Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitski franjevci:

'U jami Križnjača u Zagori posmrtni ostaci žrtve partizanskog zločina iz 1944.'

Ekshumacija
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
11.02.2017.
u 13:05

Posmrtne ostatke žrtve iz jame duboke 38 metara, iznijeli su članovi splitskog speološkog društva „Špiljar“, doznaje se od splitskih franjevaca

U jami Križnjača, između sela Gale i Giljeva u općini Otok u Dalmatinskoj zagori, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se vjeruje da je riječ o fra Jozi Olujiću, kojeg su partizani ubili u jesen 1944., rekao je u subotu Hini fra Božo Norac Kljajo iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu. Posmrtni ostatci, eshumirani ovog tjedna, premješteni su na Odjel za sudsku medicinu splitsko Kliničkog bolničkog centra (KBC) gdje će se sljedećih dana obaviti njihova obrada, rekli su na tom Odjelu.

Ekshumacija je izvršena 8. veljače, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, a temeljem naloga nadležnog suca istrage. Nazočni su bili Stjepan Sučić, zamjenik ministra branitelja RH, patolog Antonio Alujević, predstavnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Božo Norac-Kljajo, župnik Župe Gala-Giljev fra Mladen Marić, predstavnik Općine Otok Marko Mravak te predstavnici vojske, policije i Crvenog križa.

Posmrtne ostatke žrtve iz jame duboke 38 metara, iznijeli su članovi splitskog speološkog društva „Špiljar“, doznaje se od splitskih franjevaca.

"Posmrtni ostaci pronađeni su u jami Križnjača na dubini od 38 metara, a mi vjerujemo kako je riječ o fra Jozi Olujiću, kojeg su partizani u jesen 1944. godine s još trojicom fratara odveli iz sinjskog zatvora i ubili," rekao je umirovljeni profesor fra Norac Kljajo, koji se bavi istraživanjem žrtava komunističkih zločina.

 Po njegovim riječima mještani sela Gale i Gljeva su svojedobno blizu jame Križnjača pronašli ostatke fratarske mantije, što pojačava vjerovanje kako je riječ o fra Jozi Olujiću.

Od rodbine fra Joze Olujića uzeti su uzorci, na temelju kojih će se izvršiti i DNK analiza posmrtnih ostataka pronađenih u jami Križnjača, kako bi se žrtva identificirala.  "Fra Jozo Olujić je propovijedao vjeru, a bio je i profesor sinjske Klasične gimnazije te se bavio prirodoslovljem, odnosno proučavanjem pužića po čemu je tada bio poznat u svijetu. Prije nekoliko godina iz Sjedinjenih  Američkih Država stigao je zahtjev da se pošalju radovi fra Joze Olujića o proučavanju pužića, jer to zanima Amerikance, ali oni koji su mučki ubili fra Jozu uništili su i njegove knjige, odnosne zapise o proučavnjima kojima se bavio", rekao je fra Božo Norac Kljajo.

Naglasio je kako pozdravlja aktualne inicijative kojima se zagovara otvaranje dosjea bivše jugoslavenske komunističke vlasti, na temelju koji će, kaže, utvrđivati istina "o zločinima koje je ta vlast počinila". "Apsolutno podržavam otvaranje svih tih dosjea jer bez utvrđivanja istine o komunističkim zločinima nema pomirenja niti budućnosti Hrvatske", smatra fra Norac Kljajo.

Procjenjuje kako bi otvaranje dosjea jugoslavenskog komunističkog režima moglo pomoći i utvrđivanju razmjera zločina koji su počinjeni u Husinoj jami na prijevoju Vaganj, blizu granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  "U Husinu jamu su partizani krajem 1944. i početkom 1945. godine kamionima dovozili sve one koje su smatrali svojim neprijateljima s područja Sinja, Vrlike, Livna i Hercegovine te ih bacali u dubinu veću od 160 metara. Procjenjuje se kako je u toj jami zatrpano između 500 i 1.500 žrtava", rekao je fra Božo Norac Kljajo.

>> Dan sjećanja na žrtve Holokausta u Šibeniku i izložba 'Anna Frank – povijest za sadašnjost'

Komentara 94

JO
josip
14:24 11.02.2017.

parizanski rak se polako ali sigurno unistava jer mu je pronadjena klica

Avatar Pavel ic
Pavel ic
14:26 11.02.2017.

dok nezabranimo komunizam hrvatskoj nema napretka.sramota je da se mase s zastavom na kojoj je zvijezda zlocinacka petokraka.dok nemaknemo politicare koji su umijesani u udbu i nake kao pernar nemozemo naprijed

HL
HV_LAKI102
19:44 11.02.2017.

Ovi nasi partizani su bili hrabri kad treba ubijati svoje ljude Hrvate kojima su ruke vezane.Za cetiri godine ratovanja nasi partizani nisu ubili vise od 50 Njemaca i Talijana,a njih vise od 80 % nisu ih ni vidjeli.Bitke na neretvi,sutjesci,cista propaganda.Da nije bilo Rusa i Amerikanaca nase lazovcine jos bi bile po sumama i gorama.....Sta se ceka sa otvaranjem svih jama gdje su partizani pobili 140 tisuca zarobljenika,18 Srebrenica...Ban.o Genoc.dna!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije