Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U nekoliko sekundi do sigurnog prijevoza

taksisti Zagreb
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
26.01.2018.
u 09:05

Taksisti u sve više gradova nude aplikacije za naručivanje prijevoza

Suvremen način života i sve veća razina komocije koju, s pravom, iziskuje prosječan građanin potaknuli su promjene u mnogim uslužnim djelatnostima. Omogućila ih je digitalizacija i činjenica da gotovo svatko posjeduje smartphone i želi ga koristiti za brže i jednostavnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ono što je važno jest da aplikacije koje se upotrebljavaju budu provjerene i usklađene sa zakonskom regulativom Republike Hrvatske.

Jedan od dobrih primjera su aplikacije kojima taksisti u svim većim hrvatskim gradovima pružaju mogućnost narudžbe prijevoza kad god im zatreba. Tako svi građani u par sekundi na svojim mobitelima mogu doći do sigurnog prijevoza u provjereno tehnički ispravnim automobilima te s pouzdanim, profesionalnim vozačem. Vozači koji su dostupni putem legalnih taksi aplikacija imaju sve licencije i dozvole te garantirano poznaju ulice svog grada.

Posebno je važno naglasiti da se takve taksi aplikacije ne koriste umjesto taksimetra, budući da internet aplikacija nije uređaj i ne može biti taksimetar, jer ne izračunava udaljenost u realnom vremenu te da nije zakonito mjerilo. Aplikacijom se taksisti služe isključivo kako bi građanima naručivanje autotaksi prijevoza bilo jednostavno i brzo, a ne kako bi, primjerice, mijenjali cijenu tijekom vožnje. Dodatan razlog su i inozemna istraživanja koja su pokazala da greška mjerenja aplikacijom može biti i do 40% u odnosu na klasične taksimetre.

Zato, a najvažnije zbog osjećaja sigurnosti korisnika, aplikaciju je potrebno kombinirati s uređajem koji ne ovisi samo o GNSS tj. GPS signalu. Takav sustav mjerenja, koji je pouzdan u trenutcima kada GPS signal nije dostupan ili je njegova preciznost značajno degradirana, npr. u gusto naseljenim dijelovima grada s visokim zgradama, već koriste neki veliki pružatelji taksi usluga u Hrvatskoj i prometni stručnjaci takve aplikacije mogu preporučiti građanima.

Iskustva dosadašnjih korisnika taksi aplikacija vrlo su pozitivna i sve više ljudi ih preuzima na svoje mobilne uređaje. Projekcije razvoja ovakvog tipa moderniziranih usluga daju temelj pretpostavci da će interes za mobilno naručivanje autotaksi usluga biti sve veći i da će građani rado i češće koristiti usluge tradicionalno pouzdanih taksi prijevoznika – na nov način.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije