Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN JAKOVČIĆ

'U najnovijoj izjavi Junckera vidim jednu vrlo veliku opasnost'

Ivan Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića
1/3
09.01.2018.
u 14:53

Ako nitko u EU ne razumije srž hrvatsko-slovenskog spora, to znači da Hrvatska nije svojim europskim partnerima dovoljno dobro objasnila svoje pozicije oko arbitraže, kazao je Jakovčić.

Ako članice EU ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije, tada u pitanje dolazi i ulazak Hrvatske u schengenski prostor, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) komentirajući izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da „hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu je zapravo riječ.“

"Europska komisija još se jednom pozicionirala i dobro je da želi pružiti usluge Hrvatskoj i Sloveniji u pronalaženju konačnog bilateralnog rješenja. Mislim da na to treba gledati pozitivno", kazao je Jakovčić.

Međutim, kako je naglasio, "s druge strane u ovoj najnovijoj izjavi Junckera vidim jednu vrlo veliku opasnost, a to je njegova rečenica da u biti taj problem nikoga ne zanima. To je nešto što je vrlo opasno jer to znači da Hrvatska i Slovenija ostaju same. U tom kontekstu to sigurno neće biti dobro. Ako nitko u EU ne razumije srž hrvatsko-slovenskog spora, to znači da Hrvatska nije svojim europskim partnerima dovoljno dobro objasnila svoje pozicije oko arbitraže.“

"Ako zemlje članice ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije, postoji opasnost da u pitanje dođe i cijeli naš sustav ulaska u schengenski prostor što je, naravno, za nas od suštinske važnosti kao zemlju. S druge strane imamo i jasan problem dolaska turističke sezone koja je operativni problem", upozorio je Jakovčić.

"Ako ćemo imati kaos u Savudrijskoj vali, kao što neke nevladine udruge najavljuju, onda ćemo imati kaos i u europskim medijima – a to sigurno nije na dobrobit Hrvatske. Nastavi li se ignoriranje čitave ove situacije od EU i prepuštanje medijima i nevladinim udrugama te, na kraju krajeva, samo Hrvatskoj i Sloveniji, sigurno je da rješenja neće biti, a problema će biti napretek", zaključio je europarlamentarac.

Ivan Jakovčić
1/7

Komentara 103

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
15:13 09.01.2018.

A što ti radiš tamo? Zašto nisi objašnjavao? Pogledaj svoje zadnje izjave, koje su više na slovenskoj liniji, nego hrvatskoj!

AB
abendblatt
15:21 09.01.2018.

Eto dosli smo tako daleko,da nam Jakovcic dijeli pamet,jadni mi.

GE
gestapo44
15:04 09.01.2018.

ti si kumovao da dodje do ovoga, a sad pametujes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije