Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Osječko-baranjskoj županiji povećao se broj heroinskih ovisnika

22.11.2008.
u 15:00

U Centru za prevenciju i liječenje ovisnosti Osječko-baranjske županije evidentirano je 1215 ovisnika, među kojima je 400 heroinskih.

U odnosu na prošlu godinu 86 je novih heroinskih ovisnika što je 50 posto više. Voditeljica Centra dr. Marija Kribl istaknula je da je, nažalost, i dobna skupina heroinskih ovisnika sve niža. Uglavnom su to mladi ljudi od 20-ak godina koji su, dodala je, već s 15-ak godina konzumirali marihuanu.

Broj od 1215 evidentiranih ovisnika u Centru nije konačan jer to su samo oni ovisnici koji su nam se javili ili koji su došli kroz sudski postupak i policijske akcije, te se može reći da se broj evidentiranih ovisnika već može pomnožiti sa sedam, što je više nego zabrinjavajuće, ocijenila je dr Kribl.

Izrazila je nezadovoljstvo prevencijom jer, po njezinim riječima, mnogo se temeljitije i angažiranije u borbu protiv droge moraju uključiti svi segmenti društva, posebice zato što se na tržištu stalno pojavljuju nove droge koje je teško prepoznati, a sve su opasnije i sofisticiranije.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga osječko-baranjske Policijeske uprave Toni Škrinjar istaknuo je u razgovoru za Hinu da je prevencija posebno važna jer oni koji su u izravnom kontaktu s mladima moraju reagirati ako uoče promjene u njihovu ponašanju. Na policiji i sudstvu je otkrivanje i kažnjavanje ponajprije dilera, rekao je Škrinjar i podsjetio da je ove godine u Baranji zaplijenjeno čak 65 kilograma heroina.

Cijena jedne tablete ecstasyja na osječko-baranjskome tržištu je sto kuna. Ta je cijena bila mnogo niža, no, dodao je, "zbog čestih akcija policije i zapljena, ponuda je slabija, a time i cijene više".

Nažalost, od posljedica predoziranja prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji umrlo je sedam osoba, među kojima najviše u dobi od 20-ak godina. Ove godine, na svu sreću, taj se broj smanjio te su do sada od predoziranja umrle dvije osobe, rekao je Toni Škrinjar. Dodao je kako droga u Osječko-baranjsku županiju dolazi iz Srbije, Bosne i, u posljednje vrijeme, iz Mađarske.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije