Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stereotipovi

'U Norveškoj masovno umiru od smrzavanja, šaljimo im radijatore!'

Česma
23.03.2013.
u 17:30

Projekt financira Sveučilišni fond za međunarodnu pomoć iz Osla kako bi upozorio na opasnost od stereotipa

Projekt financira Sveučilišni fond za međunarodnu pomoć iz Osla kako bi upozorio na opasnost od stereotipa

Znate li što se događa u Norveškoj? Ljudi ne ignoriraju gladne, zašto bismo onda ignorirali one kojima je hladno?

Tako počinje monolog tamnoputi Afrikanac u videospotu, pozivajući sve s afričkog kontinenta da se uključe u akciju doniranja radijatora za Norvešku. Nazvali su je Radi-Aid, aludirajući na Band Aid, svjetsku akciju za pomoć Africi, poteklu iz Britanije, koja je izazvala poplavu sličnih akcija diljem svijeta. Naravno, riječ je o satiri i oštroj kritici jednodimenzionalnog shvaćanja problema. Projekt financira norveški Sveučilišni fond za međunarodnu pomoć kako bi upozorio na opasnost stvaranja stereotipa.

– Na što prvo pomislite kad netko spomene Afriku? Na glad, siromaštvo i AIDS. To su slike koje projiciraju kampanje, zanemaruju dostignuća i pozitivne pomake. Pojednostavnjuju probleme te potiču ljude da jednom godišnje nešto daruju i zaborave na Afriku, kažu iz Fonda te dodaju: Što bi netko mogao zaključiti o Norveškoj ako mu prikazuju samo slike snijega i hladnoće? Jednostavno, da tamo masovno umiru od hladnoće.

– Hladnoća ubija pa stoga širimo toplinu – stihovi su iz spota u kojem se vidi kako nasmiješeni Afrikanci donose svoje radijatore te ih daruju za sjevernu Europu, koji svjesno ismijava i krivim citatom podvrgava ciničnom komentaru patetične i patronizirajuće poruke takozvanog zapadnog svijeta, stereotipno vezane uz Afriku.

Skupljanje pomoći ne smije se oslanjati na eksploataciji stereotipa. Želimo da se u medijima i u školama prenose točnije informacije o svijetu, mediji ne smiju patronizirati ljude. Skupljanje humanitarne pomoći mora se temeljiti na procjenama pravih potreba, a ne na dobrim namjerama, kažu iz Radi-Aida.

>> Skupili novac za školovanje četvero afričkih učenika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije