Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biologija

U laboratoriju proizveli i ispekli odrezak, ali okus nije potpun i sočan

Steak, odrezak
Flickr CC
30.11.2009.
u 13:07

Svinjski odrezak zasad ima okus kao da je od mesa za otpad, mišićnim vlaknima nedostaje trening, ali i to ćemo riješiti - kaže profesor Mark Post.

Prvi put je u nekom laboratoriju uzgojeno meso. Profesor fiziologije sa sveučilišta u Eindhovenu Mark Post detaljno je opisao novinama Sunday Timesa kako im je uspjelo laboratorijski uzgojiti svinjski odrezak, a sada traže način kako da ga unaprijede toliko da bi mogao na tržište.

- Ono što nam je dosad uspjelo pomalo podsjeća na meso za otpad. Okusu nedostaje ono što prirodno tkivo dobiva kada životinja trči i mišići se naprežu. Sada radimo na tome da tkivo koje je uzgojeno u laboratoriju podvrgnemo nekoj vrsti vježbanja i unaprijedimo mu okus. Tek tako moći ćemo izum kapitalizirati na tržištu - kaže prof. Mark Post.

Fiziolozi su uzeli uzorke mišićnog tkiva i uspjeli laboratorijski umnožiti njihova vlakna tako da podsjećaju na odrezak. Znanstvenici su na zamisao da umjetno proizvedu mišićno tkivo pogodno za ljudsku prehranu došli razmišljajući o tome kako bi bilo da se zbog odreska na tanjuru ne moraju uzgajati i ubijati životinje.

 

Komentara 2

BU
bubimima
14:31 30.11.2009.

Da su energija i novci, koji su dosada utrošeni na razvoj nehumanog uzgoja stoke, ulagani u ovakva istraživanja već bi davno jeli šnicle uzgojene bez središnjeg živčanog sistema. No bolje ikad nego nikad. Bravo Mark Post ! Želim mu da dobije Nobelovu nagradu za mir.

AN
andrijacatch
18:07 30.11.2009.

Idealno za djecu - parizer i hrenovke. Već sad je pol klinaca retardirano i ludo, a nakon što počmu ovo jesti neće morati ni u školu ići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije