Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska reforma

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak sastanak o izmjenama šest zakona

Zagreb: Sindikati prosvjeduju protiv mirovinske reforme
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.09.2019.
u 16:22

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak ujutro održat će se sastanak sa sindikatima i poslodavcima o izmjenama šest 'radno-mirovinskih' zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima.

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative "67 je previše", koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana.

Sindikalnim zahtjevima Vlada će u potpunosti udovoljiti izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju u kojemu će radnici moći ići u mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, dok će paketom od šest zakona regulirati mogućnost rada nakon 65. godine.

Prvi korak je usuglašavanje sa socijalnim partnerima s kojima će u ponedjeljak biti održan sastanak, a intencija je da se tih šest zakona i Zakon o mirovinskom osiguranju usvoje po hitnoj proceduri, rekao je Hini glasnogovornik ministarstva Filip Dujmović.

Nakon savjetovanja sa socijalnim partnerima, paket zakona će biti upućen na javno savjetovanje.

Važeći Zakon o radu propisuje da se s navršenih 65 godina radni odnos jednostrano prekida, osim ako se radnik i poslodavac ne dogovore drukčije, a zakonskim paketom želi se omogućiti da se pomakne ta granica na višu dob, rekao je Dujmović.

Plan je, po njegovim riječima, da se svih sedam zakona na vladi nađu u prvoj polovici listopada kako bi stupili na snagu početkom iduće godine.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da će sutra vidjeti o kakvom se prijedlogu zakona radi. Napomenuo je da Zakonu o mirovinskom osiguranju razgovora nema, jer se njega, ako će ga se mijenjati morati mijenjati identično kakva je njihova inicijativa.

No, dodao je, da žele informacije koji se to ostali zakoni mijenjaju i u kojem pravcu. Drži da izmjena tih šest zakona ne treba mijenjati po hitnoj proceduri, već da bi bilo dovoljno promijeniti samo zakon koji se odnose na njihovo referendumsko pitanje.

Sastanak je zakazan za ponedjeljak u osam sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je Vlada odlučila u cijelosti prihvatiti zahtjeve inicijative "67 je previše" o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, te da će predložiti i izmjene Zakona o radu, kako bi se moglo raditi i nakon 65. godine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je Vlada prihvatila volju više od 700.000 građana jer mirovinski sustav može ostati održiv, adekvatan i osigurati međugeneracijsku jednakost i u slučaju prihvaćanja inicijative.

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:08 22.09.2019.

Slutim neku prevaru iz kradezeove kuhinje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije