Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA U SVIJETU

U Europi ukupno zabilježen 2291 smrtni slučaj. Slovenija zatvara i zračni promet

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.03.2020.
u 00:16

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 2000 života u Europi, a najpogođenija zemlja Italija u nedjelju je objavila da je u posljednja 24 sata zabilježila 368 smrtnih slučajeva, što je ponovno rekordna brojka.

Do sada je koronavirusom diljem svijeta zaraženo je više od 162 tisuće ljudi, a preko 6.000 ih je umrlo. 

23:45 – Slovenija će od utorka zatvoriti zračni promet u pokušaju da spriječi širenje koronavirusa, objavio je vladin glasnogovornik u nedjelju.

Glavni slovenski aerodrom, onaj u Ljubljani, povezuje zemlju s uglavnom europskim destinacijama.

"Objavljujemo (zatvaranje zračnog prometa) unaprijed kako bismo obavijestili ljude koji razmatraju trebaju li iskoristiti svoje avionske karte da to ne čine jer se neće moći vratiti u Sloveniju", rekao je glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Od ponedjeljka, svi kafići, restorani, sportske dvorane, frizerski saloni, kina i većina dućana bit će zatvoreni u toj zemlji.

22:53 - Vlada Kosova je, na poziv premijera Albina Kurtija i po preporuci ministra zdravlja Arbena Vitija, proglasila izvanredno stanje za javno zdravstvo, nakon što je u tri dana registrirano devet osoba zaraženih koronavirusom.

Kosovska vlada od petka je zatvorila sve kopnene granične prijelaze, izuzev za građane Kosova, te uvela niz drugih mjera, a dvije općine proglasila karantenom nakon što su tijekom dana potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom.

20:21 - Papa Franjo ranije danas blagoslovio prazan Trg svetog Petra dok je cijela Italija u karanteni zbog koronavirusa. Pohvalio je ljude koji riskiraju zarazu kako bi pomogli siromašnima i beskućnicima, piše Metro. Sveta Stolica objavila je kako je poslijepodne iz Vatikana otišao moliti u jednu rimsku baziliku.

Rečeno je da će se do 12. travnja, kada se ove godine slavi Uskrs, sva njegova obraćanja snimati i uživo puštati preko interneta.

Koronavirus u Italiji
1/6

20:28Srbija je proglasila izvanredno stanje na cijelom teritoriju zbog epidemije koronavirusa, a predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je da odluka stupa na snagu odmah.

"Donijeli smo odluku o proglašenju izvanrednog stanja na cijelom teritoriju Srbije zbog koronavirusa koja stupa na snagu odmah", rekao je predsjednik Srbije, ističući da bi se za kršenje donesenih mjera moglo dobiti i tri godine zatvora. Više pročitajte ovdje

20:12 - Slovački premijer objavio je da je zemlja uvela izvanredno stanje zbog epidemije koronavirusa te da će od ponedjeljka u 6 ujutro biti zatvoreni svi dućani osim onih koji prodaju hranu, ljekarne, banke i benzinske postaje.

Premijer Peter Pellegrini rekao je da će se krizni stožer sastati u ponedjeljak kako bi razmotrio daljnje mjere, uključujući i korake koji bi olakšali utjecaj krize na gospodarstvo. Rekao je da je "vrlo vjerojatno" da će Volkswagen zaustaviti proizvodnju u tvornici blizu Bratislave u ponedjeljak ili kroz nekoliko dana.

Slovačka bilježi 61 potvrđeni slučaj zaraze, 17 više nego u subotu. U zemlji nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

19:45 - U Europi je ukupno zabilježen 2291 smrtni slučaj, najvećim dijelom u Italiji gdje ih je sada 1809. To je zemlja koju je zaraza koronavirusom pogodila najsnažnije, nakon Kine.

Europa ima ukupno 517 novih smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata te ukupno 52.400 zaraženih. 

19:43 - U Srbiji su u nedjelju do 18 sati potvrđena još dva slučaja koronavirusa čime je broj ukupno zaraženih dostigao 48, priopćilo je Ministarstvo zdravlja, a javnosti te zemlje večeras će se obratiti predsjednik Aleksandar Vučić. Očekuje se da će objaviti novi paket mjera vezanih uz razvoj epidemiološke situacije i suzbijanje širenja zaraze i posljedica pandemije koronavirusa.

19:30 - Kruzer MS Braemar britanske kompanije Fred Olsen Cruise Lines sa 682 putnika i 381 članom posade pokušava naći luku u koju bi pristao. Nekoliko luka u Karipskom moru i na Bahamima odbili su primiti kruzer zbog pet potvrđenih slučajeva zaraze, piše CNN.

U izolaciji je dvadesetak putnika i isto toliko članova posade, a jedan od njih je liječnik. Svi oni imaju simptome slične gripi, priopćeno je iz kompanije. Kruzer je trenutno usidren 35 kilometara od obale Bahama i čeka odluku lokalnih vlasti da im dopreme hranu, lijekove i gorivo.

18:21 – U odnosu na jučer, u Italiji je umrlo 368 ljudi više tako da se broj preminulih popeo na 1.809. Trenutačno je 20.603 aktivnih slučajeva koronavirusa, što je 2.853 više nego jučer. Ukupno je u Italiji potvrđenih 27.747 zaraženih među kojima su preminuli, ali i oni koji su se oporavili. Oporavilo se 2.335 ljudi, 369 više nego jučer.

17:39 – Njemačka zbog sprječavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka zatvara granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj, javljaju njemački mediji u nedjelju.

Njemačka od ponedjeljaka ujutro zatvara granične prijelaze prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj, dogovorili su njemačka kancelarka Angela Merkel, ministri zdravstva i unutarnjih poslova Jens Spahn i Horst Seehofer te premijeri njemačkih saveznih zemalja koje graniče s tim susjednim državama.

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa najavila je da će do srijede vratiti između tri i četiri tisuće njemačkih državljana s Kariba i Kanarskih otoka. Kako javlja dpa uglavnom je riječ o putnicima s kruzera koji su zbog izbijanja koronavirusa u karanteni u lukama. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova i njemačko veleposlanstvo u Maroku također rade na tome da iz Maroka, koji je zbog pandemije ukinuo letove za Njemačku, njemačke državljane vrate u domovinu. Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) najavile su ograničenje lokalnog željezničkog prometa zbog drastičnog smanjenja putnika povezanog s činjenicom da mnogi zaposleni sada rade od kuće.

17:36 - Željeznički promet na graničnom prijelazu Šid-Tovarnik prema Hrvatskoj privremeno je obustavljen radi sprečavanja širenja koronavirusa, priopćilo je u nedjelju javno poduzeće „Srbija voz“, dok autobusni prijevoznici očekuju mjere vlade Srbije.

Međunarodni vlakovi za Zagreb i Ljubljanu, koji su išli preko tog prijelaza, prometovat će do daljeg samo od Beograda do Šida i nazad. Više pročitajte ovdje

15:28 - Odlučeno je da od 8 sati u ponedjeljak Savezna Republika Njemačka zatvara svoje granice s Francuskom, Austrijom i Švicarskom zbog krize s koronavirusom, prenosi Der Spiegel

15:22 - U Grčkoj je od posljedica koronavirusa umrla četvrta zaražena osoba, 53-godišnji muškarac, ujedno i najmlađa žrtva u Grčkoj, izvijestila je grčka novinska agencija ANA. Muškarac je bio zaposlenik medicinskog laboratorija u sjevernome gradu Kozani. 

15.09 - U Mađarskoj je zabilježena prva smrt zbog koronavirusa. Preminuo je muškarac (75) koji je imao simptome bolesti COVID-19, uključujući i upali pluća, javljaju lokalni mediji.

15:00 - U SAD-u je 2885 zaraženih od koronavirusa, a 60 je mrtvih, javlja CNN.

14:52 - Francuski birači nisu u nedjelju u velikom broju pohrlili na lokalne izbore, nakon što je vlada ipak odlučila održati ih bez obzira na ubrzano širenje koronavirusa u toj zemlji pa je do podneva glasalo 23 posto birača manje nego 2014.  Francuska u bi danas trebala gradonačelnike 35.000 gradskih vijećnica i gotovo pola milijuna gradskih vijećnika. Do podneva je na nacionalnoj razini odaziv birača iznosio je 18 posto, što je pad od 23 posto u odnosu na lokalne izbore održane godine 2014., objavilo je izborno povjerenstvo. Taj podatak potvrdio je bojazan brojnih dužnosnika da bi izlaznost na izbore mogla biti rekordno mala zbog opasnosti od zaraze koronavirusom. 

Francuska će od danas smanjiti avionski, željeznički i autobusni promet između gradova kako bi spriječila širenje koronavirusa. Vlada je u subotu donijela odredbu o zatvaranju većine trgovina, restorana i otkazivanje zabavnih sadržaja te je pozvala stanovnike, osobito one starije od 70 godina da ostanu kod kuće nakon što se broj zaraženih koronavirusom u 72 sata udvostručio. 

Vlasti su u subotu priopćile da je od virusa umrla 91 osoba, a više od 4500 je zaraženo. Na intenzivnoj njezi je 300 pacijenata. 

14.49 - Velik broj pozitivnih slučajeva na koronavirus je i u Njemačkoj, tamo je preko 5.000 zaraženih, 46 ozdravljenih zasad. U Njemačkoj je 10 osoba preminulo od koronavirusa. Zbog epidemije u Njemačkoj su zatvorene škole i vrtići. Većina slučajeva su u saveznim državama Sj. Rajna-Westfalija gdje je preko 2.100 zaraženih osoba, a porast je zabilježen i u Bavariji i Baden-Württemberu. 

Video: 20 novosti o koronavirusu

14.30 - U Španjolskoj je sve teže: Potvrđeno je više od 7.750 slučajeva zaraženih građana, 517 osoba se oporavila, ali 382 osobe su na intenzivnoj njezi u bolnicama. Broj umrlih od koronavirusa u Španjolskoj je skočio na 288, javlja El Pais.

14.10 - U Austriji je već 800 osoba zaraženo koronavirusom. Testirano ih je 8.167. Dosad je zabilježen jedan smrtni slučaj, a šest osoba je ozdravilo. Kancelar Kurz ograničava kretanje u javnom prostoru, dječja i sportska igrališta se zatvaraju. Od utorka se zabranjuje i  rad svim restoranima, kavanama i lokalima. Zabranjuje se ulazak u Austriju svim osobama iz Velike Britanije, Nizozemske, Ukrajine i Rusije. Opširnije pročitajte ovdje.

13.30 -  U protekla 24 sata od posljedica koronavirusa u Iranu je umrlo 113 ljudi, što broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećava na 724, objavio je na Twitteru savjetnik iranskog ministra zdravstva, Alireza Vahabzadeh.Virusom su zaraženi brojni visoki dužnosnici, političari, liječnici, zapovjednici elitne Revolucionarne garde i svećenici.

Nekoliko ih je, a među njima i savjetnik ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa, umrlo od posljedica bolesti, javljaju državni mediji.

9.15 - U Sloveniji je jučer preminula prva osoba od koronavirusa, a u toj zemlji je do jučer zabiljiženo 181 zaražena osoba. Provedeno je 5.369 testova. 

8:44 - Prema podacima od sinoć od 20 sati, u Srbiji je od koronavirusa oboljelo 46 osoba

Jučer je potvrđeno još pet slučajeva zaraze. Od tih pet, dvije osobe su hospitalizirane, a ostale su u kućnoj izolaciji. Stanje oboljelih je stabilno, jedan pacijent je na respiratoru, javlja RTS.

8:11 - Španjolska i Francuska uvele su još strože mjere u borbi protiv širenje koronavirusa

7:00 - U Kini je u nedjelju zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom i deset smrtnih slučajeva od te bolesti, pokazuju najnoviji podaci kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

Svi novi smrti slučajevi od Covid-19, respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom, prijavljeni su u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, gdje je epidemija počela u prosincu.

Od 20 novozaraženih osoba, u 16 slučajeva riječ je o povratnicima iz inozemstva, a četiri slučaja su iz Wuhana.    

U subotu je prijavljeno samo 11 novih slučajeva zaraze u Kini.

Respiratorna bolest Covid-19 do sada je u Kini usmrtila 3199 osoba. U to zemlji novim koronavirusom zaraženo je ukupno 80.844 osobe, a njih 66.911 uspješno se oporavilo od bolesti.

6:52 - Države Srednje Amerike Panama, Honduras, Guatemala i El Salvador u subotu su poduzele daljnje korake za suzbijanje širenja koronavirusa u regiji a poduzete su mjere u rasponu od zabrane okupljanja do ograničenja putovanja.

Honduras, Gvatemala i El Salvador zabranili su javna okupljanja kako bi se izbjeglo brzo širenje virusa kao u Aziji i Europi. Panama je ranije zabranila velika okupljanja.

Video: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

U međuvremenu, vlada u Panami privremeno je obustavila letove iz Europe i Azije. To se ne odnosi na zrakoplove koji prevoze liječnike, medicinsku opremu i humanitarnu pomoć.

Do sada je koronavirusom diljem svijeta zaraženo 153.864 ljudi, a 5800 ih je umrlo, prenosi agencija Reuters.

6:50 - Estonija će od utorka, 17. ožujka, zabraniti inozemnim putnicima ulazak u zemlju  u pokušaju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, priopćila je u nedjelju estonska vlada.

Mjera zabrane ulaska u Estoniju neće se odnositi na Estonce, kao ni na strance čiji članovi obitelji žive u toj zemlji. Izlazak iz zemlje svima će biti omogućen. 

Planira se dvotjedna izolacija za sve koji ulaze u Estoniju, s iznimkom vanjskotrgovinskog prometa.

Prevoznici koji nemaju simptome zaraze imaju osiguran prolaz, navodi u priopćenju premijer Juri Ratas.

Također, stranci bez simptoma mogu nesmetano ući u Estoniju ako su na putu u neku drugu zemlju.

6:00 - Američki predsjednik Donald Trump nema koronavirus pokazalo je testiranje kojemu se Trump podvrgnuo zbog svojih brojnih kontakata , priopćeno je u subotu navečer iz Bijele kuće.  Trump je testiran nakon što je stupio u kontakt s osobama koje su bili pozitivne na taj virus.

Večeras sam dobio potvrdu da je test negativan, stoji u  priopćenju medijima Trumpova liječnika Seana Conleya.

"Predsjednikov kontakt s jednom od zaraženih osoba bio je izuzetno ograničen (fotografija, stisak ruke). U blizini druge zaražene osobe proveo je više vremena, no sve su interakcije nastale prije pojave bilo kakvih simptoma", napisao je Trumpov liječnik Conley. U SAD-u je koronavirusom zaraženo više od 2200 osoba, a umrlo ih je 50.

Tema: Koronavirus

Brojevi epidemiologa:

Ključne riječi

Komentara 42

BA
banshee
22:05 15.03.2020.

Srbija i opet pametnija i poduzetnija od Hrvatske.... ne znam što Hrvatska čeka, da svi mi stari pokrepamo??

Avatar NiceGuy
NiceGuy
17:11 15.03.2020.

Ne zatvara Njemačka granice, već su SVI Njemačkoj zatvorili granice ... zato jer politizira, ne reagira i zvecka po burzi a za ljude ne brine i mjere su nikakve... porast je strahovit a ljudi misle da su nedodirljivi bogovi. ..samo mrtvo puhanje i sljeganje ramenima . .. a to se nikome ne gleda.

DU
Deleted user
10:19 15.03.2020.

Indija, Saudi Arabia, Pargvay, Tajland u proteklih 14 dana imaju temperature od 32 do 39 stupnjeva a u istom periodu im raste boj oboljelih i to nisu samo oni što su doputovali već i lokalno stanovništvo. Očito da jedino funkcionira izolacija jer u Kini broj opada a u Italiji će sigurno uskoro početi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije