Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Božinović: Odluka o ukidanju neradne nedjelje moguća je u iduća dva tjedna

U Hrvatskoj samo šest novih slučajeva zaraze, dvoj ljudi umrlo
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
23.05.2020.
u 19:37

Epidemiološka situacija trenutačno je pod kontrolom pa se mjere iz dana u dan sve više relaksiraju.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je dosad ukupno 2243 osoba zaraženo koronavirusom. Preminulo je ukupno 99 osoba, a 2.011 osoba se oporavilo. Epidemiološka situacija trenutačno je pod kontrolom pa se mjere iz dana u dan sve više relaksiraju.

19:30 - Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović najavio je mogućnost ukidanja neradne nedjelje u iduća dva tjedna, ako i dalje ostane sadašnja povoljna epidemiološka slika, s obzirom na to da Hrvatska nakon 89 dana nema nijednog novooboljelog od koronavirusa.

Božinović je u Vijestima RTL-a izrazio zadovoljstvo današnjim podatcima, rekavši kako je danas "odličan dan", ali i da još uvijek nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije koronavirusa. "O tome će procjenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnoj razini", dodao je.

Hrvatska se otvara, ali sve pod striktnom primjenom osnovnih epdemioloških uputa, rekao je te o eventualnom proglašenju kraja epidemije podsjetio, da je procedura poznata i da to predlaže HZJZ ministru zdravstva. "A kad će to biti ovisi o nizu faktora", dodao je.

Potvrdio je i da se razgovara o ukidanju zabrane rada nedjeljom kao epidemiloškoj mjeri i kao mogućnost najavio da to bude slijedeća dva tjedna. "O tome se razgovara, promišlja, to je također epidemiloška mjera čije učinke prati HZJZ. O tome će se sigurno razgovarati idućih dana i ako ostane ovakva povoljna epidemiološka slika legitimno je da se ukine i ta zabrana", rekao je.

Naveo je i da je u Hrvatsku ovih dana ušlo oko 7.500 građana EU, najviše iz Slovenije.

16:03 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović oglasio se na Facebooku i ustvrdio kako je brojka od nula novooboljenih od koronavirusa zajednički uspjeh. 

- 89 dana do 0. Hvala vam svima, ovo je naš zajednički uspjeh. Moramo i dalje ostati tako odgovorni i savjesni - naveo je ministar. 

14:38 - U Karlovačkoj županiji jučer su testirane 33 osobe. Svi nalazi pristigli su negativni. Danas će biti testirano oko 60 osoba kroz DRIVE IN. Pod mjerama samoizolacije nema niti jedne osobe. Također, nema niti jedne osobe u karanteni Grabovac. Još se dvije osobe oporavljaju.

14:30 - Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se na svom Twitter profilu komentirajući to što danas nema novooboljelih.

- 89. dan od pojave koronavirusa, 2243 ukupno oboljelih i 2023 oporavljenih. Danas se veselimo broju zbog kojeg smo bili odgovorni i disciplinirani. NULA je novooboljelih. Hvala svima!" poručio je Beroš.

 

14:05 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243.

Do sada je testirano 60864 osoba, od toga 953 u posljednja 24 sata. Na respiratoru je 6 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 99, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite. 

13:55 - Deseti dan za redom u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Od ukupno 91 zaraženog pacijenta, oporavilo se njih 82, a 5 slučajeva je, na žalost, završilo sa smrtnim ishodom. Još 4 pacijenta se oporavljaju od bolesti i to jedna s područja Grada Šibenika, dvije s područja Općine Biskupija i jedna s područja Grada Drniša.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa. Jedan pacijent s našeg područja i dalje se liječi u KBC-u Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 64 osobe i svi su kontakti COVID-19 pozitivnih osoba. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2309 uzoraka

13:30 - Na Braču je u subotu stupila na snagu odluka o slobodnom međumjesnom kretanju bez propusnica, nakon što je istekla mjera 14-dnevne zabrane napuštanja prebivališta zbog zaraze koronavirusom.

"Četrnaestodnevni rok mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog  boravišta na Braču istekao je u ponoć u noći s petka na subotu pa su od danas ukinute propusnice za kretanje," rekao je za Hinu načelnik Kriznog stožera Brača Nikola Martinić Dragan.

Dodao je i kako je od danas ponovno uspostavljena trajektna linija Sumartin-Makarska.

Napomenuo je i kako će u ponedjeljak isteći i četrnaestodnevni rok mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite koje su se odnosile na zabranu rada trgovina i restorana na Braču.

12:10 - Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testirano je 95 uzoraka i ni jedan od njih nije bio pozitivan na koronavirus. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirana je samo jedna oboljela osoba, a na respiratoru nema pacijenata pozitivnih na koronavirus. 13 pacijenata nalazi se na kućnom liječenju. Ukupan broj oboljelih na koronavirus na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije iznosi 133, s tim da je do sada 111 osoba izliječeno. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ i dalje je u samoizolaciji svega osam osoba, sve su ih obišli djelatnici Policijske uprave Osječko-baranjske i sve su osobe zatečene u kućnoj izolaciji.

10:55 - Ličko-senjska županija 35. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24h provedeno je dodatno testiranje nad 8 osoba, ukupno se čeka 13 rezultata testiranja. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 445 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su dvije osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske izvršili su provjere samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje izrečene mjere.

09:15 - Istarska županija je objavila da su unutar 24 sata ispitali 50 uzoraka te da su svi negativni na koronavirus. 

08:50 - Puna tri tjedna na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, 11 osoba je testirana na koronavirus, a njihovi nalazi bili su negativni. Od početka pandemije, s područja VPŽ, testirano je ukupno 1.065 osoba. Na prostoru županije, od početka pandemije, devet je osoba oboljelo od koronavirusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo. 

08:10 - Povjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) i inspekcija Ministarstva zdravstva su u toj zdravstvenoj ustanovi uzeli potrebitu dokumentaciju radi utvrđivanja okolnosti zamjene identiteta dviju pacijentica, doznaje se u KBC Split u petak kasno navečer.

Postoje dva nadzora tog slučaja - jedan obavlja Povjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog KBC-a, a drugi inspekcija Ministarstva zdravstva, i oni na temelju preuzete dokumentacije proučavaju kronologiju događaja kako bi se utvrdile činjenice u vezi zamjene identiteta, rekli su neslužbeno u splitskom KBC-u.

Dodali su i da u KBC-u idućeg tjedna očekuju da će dobiti rezultate od oba nadzora.

Ključne riječi

Komentara 6

KI
kingfisher57
14:50 23.05.2020.

..Bravo Hrvati. Pozdrav svima. ...btw 67 mrtvih danas u Švedskoj.

DU
Deleted user
14:54 23.05.2020.

Bravo, bravo, bravo svi!

Avatar southman
southman
19:57 23.05.2020.

Čuj Korona virus. Nema toga više. Rekao predsjednik neki dan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije