Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORU JOŠ U RUMUNJSKOJ

U karanteni zbog mačje kuge

Ris Doru
Foto: LIFE Lynx
26.04.2019.
u 21:41

Odgođeno puštanje ugrožene vrste u Nacionalni park Risnjak iako ne pokazuje simptome bolesti

Iako je bilo predviđeno da će ris iz Rumunjske u Nacionalni park Risnjak biti pušten 13. travnja, došlo je do promjene plana jer Doru je zaražen parvovirozom.

– Razloga za brigu nema jer Doru ne pokazuje simptome bolesti, redovito uzima hranu i normalno se ponaša, ali morat će provesti još neko vrijeme u karanteni u Rumunjskoj. Kako bi bio spreman za prijevoz, potrebna su dva uzastopna negativna rezultata pretrage na uzročnika parvoviroze – kažu organizatori projekta spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja nazvanog Life Lynx (Lynx je latinski naziv za risa).

Doživotni imunitet

Parvoviroza, poznata kao mačja panleukopenija, mačićak i mačja kuga, virusno je oboljenje prisutno kod divljih i domaćih životinja na području Europe. Kod sedam smeđih medvjeda iz NP-a Plitvička jezera i NP-a Risnjak, od pregledanih 22, dokazana je, napominju, prisutnost protutijela na parvovirus.

– Kad životinja ne pokazuje simptome bolesti, kao što je to slučaj kod Dorua, najčešće nastupa ozdravljenje te takva jedinka stječe doživotni imunitet i prestaje biti izvor zaraze za druge životinje – objašnjavaju u projektnom timu.

Doru nije bio cijepljen protiv mačićka jer su stručnjaci upozorili da je među mogućim nuspojavama i sarkom koji se javlja kod jedne od 500 cijepljenih domaćih mačaka. Doru je cijepljen protiv bjesnoće i tretiran protiv parazita, a u karanteni mu je poslužena srnetina. Kako bi osigurali što korektniji i sigurniji boravak svih risova u karanteni, pa tako i Dorua, projektni tim sastavio je detaljan protokol.

Očekuju se novi laboratorijski nalazi, kaže nam Ivana Selanec iz sinjskog područnog ureda udruge BIOM, partnera u projektu. Budu li dva nalaza zaredom negativna, znat će se brzo i novi termin Doruova puta iz Rumunjske u Hrvatsku. Bit će pušten izravno u prirodu, bez zadržavanja u privremenoj nastambi.

Projekt do 2024.

Do 2024. u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji provodit će se međunarodni projekt Life Lynx u sklopu kojega će se u te tri zemlje pustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj. U projekt je uključeno 11 institucija iz pet država, a u Hrvatskoj ga provode Veterinarski fakultet u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i BIOM.

Risovi u Hrvatskoj ugroženi jer se dulje od 45 godina potomci šestero životinja dovezenih 1973. iz Slovačke u Kočevje u Sloveniji, odakle su se proširili i u Hrvatsku, pare isključivo međusobno pa se naseljavanjem novih jedinki iz Karpata želi osigurati budućnost populacije. Doru je u Rumunjskoj uhvaćen 4. ožujka.

Zekanje u zagrebačkoj ZOO-u

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
23:23 26.04.2019.

Doru...promašeno ime...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije