Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U idućih godinu dana

U kakvom je stanju američko gospodarstvo? Evo kolike su šanse da uroni u recesiju

dolari
Foto: Thinkstock
15.02.2019.
u 10:05

U anketi, provedenoj među 110 ekonomista smanjene su procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini, pa se sada u prosjeku očekuje rast od 2,4 posto, sporije nego lani. Razlog je tome usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava, Kine i eurozone, kao i trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Izgledi da američko gospodarstvo uroni u recesiju u idućih 12 mjesec porasli su na 25 posto, dok su izgledi za povećanja kamata američke središnje banke sve manji, pokazuje najnovija anketa Reutersa.

U anketi, provedenoj ovoga tjedna među 110 ekonomista, smanjene su procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini, pa se sada u prosjeku očekuje rast od 2,4 posto, sporije nego lani. Razlog je tome usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava, Kine i eurozone, kao i trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine. 

„Postoji mnogo neizvjesnosti i postoje neki dobri razlozi za prognoziranje usporavanja u 2019. godine u usporedbi s 2018.”, kaže Jim O'Sullivan, ekonomist High Frequency Economicsa.

U četvrtak je ulagače na svjetskim burzama neugodno iznenadio i podatak o oštrom padu prometa u trgovini na malo u SAD-u, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američkog gospodarstva.

Promet u maloprodaji pao je u prosincu za 1,2 posto na mjesečnoj razini, najviše od rujna 2009. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast od 0,2 posto. Zbog toga su analitičari smanjili procjene rasta američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine na 2 posto. U Reutersovim anketama posljednjih su mjeseci analitičari u više navrata isticali kako je trgovinski rat SAD-a i Kine predstavlja značajan rizik za američko gospodarstvo.

Više od polovine ekonomista u najnovijoj anketi upozorilo je da bi daljnja eskalacija trgovinskog rata potaknula sljedeću recesiju u SAD-u. S druge strane, u anketi iz srpnja 2018. godine 60 posto ekonomista je izjavilo da trgovinski rat ne predstavlja značajan rizik. Prema novoj anketi, izgledi za recesiju u idućih godinu dana porasli su na 25 posto, dok su u siječnju iznosili 20 posto. Izgledi za recesiju u iduće dvije godine kreću se, pak, na 40 posto.

Zbog toga je sve manje vjerojatno da bi američka središnja banka nastavila s politikom povećanja ključnih kamatnih stopa, nakon što ih je prošle godine povećala čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova. 

"Svakako ima smisla da Fed zaustavi svoju politiku kako bi se vidjelo kako se stvari odvijaju, jer nije nemoguće da će gospodarstvo u 2019. godini usporiti zbog oslabljenog globalnog rasta, strožih financijskih uvjeta i jenjavanja fiskalnih poticaja", kaže Jim O'Sullivan.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
10:32 15.02.2019.

Amerikanci rastu 2,4%, Kinezi 6%, Indija 7,5%, a EU je negdje oko 0, jedva blagi plus.I tako već dugo... Hoće li Eurokrati jednom shvatiti da prenormiranosti i velika birokratiziranost šteti gospodarstvu? Ili će i dalje donositi sulude propise i norme, te na silu gurati birokraciju u privatni sektor?

ZA
Zapadnjak
13:37 15.02.2019.

i 2018. godina je pocela s losim prognozama, i to posebno (sto je znakovito) za one kapitalistickije i slobodnije zemlje i one, poput SAD-a koji su radili pomake prema oslobadanju trzista (dakle, ili one koje u economic freedom indexu su na samom vrhu ili su, poput SAD-a napravile dobar pomak) - sada su procjene za 2018. godinu takve da je u odnosu na pocetak godine stopa rasta veca u irskoj, svicarskoj, singapuru, SAD-u, australiji, novom zelandu, Izraelu (ujedno i najvise stope rasta u razvijenom svijetu, mozda se eventualno jedna ili dvije razvijene zapadne zemlje ubacilo takoder tu oko 3 posto), a procjene za 2018 u odnosu na pocetak 2018. su nize u njemackoj, francuskoj, svedskoj, kanadi i slicno... naravno, stanje neprekidnog rasta nije moguce bez povremenih korekcija, a vecina razvijenog svijeta (mediteran je iznimka) raste vec desetu godinu zaredom, sto je rijetkost tako da, mozda i dode do recesije, a ako dode, garantiram da ce u ovim slobodnijim zemljama (irska, svica, SAD itd) biti slabija nego u ovim ogromnim socijalnim drzavama (njemacka, francuska itd)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije