Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

U Mercatoru u Hrvatskoj nema smokvi iz Izmira

'05.04.2011., Zagreb - Mercator centar na Vukovarskoj ulici. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
13.02.2012.
u 18:41

Iz Mercatorove maloprodaje u Sloveniji povučena su 250-gramska pakiranja suhih smokava Figsan dis Ticareta iz Izmira jer sadrže preveliku koncentraciju aflatoksina

Trgovine Mercatora u Hrvatskoj nemaju proizvoda proizvođača Figsan dis Ticaret iz Izmira, kazala je Lea Marcijuš, voditeljica odnosa s javnošću Mercatora Hrvatska, nakon što je iz središnjice slovenskog lanca objavljeno da su u Sloveniji iz prodaje povučene turske suhe smokve u 250-gramskom pakiranju.

Inspekcijskim pregledom nakon prijave potrošača u njima je utvrđena koncentracija aflatoksina koja nije dopuštena pravilima EU. Oni koji su smokve već kupili pozvani su da ih vrate u trgovine.

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću (posebno kikirikiju), sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom. 

 Iz istog je razloga u Sloveniji nedavno bio privremeno zabranjen i otkup mlijeka s nekoliko slovenskih farmi koje su za stočnu hranu koristile kukuruzni šrot za koji je ustanovljeno da sadrži previše aflotoksina.

Ključne riječi

Komentara 11

PR
prodigy
19:31 13.02.2012.

Da tako je u EU, samo čitajte. Kontrole su redovite i granice postavljene najviše.

PR
promatrac1965
20:26 13.02.2012.

Poslije afere oko kupnje Mercatora od strane Agrokora ne bi trebalo biti ni Mercatora u Hrvatskoj.

MA
medjimurac.at
19:30 13.02.2012.

Nije ni najmanje vazno sto prodaje Mercator , u takovoj firmi koja je izrazito diskriminatorska prema Hrvatskoj nebih kupovao ni da je maltene besplatno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije