Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA KOD BILJANA DONJIH

Poginula dva vojnika u padu školskog zrakoplova HRZ-a

Foto: Diadora.TV
1/7
Autori: Frane Šarić, Hina
07.05.2020.
u 16:51

Na mjesto događaja upućene su nadležne službe

U padu aviona poginule su dvije osobe, potvrđeno je iz MORH-a. Riječ je o pilotu-instruktoru i kadetu. Neslužbeno doznajemo kako je pilot bio član akro grupe HRZ-a "Krila Oluje".

Kod Biljana Donjih oko 16 sati dogodio se pad vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 u kojem su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bila je riječ o redovnom obučnom letu, priopćeno je iz MORH-a. 

Na mjesto događaja upućene su nadležne službe.

"Jako je brujalo, odjednom se čuo jak prasak. Avion je pao u dvorište susjeda. Navodno su bili u kući. Ja sam tu na 100 metara od nesreće" rekla nam je u telefonskom razgovoru mještanka Biljana Gornjih.

Jedan od pilota koji je dobio informaciju o stradavanju svojih kolega je izgovorio rečenicu na koju zapravo većina ljudi pomisli nakon saznanja o novoj tragediji u HRZ-u: "Što se događa? Kako je moguće? Kako tužna tragedija."

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

Konferencija za medije na kojoj će se izvijestiti o više informacija održat će se u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas u 20 sati.

VIDEO Mjesto nesreće okružila je policija

Oglasili su se i premijer Andrej Plenković te predsjednik Zoran Milanović.

– Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izražava sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su izgubili život u nesreći vojnog školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta. Strašan je to i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage RH – priopćeno je iz Ureda predsjednika.

– Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. MORH OSRH će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće – napisao je Plenković na Twitteru.

Druga teška nesreća ove godine

Ovo je, inače, druga teška vojna nesreća u mirnodopsko vrijeme. Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

Prije nešto manje od šest godina, 5. kolovoza 2014. lovački zrakoplov MiG-21 srušio se u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice. Avionom je upravljao pilot Stanko Hrženjak koji se uspješno katapultirao. Prema riječima pilota, do pada je došlo zbog otkazivanja hidrauličnog sustava i eksplozije motora. Taj avion, oznake 121, sudjelovao je dan ranije u svečanom preletu nad Kninom povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 12 godina ranije bio je na remontu u Rumunjskoj.

Ministarstvo obrane (MORH) izgubilo je dva takva zrakoplova 23. rujna 2010. na vojnoj vježbi kod Slunja. Povjerenstvo koje je istraživalo pad dvaju MIG-ova izvijestilo je u veljači 2011. da je do sudara zrakoplova došlo tijekom izvođenja borbene vježbe bojevog gađanja, uslijed niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji bili loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota.

Komentara 35

ZV
Zvonimir555
18:12 07.05.2020.

Moja sućut obitelji. Neka vam je Bog u pomoći u ovim teškim trenutcima.

EH
enigmus-hr
18:01 07.05.2020.

Ja ne razumijem, Hrvatska je danas bogatija nego što je cijela Jugoslavija bila nekada. A imali smo i te kakvo dobro zrakoplovstvo (za ono vrijeme, naravno). Zašto Hrvatska ne ulaže u vojsku a može?

DU
Deleted user
17:21 07.05.2020.

Ministarstvo će oformiti povjerenstvo... nitko nije kriv... eventualno mali virus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije