Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistički pokazatelji

U ovoj godini 421 slučaj obiteljskog nasilja u Vukovarsko-srijemskoj županiji

nasilje
Foto: Ilustracija: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
22.09.2014.
u 18:55

Ukupno je predloženo 295 zaštitnih mjera, od kojih se najveći broj mjera odnosi na obavezno liječenje od ovisnosti te zabranu približavanja žrtvi nasilja u obitelji

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, PU vukovarsko-srijemske objavila je statističke pokazatelje o primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u osam mjeseci ove godine.

U prvih osam mjeseci tekuće godine evidentiran je 421 prekršaj iz članka 4. ZZNO, od čega 206 slučajeva tjelesnog nasilja, 204 psihičkog nasilja, 7 ekonomskog nasilja te 4 slučaja tjelesnog kažnjavanja djeteta. Što se tiče
starosti počinitelja obiteljskog nasilja, najčešći počinitelji su muškarci  u dobi 31-50 godina, a žrtve obiteljskog nasilja uglavnom su žene u dobi od 31 do 50 godina te u dobi od 51 do 65 godina.

Ukupno je predloženo 295 zaštitnih mjera, od kojih se najveći broj mjera odnosi na obvezno liječenje od ovisnosti te zabranu približavanja žrtvi nasilja u obitelji, a 22 osobe prekršajno su prijavljene za nepostupanje prema primijenjenoj zaštitnoj mjeri. U policiji podsjećaju kako prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji "počinitelja koji ne postupa prema primijenjenoj zaštitnoj mjeri kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 3.000 kuna ili kaznom zatvora od najmanje 10 dana".

– Često se kaže da je "šutnja zlato". No, šutjeti o nasilju u obitelji, bilo u vašoj vlastitoj, susjedovoj ili tek nekog vašeg poznanika u ovom slučaju nije mudar potez. Nećete učiniti dobro djelo ako odlučite prijeći preko saznanja o nasilju, imajući za ispriku kako se ne želite petljati u privatne stvari, ali ako se odvažite i prijavite nasilnika, prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama, možda ćete nekom djetetu omogućiti ljepše djetinjstvo, vratiti mu osmjeh na lice, izmučenu ženu iščupati iz "ralja nasilnika", a prije svega, možda ćete spasiti nečiji život. To je nagrada koja se ni sa čim ne može mjeriti, vaš herojski potez koji će vječno biti utkan u nečije srce. Stoga, nemojte ignorirati nasilje! Prijavite ga na broj 192 – kažu u PU vukovarsko-srijemskoj.

>> Policija zbog nasilja u obitelji intervenira svaki dan 46 puta

Komentara 2

LV
lukas vk
14:25 24.09.2014.

Što možemo kada smo primitivna sredina

WA
wallter
20:42 22.09.2014.

taj je br. za 10x veci samo kod nas su zene ovisne o kukavickim muzevima koji svoje frustracije ikaljivaju u kuci jer nemaju muda to da naprave u kaficu nekome sebi ravnome jel bi dobili po nosu to su uglavnkm hvalisavci ja ovo ja ono itd. misevi jadni zena ako ne shvati da i jedan samar moze da drugi put kosta zivota i teskih fizickih ozljeda to je pre jadno viđao sam ljeti po trgovinama sa masnicama po rukama gdje se jasno vidi od pritiska druge ruke hematomi ili ti kaze sta gledas ili spusti glavu i ode a je .biga njezin je musko" zar ne ma prave muskarcine " takve trba kad dodju na posao iscipelariti za dobro jutro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije