Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadzor

U Kupi kod Karlovca nađene školjke koje mogu uništiti hidroelektrane

školjka
Foto: dzzp.hr
04.10.2015.
u 17:49

Pretpostavlja se da su ove vrste jako otpornih školjaka, koje ugrožavaju lokalne školjkaše, u Europu unijeli akvaristi

Istočnoazijska bezupka i krupnorebrasta kotarica školjke su koje su pronašli ronioci karlovačkog Ronilačkog kluba Žabac u rijeci Kupi na području Karlovca i općine Pokupsko.

Nadzor rijeke proveli su u sklopu projekta "Kupa Natura – živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća" koji provodi lokalna udruga Društvo za promicanje kulture življenja "Zvono uz Kupu" u suradnji s Javnom ustanovom Natura Viva.

– Ove školjke su u Europu unijeli, pretpostavlja se, akvaristi, vrsta je jako otporna, brzo se razmnožava, a najbrže se širi za velikih poplava i ugrožava lokalne školjkaše. Uočena je prije pet godina prvi put u Dunavu, zatim u Dravi, pa u Savi, a koliko je invanzivna svjedoči podatak da je već nalazimo i u Kupi. Može napraviti veliku materijalnu štetu na infrastrukturnim objektima pod vodom, pogotovo na hidroelektranama, jer se kolonije prihvaćaju za stijenke građevina i razaraju ih – kazala je Petra Kutleša iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Po njihovoj procjeni, u našim je vodotocima oko 50 stranih invazivnih vrsta koje uništavaju cjelokupne ekosustave, pa je njihov pronalazak i pokušaj zaustavljanja širenja jedan od najvećih izazova zaštite prirode u Europi. Takozvani signalni rak, koji je uočen prije nekoliko godina u Korani kod Karlovca i koji ugrožava domaće vrste, stanište je već proširio nadomak Plitvica

>>Policajci oduzeli 27,5 kilograma prstaca

>>Kod Poljaka pronašli četiri dijela amfore i dvije školjke puža bačvaša

Komentara 12

TH
than
01:47 05.10.2015.

Wow. Super. Glavno da placamo skupu struju, a ovima je tesko da malo rone i da ih maknu (u Norveskoj provjeravaju mreze i u daleko hladnijim vodama). Eto odmah mi doslo lose i suosjecam sa njima, jer bolje da sjede kod kuce, a da mi placamo struju, a, ove tu neke skoljke neka sve uniste da placamo jos skuplju struju. Jer, eto problem su skoljke neke

LE
lektor
08:52 05.10.2015.

Maslo zelenih ;)

Avatar nekakav
nekakav
12:13 05.10.2015.

sva sreća, barem ćemo u ribarnicama naći i slatkovodne školjke. sigurno su daleko bolje za potenciju od stonskih kamenica. a i ekolozi mogu biti zadovoljniji. nove vrste, povećava se bioraznolikost... i u elektri se vesele. razlog za dizanje cijena struje.uje. sad i ove troškove ubaciti unutra. i odmah jednim potezom anuliraš manje prihode zbog milanovićevih predizbornih vaučera od 200 kuna mjesečno, 'koji ne koštaju ništa'. na meniju radnika elektre će se uskoro naći i jela sa školjkama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije