Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevara

U kultnoj pivnici “skidali” podatke mušterija pa krivotvorili kartice

pivovara
Željko Hladika/Večernji list
04.03.2010.
u 16:59

Konobar je, kada bi naplaćivao račun mušterijama za blagajnom restorana, provlačio njihove bankovne kartice kroz tzv. skimmer, napravu za “skidanje” podataka s kartičnih magnetskih zapisa, koji je direktor postavio.

Policija sumnjiči Zlatka E. (29), poznatog po krivotvorenjima, iznudama i prijevarama, Jozu K. (34), bivšeg direktora poznatog restorana “K pivovari” u Ilici 222 u Zagrebu, i M. M. (45), konobara istog restorana, za računalno krivotvorenje. Konobar je, kada bi naplaćivao račun mušterijama za blagajnom restorana, provlačio njihove bankovne kartice kroz tzv. skimmer, napravu za “skidanje” podataka s kartičnih magnetskih zapisa, koji je direktor postavio.

Tako su između 5. i 10. lipnja skinuti podaci osam mušterija. Konobar je podatke dao direktoru koji mu je zauzvrat povećao plaću. Direktor je zatim podatke predao najmlađem, koji je napravio platne kartice s ukradenim podacima, kojima je tijekom listopada i studenoga kupovao u trgovinama u Hrvatskoj. Koliki je iznos skinut i potrošen tek se istražuje, a kada se utvrdi, sumnjivci će biti kazneno prijavljeni i za prijevaru. Policija je krenula istraživati slučaj kada su im iz American Expressa i PBZ-a javili da su im mušterije oštećene za novac koji nisu potrošile.

Osumnjičeni Jozo K. i Zlatko E. nakon krim-istraživanja dovedeni su istražnom sucu te su zadržani, a protiv M. M. prijava je podnesena redovnim putem. Očiju punih suza, Zlatko E. je na suđenju 2006. rekao da se kaje zbog nepravomoćne presude za krivotvorenje i mito, jer je 2003. godine pribavio krivotvorene novčanice s “namjerom da ih pusti u promet”. Policajci su 3. lipnja 2003. u njegovu BMW-u pronašli novčanik pun novčanica koje je predao policiji. Dan poslije u pretrazi njegova stana u Rakitju pronađeno je i osobno računalo sa skenerom i pisačem. Pokušao se nagoditi s policajcima “uslugu za uslugu”, ako mu ostave računalo i popratnu aparaturu. Zato ga se teretilo i za mito.

Restoran “K pivovari” izgrađen je 1892., kada i Zagrebačka pivovara, koja se nalazi pokraj pivnice. Uvijek je bio omiljeno mjesto Zagrepčana. Kum mu je Relja Bašić, jedan je od najstarijih zagrebačkih ugostiteljskih objekata i zaštićeni je spomenik kulture. Prima do 400 gostiju, organizira i vjenčanja. Mogućnosti plaćanja su Visa, American Express i Mastercard.

Komentara 11

KR
kreont
21:44 04.03.2010.

Pogreška je u tome što su \"neke\" firme kao konzum i slične sebi dopustile dodatno scaniranje naših kartica. Da li je to legalno mogao bi isto istražiti ovaj novinar.

TN
tamo-neka
17:29 04.03.2010.

pa da čovjek više ne povjeruje koliko poštenjačina oko njega...katastofa... mene samo zanima da li svi ti likovi iz gomile afera redovito farbaju bogu jaja za uskrs i prežderavaju se zaklanim životinjama za božić?...očigledno da da, pošto se vjera ua u boga i kršćanstvo svodi samo i jedino na to, a ostalih 363 dana - otmi, opljačkaj, udri, pregazi, ubi, zaj***, odj***, zažmiri, podmetni...

MO
modovisisajteMaraschino
23:39 04.03.2010.

Sigurnije kupovat na internetu kod kineza nego placat s karticom po restoranima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije