Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja stanova

U lovu na zajam za stan s najviše 3,75% kamata odlučuje redoslijed zahtjeva

stanovi
Foto: Igor Soban/PIXSELL
14.08.2017.
u 07:02

Popis banaka uključenih u projekt bit će objavljen na internetskim stranicama APN-a, a zahtjevi će se primati od kraja kolovoza

Danas u deset sati (ponedjeljak 14. kolovoza) Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama javno će otvoriti ponude banaka koje su se javile na natječaj za subvencionirane kredite. Uz imena banaka koje su uključene u najnoviji državni projekt subvencionirane kupnje stanova, zainteresirani će doznati i kamatnu stopu po kojoj će kupovati stanove. Država je u zakonu navela da prve četiri godine kamatna stopa ne smije biti viša od 3,75 posto, no očekuje se od banaka da ponude i niže kamatne stope, a Agencija će, na osnovu uvjeta propisanih u javnom pozivu za prikupljanje ponuda, izabrati banke preko koje će građani kupovati stanove po povlaštenim uvjetima. Popis banaka bit će objavljen na internetskim stranicama APN-a.

Subvencionirane kredite mogu tražiti svi hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće.

Zahtjev prije oglasa ne vrijedi

Agencija podsjeća da će se subvencioniranje kredita odobravati za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine.

Ograničen je i ukupan iznos subvencioniranog kredita i to do maksimalnih 100.000 eura, uz napomenu da kredit može biti i veći od tog iznosa, no ta se razlika neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Prve četiri godine država će bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, a za svako rođeno ili posvojeno dijete u tom razdoblju subvencije će se produljiti još dvije godine. U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za godinu dana. Nakon što prođu četiri godine, kamata se daljnje dvije godine može povećati za najviše deset posto, no protekom tog razdoblja kamate će se određivati u skladu s tržišnim uvjetima.

Banke i državni APN kažu da je interes građana velik, a prvi zahtjevi za subvencijom mogli bi se početi predavati krajem kolovoza. Procedura je takva da se zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita prvo predaje u banku u kojoj se podiže stambeni kredit, a o samom početku subvencioniranja kredita APN će obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama. Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja neće se razmatrati. Banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u. Potom APN provjerava je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banki.

Novca ima za tisuću stanova

Država je u ovoj godini osigurala 17,5 milijuna kuna, što znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen, pa APN naglašava da će se subvencije kredita odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva, a u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita. Procjenjuje se da će odobrena sredstva biti dovoljna za tisuću stanova ili kuća.

Preslika osobne iskaznice

Predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju se traži kredit

Preslika zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća koju kandidat namjerava kupiti, odnosno graditi

Potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom
javnobilježnički ovjerena izjava da kandidat u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja

Javnobilježnički ovjerena izjava bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da nema drugi stan ili kuću u vlasništvu ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće

Komentara 11

DU
Deleted user
07:40 14.08.2017.

I kamata od 3.75% je apsolutno previsoka to je polovican posao improvizavija sto nakon 4.godine kad ce konacno napraviti nesto korisno a ne ovako ovo je samo da se moze bla bla bla

DU
Deleted user
08:34 14.08.2017.

Koji trik da se ljudi navuku i novac usmjeri prema građevincima i bankama.

DO
dopizdilomi
07:46 14.08.2017.

Kako to dobro zvuči a u pozadini kada se izračuna opet će to moći uzeti oni koji imaju novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije