Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''OPASAN TREND''

U Njemačkoj sve više dozvola za posjedovanje oružja: Najčešće su radikalni desničari

02.02.2021.
u 17:01

Dozvola za posjedovanje vatrenog oružja omogućava posjedovanja lovačkog ili sportskog oružja

U Njemačkoj je 2020. zabilježen nagli porast izdavanja dozvola za nošenje vatrenog oružja za registrirane pripadnike radikalno desne scene, priopćila je njemačka vlada u utorak.

"Krajem 2020. je 1.200 pripadnika radikalne desnice legalno posjedovalo oružje" proizlazi iz priopćenja vlade nakon upita zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu. To je porast od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Istodobno i pripadnici pokreta tzv. Građana Reicha (Reichsbuerger), koji ne priznaju Njemačku u sadašnjoj formi ali ih se direktno ne svrstava u ekstremnu desnicu, posjeduju 528 dozvola za nošenje vatrenog oružja.

Stranka Ljevica je upozorila na to da se radi o "opasnom trendu".

"Ovaj porast je dokaz za rastuću opasnost koja dolazi od neonacista i rasista", kaže Martina Renner, unutarnjopolitička glasnogovornica zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

Renner, koja je i sama meta stalnih prijetnji i napada koji dolaze s krajnje desnog političkog spektra, apelirala je na sigurnosne službe da promijene taktiku borbe protiv radikalno desne scene.

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo kako trend povećanja legalno naoružanih pripadnika krajnje desnice treba povezivati s rastom broja njenih pripadnika.

Krajem 2019. ministarstvo je broj pripadnika ekstremne desnice procjenjivalo na 32.080. Od toga njih oko 13.000 slove kao nasilni.

Dozvola za posjedovanje vatrenog oružja omogućava posjedovanja lovačkog ili sportskog oružja, ali samo u lovu ili odlasku na streljanu.

Od prošle godine ministarstvo unutarnjih poslova svake tri godine provjerava ispunjavaju li osobe s oružanim listom uvjete za posjedovanje oružja. U to spada i provjera pripadnosti nekoj od zabranjenih organizacija koje se nalaze na listi njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

 

Komentara 3

Avatar Viktor999
Viktor999
18:56 02.02.2021.

kapa do poda američkim zakonima, kojekave bitange bi dva puta promislile prije upada u tuđe kuće i napada na tuđe obitelji kad bi znale da bi mogle popiti metak usred blentare

Avatar Viktor999
Viktor999
18:53 02.02.2021.

Nikakvo čudo što se ljudi naoružavaju s obzirom šta je frau merkel dovukla u zemlju

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:37 02.02.2021.

Sigurnosne službe su na prvo mjesto stavili islamsku prijetnju, onda (pazi ovamo) ljevičare i tek na kraju desničare. No, iz ovoga i sličnih pamfleta to ne proizlazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije