Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskoš čipki

U Lepoglavu došle i Španjolke s obrednim pokrivalima za glavu

'Var \\u0096 17. 09. 2010., Lepoglava \\u0096 Na festivalu cipke u Lepoglavi ove godine prvi put sudjeluje Spanjolska, s bogatim postavom obrednih mantilla  PHOTO:  Ljiljana Risek '
Foto: 'Tezak *10'
1/3
17.09.2010.
u 16:05

Čipku, kulturni sinonim grada Lepoglave, treba i gospodarski iskoristiti - jedna je od poruka ovogodišnjeg festivala

Lepoglavsko čipkarstvo njegovano je šest stoljeća, otkako su čipku u taj kraj 1399. godine donijeli pavlini. Zahvaljujući generacijama žena koje su umijeće i tajne njezine izrade u povijesti prenosile s koljena na koljeno, ali i novčanim poticajima za izobrazbu žena u školi čipke i rano učenje izrade "špica", čipka je postala istoznačnica lepoglavskog kulturnog identiteta – naglasio je gradonačelnik Marijan Škvarić na svečanosti otvaranja 14. međunarodnog festivala čipke, koji se održava pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista. Lepoglavskim je, paškim i hvarskim čipkaricama čestitano na uvrštenju na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

Varaždinski župan Predrag Štromar, izaslanik pokrovitelja, predsjednika Republike dr. Ive Josipovića, izrazio je nadu da će to priznanje biti poticaj razvitku čipkarstva kao gospodarskog potencijala toga kraja.

Dok su većini posjetitelja hit španjolske čipke iz muzeja Castille i Leona u Valladolidu i Tordesillasu, koji nastupa sa zbirkom ženskih čipkanih obrednih pokrivala za glavu (mantilla), poznavatelje je oduševila flandrijska čipka, izrađena tehnikama iz 19. stoljeća. Lepoglavska je čipka barokna, a izrađeni predmeti su velikih dimenzija. Izlažu i Slovenci, Mađari, Estonci te domaći iz Svete Marije, Sikirevaca i Ozlja.

Posjetitelji danas mogu razgledati i ponudu Sajma rukotvorstva, koji se otvara u 10.30 sati. Udruga Lepoglavski pušlek prikazat će svakidašnjicu tradicijske obitelji i nošnje. U 11.30 prof. Marija Mirković predavat će o slikaru Ivanu Rangeru. U 16 i 17 sati bit će predavanja o estonskim i belgijskim čipkama, a u 18 KUD "Franjo Sert" izvodi Bednjansku svadbu. Na večer nastupaju Puhački ansambl Pavlini iz Lepoglave i klapa Sol iz Paga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije