Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SHEIN

U odjeći popularne online trgovine pronađene zabrinjavajuće količine opasnih kemikalija

Zagreb: Karitativni du?an
Foto: Josip Regovic, ilustracija
1/2
04.12.2022.
u 00:14

Proizvodi ove online trgovine sadrže opasne spojeve: U dječjoj haljinici pronađen kancerogeni spoj

Već neko vrijeme, a naročito od početka pandemije, online kupovina sve je popularnija opcija za brojne ljude diljem svijeta. Razvojem ovog tržišta, pojavile su se trgovine koje razne artikle nude po nevjerojatno niskim cijenama. Jedan takav online dućan je Shein. Na toj se platformi može naći odjeća, predmeti za kućanstvo, nakit i kozmetika, a cijene kreću već od 0,01 eura, reklamiraju na svojoj stranici.

Podatak koji je možda još i šokantniji je da Shein svakog dana u ponudu doda između 6.000 i 9.000 novih artikala. Osnovana 2013. godine, ova kineska tvrtka danas je jedna od najvećih digitalnih modnih kompanija. Vrijedna je milijardu dolara i zapošljava 10.000 ljudi, no sve to dolazi uz veliku cijenu, piše Fenix magazin.

Članovi Greenpeace Njemačka nedavno su proveli istraživanje u kojemu su putem internetskih stranica u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj te u pop-up trgovini u Münchenu kupili 47 artikala od Sheina te su ih zatim dali na testiranje u neovisnom laboratoriju. Rezultati su pokazali da dio proizvoda ove online trgovine sadrži opasne kemikalije. U odjeći, uključujući i predmete namijenjene djeci, pronađene su tvari koje uzrokuju rak.

U 15 posto, to jest u 7 uzoraka, pronađene su opasne kemikalije koje krše EU granične vrijednosti prema uredbi REACH. Opasne kemikalije prema standardu Oeko-Tex pronađene su u "zabrinjavajućim količinama" u 32 posto ili 15 proizvoda, navodi Greenpeace. “Laboratorij je otkrio visoku razinu kancerogenog formaldehida u haljini za malu djecu, a plastifikator ftalata u cipeli”, objašnjava stručnjakinja za očuvanje resursa i upravljanje recikliranjem u Greenpeaceu. Vrijednost ftalata premašila je dopuštenu za faktor 680.

Popis pronađenih zagađivača i njihovih mogućih učinaka na okoliš i zdravlje:

Alkilfenol etoksilati (APE): Otrovno za vodene organizme.

Formaldehid: Vjerojatno kancerogen i može izazvati alergijske reakcije, nadražujući oči, nos i grlo.

Teški metali kao što su kadmij, olovo i živa: Olovo i živa mogu oštetiti živčani sustav, kadmij može oštetiti bubrege i izazvati rak.

Ftalati: mogu oštetiti reproduktivnu sposobnost.

DMF – N-N-dimetilformamid: Klasificiran kao otrovan za reprodukciju.

Aromatični amini: djelomično kancerogeni.

Shein: Sporni artikli su uklonjeni iz ponude

Iz Sheina su poručili kako je roba s opasnim kemikalijama odmah uklonjena s tržišta. "Možemo potvrditi, na temelju informacija koje je dostavio Greenpeace, da smo odmah uklonili zahvaćene proizvode. Shein je predan potrošačima uvijek pružati sigurne i pouzdane proizvode”, navodi se u reakciji tvrtke. Shein također naglašava da se svi dobavljači s kojima surađuju moraju pridržavati kontrola koje se temelje i na uredbi REACH. Osim toga, izrazili su želju za suradnjom s ispitnim tijelima, a prošle godine proveli su više od 300.000 testova kemijske sigurnosti, navodi se.

No nisu samo kupci ti koji plaćaju jeftinu odjeću svojim zdravljem. Radnici u proizvodnim pogonima najviše su ugroženi zbog kemikalija koje se koriste, ističe Greenpeace. Iz udruge pozivaju EU da počne provoditi svoje zakone o opasnim kemikalijama i natjera proizvođače da preuzmu odgovornost za ekološko i društveno iskorištavanje u svojim opskrbnim lancima i utjecaje tekstilnog otpada.

Komentara 1

WT
WTF!
00:46 04.12.2022.

Kaj sa štetnim sastojcima spajkovača koje direktno ulaze u organizam? Kad će o toj vrućoj temi nešto?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije