Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Park prirode

U Kopačkom ritu izbrojeno 20.220 ptica močvarica

11.02.2018.
u 17:30

Uz orla štekavca čija su gnijezda najgušće raspoređena upravo u Kopačkom ritu, uočene su i utva i crnovrata guska.

Ovogodišnje redovito zimsko prebrojavanje ptica pokazalo je da je ekosustav Parka prirode Kopački rit stabilan te da nema smetnji za obitavanje ptica i drugih životinja u tom prirodnom staništu. Rečeno je to na predstavljanju rezultata prebrojavanja ptica koje se provodilo do kraja siječnja, a prebrojeno je ukupno 70 vrsta i 20.220 jedinki ptica.

– Najviše ih je iz porodice pataka i guščarica. Od zanimljivih vrsta ptica pronašli smo jednu utvu koja povremeno zimuje u Parku. Od prije dvije godine tijekom zimskog prebrojavanja nailazimo i na crvenovratu gusku. Prebrojili smo i 147 jedinki orla štekavca koji je zaštitni znak Parka kao staništa gdje su najgušće raspoređena gnijezda toga grabežljivca – rekla je Ružica Marušić koja je u Kopačkom ritu rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata.

Park prirode Kopački rit nalazi se na listi svjetski važnih vlažnih staništa prema Ramsarskoj konvenciji, a jedan od šest uvjeta koje Park ispunjava za uvrštenje na listu je i to da zadovoljava kriterij od 20.000 ptica močvarica, odnosno da se u Kopačkom ritu redovito tijekom četiri godišnja doba može naći 20.000 ptica močvarica. Pri tome rezultati prebrojavanja mogu varirati radi vremenskih uvjeta, kao što je tako bilo prije godinu dana zbog jake zime i pojave leda.

Marušić je pojasnila i da se prebrojavanje provodi zimi jer su u tom razdoblju ptice močvarice u svojim zimovalištima jer još nije počela proljetna selidba pa ne dolazi do dvostrukog prebrojavanja.

Ove godine prebrojavanje je obavljano na 40 lokaliteta metodom linijskih transekata odnosno trasa koje su svake godine iste. Marušić kaže da je za prebrojavanje neophodno dobro poznavati ptice kako bi ih se moglo raspoznati, ali je važno i iskustvo u procjenjivanju njihova broja s obzirom na to da često lete u velikim jatima.

1/15

– Kopački rit idealan je ne samo za ptice nego i za ribe i ostale životinje koje ovdje obitavaju. Močvarna staništa bitna su zbog bioraznolikosti i pridonose flori i fauni te su usko vezana uz aktivnosti životinja koje žive unutar njih – rekla je biologinja-ekologinja u Parku Adrijana Baković.

O važnosti Kopačkog rita govori i to da tijekom godine u njemu obitava tristotinjak vrsta ptica, što je 80 posto od ukupnog broja vrsta ptica uopće u Hrvatskoj. U vodama Kopačkog rita živi 50 vrsta riba i te vode su najveće mrijestilište srednjeg Dunava radi plitke i tople vode koja kanalima ulazi u Park. Posljednjih godina bilježi se i pojačano djelovanje dabrova koji grade svoje nastambe. Tu je i poznati beljski jelen kao i brojne divlje svinje. Stoga je Kopački rit već desetljećima poznat i kao lovište plemstva s brojnih europskih dvorova a bio je i jedno od omiljenih lovišta Josipa Broza Tita.

Sve to prepoznali su i turisti pa je tako samo prošle godine Kopački rit posjetilo više od 37 tisuća turista. 

 

Komentara 1

RI
rightside
18:09 11.02.2018.

a to su brojili vasi novinari ili oni "obicni" iz 24sata? da vas netko pita kako ste dosli do podataka umjesali bi i vucica i tajne sluzbe i srpske krivolovce..)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije