Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJE Događaji u pojasu Gaze reflektirali se i na područje BiH

U Mostaru natpisi 'Ubij Židova'

06.01.2009.
u 23:00

Na nekoliko mjesta u Mostaru osvanuli su natpisi “Ubij Židova”, Davidova zvijezda i kukasti križevi na nekoliko kontejnera. Ovi zadnji događaji su povezani s događanjima u pojasu Gaze, odnosno ofanzivnom Izraelaca na palestinska područja. Kako su nam rekli mostarskom Živovskoj zajednici ovo nije prvi put da su pripadnici ovog naroda u ovom gradu izvrgnuti napadima ove vrste.

- Skoro svaki put kada se nešto događa u pojasu Gaze, mi u Mostaru imamo ovakve probleme. Provokacije su išle čak do te mjere da su po gradu ljepljeni plakati na kojima je bila karta Izraela, a preko zemljovida je pisalo Palestina - rekli su nam u mostarskom Živovskoj zajednici, gdje su istakli kako ni ovaj put neće posebno reagirati na ove događaje, te će pustiti policiji da radi svoj posao.

Ovakvi incidenti se po pravilu događaju na lijevoj obali Mostara, osobito u području bivšeg Sjevernog logora. - U nekoliko vrata na području Sjevernog logora su znali osvanuti slični grafiti, ali i u samom centru grada smo nalazili uvjedljive poruke za pripadnike naše zajednice - rekli su nam u Židovskoj zajednici Mostar koja broji oko četrdeset članova.

Čak su u nekoliko navrata ovi ljudi sami pokretali akcije kako bi se neki natpisi uklonili ili kako bi se uklonili uvredljivi plakati. Predsjednik sarajevske Židovske općine Boris Kožemjakin osudio je grafite koji su se pojavili u Mostaru. Kožemjakin je kazao kako nije bilo za očekivati da se takvi grafiti pojave u Mostaru, gradu u kojem je za vrijeme Drugog svjetskog rata Židovima pružena najveća zaštita u BiH. Ovaj događaj osudile su i mostarske gradske vlasti koje od policije očekuju otkrivanje počinitelja.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije