Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNE OD 200 DO 7.000 KN

Nova pravila u gradu na istoku Hrvatske: Visoke kazne za vješanje rublja i hranjenje životinja

Ilustracija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
31.07.2019.
u 13:39

Najveća kazna, u iznosu od 7000 kuna, predviđena je kada vlasnik napuštenu, devastiranu ili ruševnu zgradu ne ukloni ili na odgovarajući način ne ogradi.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u Osijeku usvojena je Odluka o komunalnom redu koja govori o tome kako se ponašati u javnom gradskom prostoru i određuje kazne predviđene za kršenje tih pravila. Tako je kazna za vješanje rublja 200 kuna, a za onog tko ne ukloni ambroziju 5000 kuna.

Glas Slavonije prenosi da članak 11. u Odluci kaže kako na prozorima, vratima, balkonima, terasama, lođama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema površini javne namjene nije dopušteno vješati ili izlagati rublje. Predviđena kazna je 200 kuna.

Prema članku 16 vlasnici okućnica neizgrađenog građevinskog i poljozemljišta dužni su kontinuirano uklanjati ambroziju i druge štetne biljke. U suprotnom kazna iznosi 5000 kuna. 

Zabranjeno je, prema članku 44, zauzimanje javne površine bez odobrenja upravnog tijela. Predviđena kazna je 5000 kuna.

Zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, trafostanice i mjesta koja za to nisu namijenjena. Kazna za to je 2500 kuna.

Člankom 88. osobito se zabranjuje na javnim površinama odlaganje glomaznog otpada, ostavljanje neregistriranih vozila, popravak, servisiranje, pranje vozila (kazna je 3000 kuna). Također, zabranjuje se i ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja, a ovaj prekršaj sankcionira se kaznom u iznosu od 200 kuna.

Na svim površinama javne namjene zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića (osim ako je riječ o terasama ili organiziranom javnom okupljanju), a propisana kazna je 200 kuna.

Najveća kazna, u iznosu od 7000 kuna, predviđena je kada vlasnik napuštenu, devastiranu ili ruševnu zgradu ne ukloni ili na odgovarajući način ne ogradi, stoji u Odluci o komunalnom redu.

Osim toga, od sada komunalni redari mogu zatražiti i pregledati osobne isprave te koristiti pomoć policije.

Komentara 103

Avatar Tračalo
Tračalo
14:03 31.07.2019.

Kolika je kazna odgovornim za neuklanjanje komaraca sa javnih površina ?

TH
thu
13:53 31.07.2019.

Ajmoooo... Kakvi močni "poticaji"... udri još po to malo preostalale sirotinje u Slavoniji, iseli i ove što su preostali...

Avatar rubinet
rubinet
14:40 31.07.2019.

Ovo mi nije jasno:"... članak 11. ... na prozorima, vratima, balkonima, terasama, lođama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema površini javne namjene nije dopušteno vješati ili izlagati rublje. " Na svom balkonu ne smijem sušiti rublje?Ili nisam dobro shvatio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije