Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U lepoglavskoj kaznionici pogodovalo se Petraču i Oreškoviću

28.11.2008.
u 14:21

U lepoglavskoj kaznionici nije se pogodovalo samo Hrvoju Petraču, kao što su pisali mediji, već i osuđeniku za ratne zločine Tihomiru Oreškoviću koji je protivno zatvorskim pravilima prije vremena prebačen iz zatvorena u poluotvoren dio kaznionice, utvrdila je inspekcija Ministarstva pravosuđa.

Zagorčevo svjedočenje nije bitno pomoglo obrani Alda Šetića

Petrač premješten zbog krivotvorine

Od izvora iz ministarstva, koji nije želio biti imenovan, doznaje se da je jučer završio inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Oreškoviću, osuđenu na 15 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Lici 1991., omogućeno da ode u poluotvoreni dio kaznionice i prije nego je izdržao polovicu kazne, što je uvjet za premještaj.

No, u ministarstvu smatraju kako je riječ o kršenju pravila struke i kućnog reda, a ne nečemu zbog čega bi trebalo pokretati stegovne i kaznene postupke. Zbog lošeg zdravstvenog stanja Oreškovića ipak neće vratiti u zatvoreni dio kaznionice, doznaje se od istog izvora.

U slučaju Petrača, osuđena na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, utvrđeno je, pak, da je bilo kršenja zakona i težih povreda dužnosti, pa su bivši upravitelj kaznionice Stjepan Loparić i njegov zamjenik Neven Putar kazneno prijavljeni zbog zloporabe položaja i ovlasti, a Putar i zbog krivotvorenja službene isprave. Protiv njega i voditelja osiguranja Ivana Juga provest će se i stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti.

U ministarstvu smatraju da su oni odgovorni jer je Petraču, primjerice, za razliku od drugih zatvorenika omogućena dostava hrane iz restorana, izlasci vikendom, dvotjedni godišnji odmor te česti posjeti. No za sada se ne zna zbog čega su pogodovali Petraču. To bi u istrazi, odnosno rješavanju kaznene prijave trebali otkriti policija i odvjetništvo.

Petrač je u poluotvoreni dio kaznionice premješten lani u listopadu, no sumnja se da je to učinjeno na temelju krivotvorenog dokumenta u kojem se navodi da je na kolegiju kaznionice o tome postignuta suglasnost.

Takav kolegij navodno nikad nije održan, a kako tvrdi isti neimenovani izvor iz ministarstva, nedavno smijenjeni državni tajnik za zatvorski sustav Ivan Damjanović nije potpisnik odluke o premještanju Petrača koji je na taj premještaj, po zatvorskim pravilima, imao pravo.

Petrač je nakon ubojstva Ivane Hodak vraćen u zatvoreni dio, a nakon atentata na Ivu Pukanića premješten je u Pulu, gdje će do daljnjega izdržavati kaznu.

Inspekcijski nadzor potvrdio je i pisanje medija da su u jednom od četiriju poluotvorenih odjela kaznionice zvanom "šuma" četvorica zatvorenika pušila marihuanu te da ih je tamo u rujnu neovlašteno posjetila nepoznata žena. Mediji su već prije mjesec dana pisali o tome, tvrdeći da je riječ o animir-dami. Zbog tih propusta stegovno su prijavljena četvorica pravosudnih policajaca.

Osim u Lepoglavi, zadnjih dana, točnije 20. studenoga, otkrivene su nezakonitosti i u zagrebačkom zatvoru gdje je pravosudni policajac za novac zatvoreniku dostavio dva mobitela, od kojih je zatvorenik jedan zatim preprodao. Zatvorski čuvar je udaljen s dužnosti i protiv njega je pokrenut stegovni postupak, a cijeli je slučaj preuzeo USKOK.

Kako se doznaje, ravnatelji zatvora i kaznionica idući će se tjedan "zarotirati" i snimati stanje u zatvorima i kaznionicama u koje će biti premješteni na pet dana. Jedna je to od mjera koje je nedavno najavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

U siječnju iduće godine Saboru će biti podneseno izvješće o stanju u zatvorskom sustavu s akcijskim planom, odnosno konkretnim mjerama koje će se poduzeti da bi se u zatvorima i kaznionicama poboljšalo stanje.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije