzetno važna – naglasila je S. Ronner-Grubačić, nizozemska veleposlanica

Službenim posjetom Rijeci ravnatelja Uprave za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima u Ministarstvu pravosuđa Saše Rajića, veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Stelle Ronner-Grubačić i stalne predstavnice UNDP-a, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj, Louise Vinton danas je na riječkom Županijskom sudu predstavljen novi Odjel za podršku žrtvama i svjedocima, jedan od sedam koji su od 2008. godine otvoreni u Hrvatskoj zahvaljujući sredstvima nizozemske vlade i uz podršku UNDP-a. Od 2008. godine u osnivanje odjela uloženo je šest milijuna kuna iz sredstava UNDP-a, donacije Kraljevine Nizozemske, SAD-a, UN-ova Fonda za ostvarenje Milenijskih ciljeva razvoja i Ureda za europsku sigurnost i suradnju.

Kako je istakao S. Rajić, Uprava za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima osnovana prošle godine dio je cjelokupne reforme pravosuđa, a otvaranje novih odjela u sudovima posebno je važno jer upravo ti odjeli imaju mogućnost neposrednog rada sa žrtvama i svjedocima kojima pružaju praktične informacije o kaznenim postupcima, ali i emocionalnu podršku. Dosad je u odjelima u hrvatskim sudovima podršku i savjete potražilo gotovo šest tisuća svjedoka, a riječ je o besplatnoj pomoći i sve što je izrečeno ostaje povjerljivo. U odjelima rade stručni timovi kojima pomaže više od stotinu posebno educiranih volontera.

Riječki odjel, kao i odjeli u sudovima u Sisku i Splitu, počeli su radom početkom ove godine, a riječki je već dokazao, rekao je na današnjem predstavljanju predsjednik Županijskog suda u Rijeci Veljko Miškulin, koliko je važan zbog praktične koristi svjedocima, a usto i jasno pokazuje napredak pravosudnog sustava.

– Biti svjedok ili žrtva ozbiljnog zločina emocionalno je i traumatično iskustvo, a sudjelovanje u sudskom postupku vjerojatno nepoznanica, k tome često i neugodna – kazala je S. Ronner-Grubačić na predstavljanju u Rijeci dodajući da se glas svjedoka i žrtava treba čuti jasno i glasno jer su oni ti koji zaslužuju središnje mjesto u sudskim postupcima, a podrška koju imaju od odjela u tome je izuzetno važna.

Model podrške koji je razvijen u Hrvatskoj, kazala je Louise Vinton, međunarodno je priznat i Vijeće Europe preporučuje njegovo preuzimanje i širenje na sve sudove u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

U odjelima za podršku žrtvama i svjedocima ne pružaju se pravni savjeti ni psihološka pomoć, no voditeljica riječkog odjela Mladena Tadej napomenula je da u suradnji s ustanovama i udrugama s područja županije dvoje savjetnika u riječkom odjelu upućuju svjedoke i žrtve kome se mogu obratiti za stručnu pomoć. Dosad je u "malom uredu" na riječkom Županijskom sudu informacije, savjet i podršku potražilo 114 građana, a u tijeku je osnivanje deseteročlanog volonterskog tima da bi odjel mogao pružiti podršku što većem broju rasprava na Županijskom i Općinskom sudu i u slučajevima obiteljskog nasilja na Prekršajnom sudu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije