Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit Rusije, Irana i Turske o ratu koji traje već deset godina

U koronakrizi zaboravljenu Siriju u fokus je vratio Putin

Foto: REUTERS
1/2
17.02.2021.
u 13:00

Sirija je prije rata bila jedina zemlja na svijetu koja nije imala vanjskoga duga

Ni deset godina nakon početka rata u Siriji potpuni mir još uvijek nije na vidiku unatoč tome što je predsjednik Sirije Bashar al-Assad oko 90 posto teritorija, izuzev provincije Idlib, danas glavnog uporišta džihadista, vratio pod svoju kontrolu. Koronavirus je iz fokusa istisnuo Siriju pa se o tom sukobu gotovo više i ne govori. No jučer je u ruskom Sočiju počeo dvodnevni summit na kojem Rusija, Turska i Iran pregovaraju o novom sirijskom ustavu i budućnosti zemlje. Sirijci ne očekuju puno od ovih pregovora i ne vjeruju da će im oni donijeti trajni mir. Sirijci danas vode svakodnevnu borbu za život i opstanak jer rat je uzeo danak i uništio gotovu čitavu sirijsku ekonomiju.

Šteta 950 milijardi eura

Zemlja koja prije rata jedina na svijetu nije imala vanjskoga duga danas grca u problemima zbog teške inflacije koja je prouzročila glad velikog broja stanovnika. Prema procjenama, rat u Siriji prouzročio je štetu od oko 950 milijardi eura. I dok se Sirijci svakodnevno bore za komad kruha kako bi preživjeli, u Siriji se uz regionalne sukobljavaju i interesi Istoka i Zapada. S jedne strane Rusija želi da se uspostavi potpuni mir i da Siriju etablira kao svoje strateško ishodište na Bliskom istoku, dok Turska pod svaku cijenu želi zadržati teritorije koje je okupirala pod izlikom borbe protiv kurdskog terorizma, a riječ je o sjeveru Sirije gdje većinom žive Kurdi.

Indikativno je da je Saudijska Arabija na području Sirije izgubila utjecaj, poput mnogih zaljevskih zemalja koje su financirale džihadiste, i nema u rukama jake adute jer su i opozicija i džihadisti poraženi. S obzirom na to da se Sirija nalazi na izrazito važnom strateškom položaju, i Amerikanci otvaraju svoju vojnu bazu u toj zemlji pokušavajući na taj način parirati Moskvi i Putinu. Američka baza nalazi se na tromeđi s Irakom i Turskom, u regiji Hasakah, blizu naselja Ain Dawar. Naime, američke snage su u siječnju prebacile nekoliko stotina vojnika iz Iraka svoju novu bazu u Siriji, na područje najvećeg sirijskog naftnog polja Al-Omar u regiji Deir ez-Zor. SAD od rujna prošle godine povećava svoje baze na sjeveroistoku Sirije, a na sjeveroistok Sirije svoje vojne snage dodatno prebacuje i Rusija, i to u grad Qamishli.

Da je Sirija postala poprište sukoba između interesa čitavog svijeta, dokazuje i gotovo svakotjedno izraelsko bombardiranje Sirije, i to, kako Izrael tvrdi, bombardiranje položaja iranske paravojne formacije i baze iranske Revolucionarne garde, kao i njihova skladišta naoružanja. No evidentno je da Iran potiho ima daleko jači utjecaj na Siriju, pa čak veći i od Rusije, s obzirom na to da su Iranci od početka pomagali režimu Bashara al-Assada, financijski, ali i u naoružanju.

Čak je zahvaljujući Irancima i generalu Sulejmaniju veliki dio teritorija Sirije oslobođen, npr. Istočna Guta, Homs, Palmira... Iranska podrška i pomoć Siriji nije iznenađenje s obzirom na njihovu ideologiju i doktrinu jer glavni cilj Irana je uništenje izraelske države. S obzirom na to da imaju jaku silu u Libanonu, libanonski Hezbollah, i sada u Siriji, vjeruju da će im taj cilj biti lakše ostvariti.

Što će promijeniti Biden

Ono što se svi pitaju hoće li se promijeniti išta u američkoj strategiji za Siriju nakon što je novi predsjednik Joe Biden zaprijetio Saudijskoj Arabiji zbog zločina u Jemenu. A Europsku uniju zanima jedino humanitarna katastrofa koja je proizašla iz beskrajnog rata

Ključne riječi

Komentara 4

MP
miroslav.petkovic.7564
14:58 17.02.2021.

Da da sad vidimo dije istina.Tako je bilo i sa Libijom dvi zemlje koje nisu imale duga .Libija pravila polja od pustinje. Svatko ko je stupa u bracnu zajednici imao je stan plus pedeset tisuca dolara bespovratno Sta kazu prijatelji Sirije slomit razrusit .U Libiji vladaju divlja plemena.Kazu Rusi nasa greska sto se nismo umjesali u taj sukob i podrzali Gadafija.Sad nebi bilo izbjeglica u Europi.Hvala rusiji sto spasi Siriju i Asada turke treba protjerat iz Sir Libije. Sta kazu domaci Amerik.anci nigdi nikog u rupi

Avatar peacemaker
peacemaker
18:26 17.02.2021.

Putler će obnoviti,izgraditi " još ljepšu i stariju Siriju".

SI
sisavac
15:00 17.02.2021.

dal znate da ovo što izrael radi je teško kršenje svih međunarodnih normi. dal znate da si on uzima pravo preventivno djelovati protiv svih koji bi mu mogli jednom biti neka prijetnja. i da je takvo ponašanje jako opasno, jer ako jednog dana i sirija krene preventivno sve što joj je prijetnja uklanjati, kako ćete braniti svoj stav da izrael ima to pravo, bez da ga je itko napao, druge razarati i rušiti, a sad najednom drugi te iste argumente ne mogu koristiti. aha, mislite vi, izrael bi napadom na sebe dokazao daje bio u pravu. pa što izrael sad dokazuje? pa izrael je jedini tamo koji uzrokuje sve probleme. sirija? žrtva. al sirijci se vraćaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije