Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Lukajiću

'U logoru sam izgubio 48 kilograma, a zbog manjka hrane jeli smo travu'

Dane Lukajić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
18.02.2019.
u 15:13

Nije me tukao Lukajić, već njegovi zaštitari, rekao je bivši logoraš

Kao zarobljeni pripadnik HVO-a u logoru Manjača proveo sam šest mjeseci i tamo sam bio do zatvaranja tog logora. Prije i poslije Manjače bio sam zatočenik još šest srpskih logora. Danu Lukajića sam prvi put vidio u prostoriji za ispitivanje u Manjači. Kod njega sam bio na ispitivanje četiri puta te me za razliku od svojih podređenih nije tukao niti maltretirao. Dok sam bio na ispitivanju kod Lukajića, njegovi zaštitari su me dvaput udarili pendrekom, a za vrijeme ispitivanja cijelo sam vrijeme morao držati glavu uperenu u pod - kazao je F.M. svjedok na suđenju Dani Lukajiću.

Lukajiću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog optužbi za ratni zločin, jer kao zapovjednik logora Manjača nije spriječio zlostavljanje zarobljenika

F.M je u svom iskazu kazao i da je za Lukajićevo ime čuo po izlasku iz Manjače, a nije se mogao sjetiti je li mu se Lukajić predstavio prije ispitivanja. Iskazivao je i o premlaćivanja u Manjači te je kazao:

- Jednom prilikom su me kabelom premlatili čuvari koje sam znao po nadimcima Špaga i Zoka. To su maltretiranje s udaljenosti od desetak metara promatrali i ispitivači. Dok sam boravio u tom logoru izgubio sam 48 kilograma, a zbog manjka hrane bili smo primorani jesti travu pored zahoda - kazao je svjedok.

Osim njega, svjedočio je i Božidar Knežević iz sarajevskog Instituta za nestale osobe. On je iskazivao oko svog susreta s D.V., nekadašnjim zatočenikom Manjače. D.V. je tijekom postupka iskazivao o torturi koju je prošao na Manjači.

- S njim sam stupio u kontakt preko jedne svoje poznanice iz Bosanskog Broda. Kada sam ga nazvao, rekao mi je da traži lokalitete pogibije četvorice svojih suboraca iz HOS-a. Kazao je i da je zaštićeni svjedok te da ga je njemačko veleposlanstvo pozvalo na razgovor radi informacija o njemačkim državljanima koji su ratovali u BiH. Rekao mi je kako traga za zajedničkom grobnicom u koju su navodno zakopana 32 pripadnika HVO-a, što mi je bilo sumnjivo jer prema dokumentaciji takav lokalitet ne postoji. Kada samu mu rekao da taj lokalitet nije zaveden u dokumentaciji, kazao mi je da se radilo o vikend ratnicima koji su dolazili iz Hrvatske i Mađarske - kazao je Knežević.

Dodao je i da mu je D.V. tijekom jednog od susreta kazao da poznaje Azru Bašić, pripadnicu HVO-a osuđenu za ratne zločine te da je ona odgovorna za ubojstva viđenijih Srba iz Dervente, ali i da su s njom i njenom postrojbom “imali puno problema”.

VIDEO Domovinski rat - Prvi veliki poraz Ratka Mladića:

Komentara 9

KC
Kcro
16:09 18.02.2019.

Molim nemojte slucajno nista protiv srba. Nije bilo srpske agresije nije bilo srpskih konc logora niti su srbi ikome naudili. Tko bude pisao drugacije odmah 7 dana zabrane.

DU
Deleted user
18:20 18.02.2019.

Jesenti milu bigulicu, ne bih htio biti u koži novinarke Ivane Jakelić kad ju zbog pisanja o suđenju tomu Lukajiću na zub uzme notorni etnobiznismen i vječni ugroženik Pupovac dr. Milojko te po njoj opletu piskarala iz njegovih Novosti. Jošš će i dobro proći ako bude proglašena "samo" neostvarenom hrvatskom pede*ušom. Čudno je što se udrugarski LGBT-ovci uopće nisu okomili na dr. Milojka zbog neprilične uporabe izraza pe*er onomad u Saboru. Ili možda nije čudno. Kladio bih se da u te igre nije kadar proniknuti ni glavnosaborski gospo'n Njonjo.

Avatar Mi sami
Mi sami
15:53 18.02.2019.

Žrtava srpskih koncentracijskih logora ima oko 30.000 zašto hrvatsko pravosuđe ne reagira tužbama prema tim fašistima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije