Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJU POVRATAK

U logorima u Siriji 160 osoba iz BiH, za nekima raspisana Interpolova tjeralica

Ilustracija
Foto: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL
31.10.2019.
u 18:49

Zbog turske invazije promijenjen je i raniji plan o izručenju devet zarobljenih državljana BiH a ministar sada kaže kako u Sarajevu nemaju nikakvih informacija što je s tim ljudima i gdje su oni

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini dobile su informaciju da se u tri izbjeglička logora na području Sirije nalazi stotinu muškaraca te 160 žena i djece koji se mogu povezati s BiH i teorijski imaju pravo na povratak u tu zemlju no to će im se omogućiti samo ukoliko se potvrdi da je doista riječ o osobama s bosanskohercegovačkim državljanstvom, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kako u četvrtak prenose lokalni mediji.

"Za više desetaka tih osoba poslali smo popis i tražili da po tom popisu isporučuju ljude za koje već imamo ovdje pripremljen kazneni postupak", kazao je Mektić kako ga citira portal RTRS.

Mektić je dodao kako nema preciznijih informacija što je sada s tim osobama nakon turske intervencije na sjeveru Sirije gdje su bili i neki od logora u kojima su bile zatočeni zarobljenici povezani s islamističkim terorističkim skupinama.

Riječ je o muškarcima protiv koji su u BiH ranije otvorene istrage i koji su na Interpolovim crvenim tjeralicama zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pridruživanja terorističkim skupinama.

Zbog turske invazije promijenjen je i raniji plan o izručenju devet zarobljenih državljana BiH a ministar sada kaže kako u Sarajevu nemaju nikakvih informacija što je s tim ljudima i gdje su oni.

"Kakva je situacija u logorima, da li su oni još tu i šta će se dalje dešavati ne ovisi isključivo o BiH. Mi smo iskazali spremnost primiti naše državljane, organizirati cijeli taj posao kako bi deportacija bila provedena u suradnji s međunarodnih partnerskim institucijama koje se time bave, ali nemam informacije šta se s tim sada zbiva", kazao je Mektić.

Pojasnio je kako prioritet ostaje prihvat i procesuiranje tih osoba a nakon toga bi se pregovaralo kako u zemlju vratiti žene i djecu koji su u logorima u Siriji.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
barbaizamerike
19:29 31.10.2019.

Novinari nekaHitno pitaju Bakira Izitbegovica kakvo misljenje ima o tim ljudima u zatvoru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije