Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE JE RAZLOGA

U njemačkim trgovinama drastično porasle cijene povrća, evo koliko košta kilogram paprike

Aldi Nord store of the future
Foto: Rolf Vennenbernd/DPA/PIXSELL
1/2
15.04.2021.
u 13:28

Jedna velika paprika u trgovini Rewe u Berlinu posljednji je put koštala 3,50 eura, a kilogram oko 9 eura

Cijene povrća u njemačkim supermarketima drastično su porasle gotovo preko noći.

Jedna velika paprika u trgovini Rewe u Berlinu posljednji je put koštala 3,50 eura, a kilogram oko 9 eura. Na Internetu korisnici prijavljuju slično visoke cijene u drugim supermarketima i diskontima uključujući i cijene mladog luka: umjesto 65 centi kao na prijelazu godine, svežanj je nedavno koštao više od 1,20 eura, gotovo dvostruko više, piše Fenix magazin.

– Visoke cijene uzrokuju dva učinka. Jedan kratkoročni, drugi dugoročni – kaže Hans-Christoph Behr, koji nadzire opskrbne lance voća i povrća u vodećoj tvrtki za informacije o poljoprivrednom tržištu u Njemačkoj. Prema njegovim riječima, dugoročni se učinak već osjeća od početka krize u koroni i povezan je s visokim troškovima osoblja koji su uključeni u berbu.

– Iako su u prošlosti bila ispitivanja sa žetvenim robotima, većina plodova i dalje se bere ručno – kaže on.

Ovome se dodaju povećani troškovi prijevoza i logistike. Na primjer, grožđe koje dolazi iz Indije otprema se, kaže Behr – a cijene kontejnera nedavno su naglo porasle.

– Kao rezultat toga, ukupni se troškovi povećavaju. A budući da posebno troškovi osoblja čine vrlo velik udio, potrošači to ne osjete sa samo nekoliko centi na blagajni – kaže stručnjak.

No, i drugi su čimbenici odgovorni za visoke cijene. Najveći je hladno vrijeme u Španjolskoj u sjevernoj Africi.

– Trenutačno smo na prijelazu iz španjolske u srednjoeuropsku berbu. U njemačkim i nizozemskim staklenicima paprika je tek sada postupno spremna za berbu – kaže Behr. Većina paprika stoga još uvijek odlazi iz Španjolske ili Maroka.

Od početka godine, prema Amiju, cijena je porasla sa prosječnih 2,56 eura po kilogramu na 7,12 eura prošlog tjedna – rast od 178 posto. Za usporedbu: U prethodnoj 2020. godini cijena je u istom 14-tjednom razdoblju porasla sa 2,48 eura za samo 54 posto na 3,83 eura.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
14:40 15.04.2021.

Primjer hrvatska ima toliko obradive zemlje da svaki građanin ima dovoljno mjesta da nešto posadi od povrća i može živjeti od toga a da ništa ne kupi

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
14:41 15.04.2021.

Još prije nekoliko dana je mlađi gospodin ovdje komentirao kako je u Njemačkoj sve jeftinije. Inače voće i povrće u Europi izgleda kasni jer je proljeće hladnije. Čim nešto kasni cijena je viša. Stigao je i mraz, a biti ćee ga još, tako da se očekuje pomor cvijetnih pupova trešanja, marelica, breskvi ... Naši poticajni poljoprivrednici će još i zaraditi za štete od mraza a da nisu niti pokušali shvatiti kako se od mraza štite u hladnijim krajevima. Poticaji su važni dok je takvih stručnjaka u ministarstvima, koji ih pune novcima, a da nema proizvodnje.

PL
platana
15:48 15.04.2021.

ha, da onda barem rewe digne i place vozacima.. ima nasih tamo koji voze kamione za njih... nije bajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije