Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći napad

U napadu bombaša samoubojice u Pakistanu ubijeno 128 osoba

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
14.07.2018.
u 07:33

Više od 150 osoba je ranjeno u napadau za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Najmanje je 128 osoba ubijeno u petak u samoubilačkom atentatu tijekom izbornog skupa u jugozapadnom Pakistanu, manje od dva tjedna prije izbora, a odgovornost za napad preuzela je teroristička Islamska država.

Do napada, čija je bilanca žrtava još uvijek provizorna, došlo je u Mastungu, 40 km udaljenom od prijestolnice nestabilne pokrajine Balučistana, Quette. Riječ je o drugom po redu atentatu počinjenom na izbornom skupu u petak, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora.

"Žalosna bilanca je 128 poginulih", objavio je pokrajinski ministar unutarnjih poslova Agha Umar Bungalzai. 

Radi se o drugom najvećem atentatu po broju žrtava u Pakistanu nakon napada na školu u Pešhavaru, koji je počinio talibanski zapovjednik u prosincu 2014. i u kojem je bilo 150 poginulih.

U eksploziji je teško ozlijeđen Siradž Raisani, koji se kandidira u Mastungi, gradu na jugozapadu zemlje. Odgovornost za napad preuzela je teroristička Islamska država.  Riječ je o trećem napadu ovoga tjedna povezanom s izborima. Dužnosnik policije ranije je rekao da je na skupu u gradu Mastung u pakistanskoj pokrajini Balučistan bilo više od tisuću ljudi. 

U pokrajini djeluju islamisti povezani s talibanima, al Kaidom i Islamskom državom. Balučistan graniči s Iranom i Afganistanom a na njegovom području djeluju i pobunjeni etnički Baludžiji koji se bore protive središnjih vlasti.

Među ubijenima u petak bio je kandidat za pokrajinsku vladu Siraj Raisani, centrističke Balučistanske Awami (narodne) stranke, čiji je brat bio čelnik pokrajine od 2008. do 2013. godine. Policija je ranije izvijestila da je napad bio usmjeren na Raisanijev konvoj ali je kasnije povukla tu izjavu.

Ranije u petak su u eksploziji bombe u Bannuu na sjeveru Pakistana ubijene četiri osobe u konvoju vozila kandidata Akrama Khana Durranija, saveznika stranke smijenjenog premijera Nawaza Sharifa. Sharifa je prošle godine vrhovni sud smijenio s premijerskog položaja a prije tjedan dana u odsutnosti osudio na deset godina zbog korupcije.

Upravo u petak pri povratku u Lahore iz Abu Dabija Sharif je uhićen u zračnoj luci, zajedno s njegovom kćerkom Maryam Nawaz te odveden u pritvor.

Komentara 9

KE
kelab
22:20 13.07.2018.

Nesretni ljudi. Zao mi je. Posljedica slijepog islama. Nazalost drugog i nema.

ST
Startrack
16:21 14.07.2018.

Sta meni nije jasno dase iko normalan drzi islama. Jabi gase odrekao odmah. Kako neka drzava moze dozvolit sebi daim je to religija.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
06:53 14.07.2018.

Nista mi ne znamo oko tog.Mi njih vidimo kao sto su nas gledali 90ih.Zaracena juznoslavenska plemena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije