Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE KOD ŽENA

U Njemačkoj 42 slučaja tromboze nakon cijepljenja AstraZenecom

FILE PHOTO: Vials labelled "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.04.2021.
u 15:31

Najviše su pogođene žene u dobi između 20 i 63, uz iznimku od sedam slučajeva. Međutim, prema Institutu Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti, više je žena i primilo cjepivo AstraZenece. Tromboza je zabilježena kod muškaraca u dobi od 24 do 58 godina

Do sada su u Njemačkoj zabilježena 42 slučaja rijetkih krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom protiv covida-19 tvrtke AstraZeneca, objavio je Institut Paul Ehrlich (PEI).

Do 2. travnja zabilježena su čak 42 slučaja vrlo rijetke cerebralne venske tromboze u Njemačkoj, a u 23 slučaja otkrivena je i trombocitopenija  odnosno pad broja trombocita u krvi.

Najviše su pogođene žene u dobi između 20 i 63, uz iznimku od sedam slučajeva. Međutim, prema Institutu Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti, više je žena i primilo cjepivo AstraZenece. Tromboza je zabilježena kod muškaraca u dobi od 24 do 58 godina.

Od osam umrlih, pet su bile žene, a tri muškarci, navodi PEI, institut odgovoran za sigurnost cjepiva u gradu Langenu blizu Frankfurta.

Kod žena između 20 i 59 godina uočeno je više slučajeva nego što se moglo očekivati. Njemačka trenutno daje cjepivo osobama starijima od 60 godina.

Nakon cijepljenja cjepivom Pfizer i BioNTech zabilježeno je sedam slučajeva tromboze venskih sinusa, kod tri žene u dobi od 34 do 81 godine i četiri muškarca u dobi od 81 do 86 godina. Nisu zabilježeni slučajevi trombocitopenije.

Kad se uzme u obzir broj primijenjenih doza cjepiva, prijavljenih slučajeva tromboze nema više u usporedbi s brojem slučajeva koje se obično očekuje.

"Ipak, liječnici i drugi zdravstveni djelatnici trebaju biti oprezni kad vide znakove i simptome tromboembolije i trombocitopenije" priopćio je Institut.

Cijepljeni trebaju odmah potražiti liječničku pomoć kada dobiju simptome poput otežanog disanja, boli u prsima, oticanja nogu ili trajne boli u trbuhu.

Isto se odnosi i na neurološke simptome, poput jakih ili trajnih glavobolja, zamagljenog vida ili točkastih krvarenja. Nema dostupnih podataka o bilo kojem riziku povezanom s drugom dozom cjepiva.

Do 2. travnja u Njemačkoj je ukupno je dano oko 14,38 milijuna doza cjepiva. 

Institut je obaviješten o 407 smrtnih slučajeva "u različitim intervalima nakon cijepljenja" kod ljudi u dobi između 24 i 102 godine. Interval je varirao između jednog sata i 40 dana.

U velikoj većini slučajeva pacijenti su imali jednu ili više prethodnih bolesti koje su vjerojatno bile i uzrok smrti. Za neke slučajeve zatražene su daljnje informacije.

Ključne riječi

Komentara 7

CR
crocro
17:57 10.04.2021.

Uzaludno se boriti protiv nametanja vrste cjepiva. Građani se ne žele cijepiti u velikom postotku cjepivom za koje postoje sumnje u više zemalja da izazivaju opasne nuspojave, poput tromboze. Stalno se tvrdi kako je dobrobit cijepljenja ovim cjepiovom veća od posljedica. Pa ako i je mali broj slučajeva tromboze, tko želi biti taj broj u kvoti posljedica tromboze. Tko je taj tko će sebe izložiti riziku. Hvala. Preveliki broj je ovoga cjepiva i sada ga treba utrošiti. Zato se stalno ističe kako je dobrobit cijepljenja ovim cjepivom veća od tek maloga broja onih koji će dobiti trombozu i možebitno umrijeti. Građanima treba ponuditi na volju vrstu cjepiva a ne im nametati i dovesti ih na svršeni čin. Zbog toga nametanja i zbog vijesti koje stižu iz drugih zemalja, javlja se otpor prema ovome cjepivu. Naravno da ne želim biti statistički broj pa ako me stave pred injekciju ovog cjepiva, ja ću spustiti rukav i zahvaliti se do neke nove prigode kada ćemo moći sami donijeti odluku s čime ćemo se cijepiti, ako se uopće budemo željeli cijepiti. Sve više ovo cjepivo se pokazuje kao opasno a mi pričamo da je blagodat veća od mogućih posljedica.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
18:28 11.04.2021.

ja cjepivo dao na analizu na vlastitom trosku u jedan privatni belgijski laboratorij. Da je bar bila samo destilirana voda. To je bio otrov pun teskih metala i DNA mutagena, cije kemijske nazive uopce ne mogu ponoviti!!

DU
Deleted user
09:09 11.04.2021.

Kana ideš ti vanka, u spizu a moreš i na Mirogoj na rezervnu klupu I čekat svoj red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije