Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Više od 100 milijuna doza cjepiva Sputnik V proizvodit će se u Indiji

Medical staff take part in a fire drill to evacuate the Corona Treatment Center Jaffestrasse in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.11.2020.
u 10:55

Glavni grad Berlin, jedan od najteže pogođenih u Njemačkoj, rekao je da neće ublažiti ograničenja preko Božića

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka pandemije u 220 zemalja širom svijeta potvrđeno je više od 60 milijuna slučajeva, a zabilježeno je i više od 1,4 milijuna smrtnih slučajeva. Cijela Europa je u crvenom zbog čega se život Europljana odvija pod strogim restrikcijama. 

10:51 Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) i indijski proizvođač lijekova Hetero, objavili su da su sklopili sporazum o proizvodnji ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnik V u Indiji, izvještava u petak agencija Ria, navodeći da se planira proizvodnja više od sto milijuna doza godišnje.Pokretanje proizvodnje zakazano je za početak sljedeće godine, piše Ria.

Prema čelniku RDIF-a Kirilu Dmitrievu, Sputnik V trebao bi postati "važan dio nacionalnog portfelja cjepiva" za svaku zemlju.

Cjepivo, koji je razvio ruski Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei, postao je prvo službeno registrirano cjepivo protiv covida-19 na svijetu. Rusi tvrde da je razvijeno "na dobro proučenoj i provjerenoj ljudskoj adenovirusnoj vektorskoj platformi, s važnim prednostima u pogledu sigurnosti, učinkovitosti te nema dugoročnih štetnih učinaka". RDIF je jučer objavio i da je moguća proizvodnja cjepiva Sputnik V u Njemačkoj.

Ruske epidemiološke službe u petak izvještavaju o 27.543 novozaraženih koronavirusom u četvrtak, što je najviše od početka pandemije.

U Rusiji je do sada evidentirano 2.215.533 oboljelih.

>> VIDEO Nove mjere u Hrvatskoj koje vrijede do 21. prosinca

9:50 U Njemačkoj je od početka pandemije koronavirusa zaraženo više od milijun osoba, a dnevni broj umrlih dosegao je rekordnih 426 slučajeva, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak. Brojke odražavaju stvarnost da je Njemačka u najboljem slučaju održavala nove zaraze stabilnima, ali da to nije dovoljno za ublažavanje mjera i uklanjanje rizika od preopterećenih bolnica.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 22.806 te iznosi 1,006.394 slučaja, prema podacima RKI-a. Broj smrtnih slučajeva u 24 sata povezanih s koronavirusom porastao je za rekordnih 426 na ukupno 15,586.

Barovi, restorani, kazališta i fitness dvorane su zatvoreni, ali škole i trgovine ostaju otvorene. Od 1. prosinca privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih 10. Preko Božića, taj će broj porasti opet na dopuštenih 10 osoba u većini od 16 saveznih država, ne računajući djecu u dobi do 14 godina, premda su obitelji pozvane da izbjegavaju društvene kontakte tjedan dana prije posjeta.

Glavni grad Berlin, jedan od najteže pogođenih u Njemačkoj, rekao je da neće ublažiti ograničenja preko Božića. Njemačka će se vjerojatno morati pridržavati mjera za suzbijanje pandemije i u siječnju, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata. Ona je pozvala na solidarnost građana, posebice u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

"Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize", rekla je Merkel.

Ona je rekla kako velike nade polaže u cjepiva i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

"Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela", rekla je Merkel.

Ključne riječi

Komentara 5

MX
Mister X
13:55 27.11.2020.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka pandemije u 220 zemalja širom svijeta potvrđeno je više od 60 milijuna slučajeva, a zabilježeno je i više od 1,4 milijuna smrtnih slučajeva. Cijela Europa je u crvenom zbog čega se život Europljana odvija pod strogim restrikcijama. Podmuklost ostaje drska i bez kompromisna sa stalnim bombardiranjem svijeta nekom "istinom" Za usporedbu prije su godišnje i nakon masovnog cijepljena protiv gripe ljudi umiralo da vidimo ? 2 milijuna ili 12 ? ili daleko više diljem Pakistana Kurdistana Mongolije Soma,lije i Tunguzije i diljem Azije Kine EU matori super bolesni ??? Oboljelo je 60 milijuna do sada od 7, 7 miljardi stanovnika ovoga planeta . Jer nitko gotovo nitko nije cijepljen ili jakoooooo mali broj u odnosu na 7,7 mijardi niti 0,005 mijardi ! Igre s brojkama su jako bolesna i podmukla stvar . Sad kad nema cjepiva -lijeka ikad nema maski koje nas štite osim ovih za ukras i za sve moguće sankcije i rastojanja jedni od drugih . Efikasnost ala 14 stoljeće i Kuga pored super mozgova koji smo znaju smišljati kako raju terorizorati jer su jedini krivi i treba ih kažnjavati ako ne plešu sa maskama ..

MP
miroslav.petkovic.7564
11:13 27.11.2020.

Da da Rusija jedan korak ispred svih.Iz dana u dan raste potraznja za Ruskim cjepivom.Vec je Madarska dobila prve kolicine cjepiva Sad Izrael i druge zemlje Juzne Amerike dobili prve kolicine cjepiva. Rusija poziva sve naucnike da vide koliko jee cjepivo ucinkovito i da uce.U slucaju da se odlucim dolazi u obzir samo Sputnjik V vakcinisati se. Sta kazu domaci Amerikanci hoce li ono uzet Astru iz Oxsforda.Pisali su to je vrh cjepiva sad navalite. Nemojte ih iznevjerit sad treba spustit gace ko ima snage.Bit ce kmecanja.

DU
Deleted user
13:59 27.11.2020.

Upravo procitah u daily mailu...." Government asks drug regulator to 'understand the data' behind Oxford's Covid vaccine amid fears trial result was based on 'shaky science'"...... interesantno da dezurni copy/pasteri iz vecernjeg nikad ne prenose ovakve clanke ali ce uvijek biti onih u stilu "kako da vam udje a ne izadje".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije