Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plamti nasilje

U napadu u Maliju ubijeno gotovo stotinu Dogona

Foto: Getty Images
10.06.2019.
u 16:26

Proteklih mjeseci u Maliju se događa niz napada od kojih su neki etničke, a neki džihadističke prirode. Česti su sukobi između lovaca Dogona i Fula stočara

Gotovo stotinu ljudi ubijeno je u napadu na selo u središnjem Maliju u kojem živi etnička skupina Dogona, piše u ponedjeljak BBC.  Napad se dogodio u selu Sobale Kou, blizu grada Sangha u središnjem Maliju, prenosi Radio France Internationale. 

Tijela mrtvih su spaljena, otkrio je lokalni dužnosnik, a potraga za drugim žrtvama se nastavlja. 

Proteklih mjeseci u Maliju se događa niz napada od kojih su neki etničke, a neki džihadističke prirode. Česti su sukobi između lovaca Dogona i Fula stočara, piše BBC. 

U ožujku su napadači obučeni u tradicionalne dogonske lovačke nošnje u istoj regiji ubili više od 130 pripadnika Fula

Nasilje između dviju etničkih skupina dodatno je pogoršalo tešku sigurnosnu situaciju u državi.

Džihadističke skupine povezane s al Qaedom i Islamskom državom proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju, susjednoj Burkini Faso i Nigeru kako bi novačili borce u svoje redove i uspostavile kontrolu nad velikim teritorijem kojim praktički nitko ne vlada. 

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje džihadista iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u središtu države i drugim područjima, piše Reuters.  

Oko 4,5 tisuća francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Države. 
 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar TheJack
TheJack
01:20 11.06.2019.

Pitanje za Kviska - koga bombardirati, Dogone, ili Fule, tj. tko je od njih privrzenjiji demokraciji? Tko je tlacitelj, a tko potlaceni? Tko lovi, a tko stocari nadzemljem, gdje u podzemlju ima nafte? Ako ima, netko ce dobiti republiku, a ako pak nema, sorry, shavacamo da je to kulturoloski i folrklorni problem i ne kanimo se mijesati.

TO
Toni66
23:57 10.06.2019.

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, Kad ( franczi intrveniraju naravno ubijaju tamo 300 ili 678 a možda i daleko više samo se onda ne piše . To je tako . godina cijeli NATO u Afganistanu 18 godina segodina se boti protiv zna se terorista Islmjtićke države koja nema granicu mjesto i prostor gdje je postojanje njeno i od koga je priznata . Jako intresntno i sada nam seviraju Dogane odjednom .. Ubijaju se zašto tko je htio samostalnost državu slobodu ?

Avatar nekakav
nekakav
08:40 11.06.2019.

u napadu amerikanaca i saudijaca na jemen svakodnevno se ubija na desetke ljudi. šutite i nije vas briga, ne dižete prosvjede... francuska smije intervenirati u svojim bivšim kolonijama? baš je fora, ne.. ono, rusija ima dakle pravo intervenirati na cijelom postsovjetskom teritoriju. to želite reći? jer to je, jelte, praksa, starih kolonijalnih sila. samo njemačka nije imala dozvolu da ima kolonije... sad ih ima, svi susjedi, a i malo šire, su njihove kolonije. francuzi još misle da su sila. 10.000 vojnika sa svom mogućom tehnikom ne može uništiti 2.500 crnaca sa kalašnjikovima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije