Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv terorizma

U izručivanjima osumnjičenih za terorizam sudjelovala i Hrvatska!

zatvor
Reuters/Pixsell
05.02.2013.
u 21:11

Tajming: Izvještaj je objavljen uoči ispitivanja kandidata za novog šefa CIA-e.

Zaklada Otvoreno društvo, inicijativa za pravdu iz New Yorka objavila je izvještaj o akcijama američke CIA-e u borbi protiv terorizma nakon 11. rujna 2001. u kojima su sudjelovale 54 zemlje, a opisano je i 136 slučajeva torture. U proteklim se godinama pisalo o tome da je CIA hvatala osumnjičenike za terorizam i uspjela ih sprovesti u Guantanamo ili izručiti nekim drugim zemljama i o tome koliko su joj u tome pomagale druge zemlje, no ovo je prvi put da su podaci objedinjeni, zemlje popisane, poimence opisani slučajevi izručivanja, sve na temelju dugog popisa izvora, među njima puno i službenih. Više od četvrtine vlada na svijetu surađivalo je u provođenju tih operacija i sad je jasno da CIA bez njihove podrške ne bi mogla privoditi brojne osumnjičenike, zaključuju autori.

Preleti i zatvori

Zemlje su surađivale na razne načine, bilo ih je koje su na svom tlu imale i zatvore za ljude koje je CIA prevozila, a neke su, među njima i Hrvatska, poslužile samo kao stanica u avionskom letu prema SAD-u. Tako se 2006. godine pisalo o letu broj N313P-N4476S koji se povezivalo s tajnim CIA-inim uhićenjima i izručivanjima. Taj je avion letio iz Sudana, iz Kartuma, sletio u Dubrovnik 23. travnja 2005. godine i odletio u SAD 25. travnja. O tome je izvijestio Amnesty International, a tadašnji direktor aerodroma Tonči Peović potvrdio je istinitost. Otvoreno društvo objavljuje izvještaj baš sada, ocjenjuje se, jer je u četvrtak na redu ispitivanje Obamina kandidata za šefa CIA-e Johna O. Brennana kojeg je Obama i u prvom mandatu htio postaviti, ali je nakana propala upravo zbog Brennanove uloge u Bushovoj vlasti i potpori mučenju osumnjičenika za terorizam.

Cijela priča dobiva i sudske epiloge, ali ne u SAD-u, gdje ovakve optužbe nemaju pristup sudu, nego pred Europskim sudom za ljudska prava koji je nedavno presudio protiv Makedonije u slučaju Khaleda El-Masrija koji je tu državu tužio zbog otmice, mučenja i tajnog zadržavanja koje je provela CIA. Pred sudom u Strasbourgu tužene su i druge zemlje koje su surađivale s CIA-om – Poljska, Litva, Rumunjska i Italija. Sudski se procesi vode i u Africi, protiv Džibutija pred Afričkom komisijom za ljudska i narodna prava te u Egiptu, Hong Kongu, Italiji i Velikoj Britaniji protiv države. Autori izvještaja ističu da mučenje nije samo nezakonito i nemoralno nego i neefikasno za dobivanje pouzdanih informacija.

Obamini zahtjevi

Aktivisti kritiziraju i Obaminu vlast tvrdeći da nije potpuno zaustavljena nezakonita praksa hvatanja i prebacivanja osumnjičenika te traže da se to obustavi. Analitičar Vlatko Cvrtila kaže da je ipak uz pomoć takvih metoda CIA došla bliže Osami bin Ladenu, to je dovelo do identifikacije ljudi koji su mu bili u blizini. Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak ističe da je Hrvatska već dugo i intenzivno američki saveznik, ali da vrlo malo informacija o tome dospijeva u javnost, kao i o okolnostima svojevremenog terorističkog napada u Rijeci. Aktivisti Otvorenog društva iz New Yorka pak očekuju da se vlada SAD-a, ali i vlade svih zemalja koje su sudjelovale suoče s činjenicama i preuzmu odgovornost, umjesto da trpe neugodnosti kad činjenice budu objavljivane na druge načine.

>>Dvije osobe poginule u eksploziji ispred američkog veleposlanstva

Komentara 13

DO
domagojb963
08:54 06.02.2013.

Vau Kakva senzacionalna vijest... Poltronizam? Bolje i zapadu nego istoku,Rusiji,Kini i Sjevernoj Koreji

K1
k1milica
21:22 05.02.2013.

svatko tko zadrzava istinu iz bilo kojeg razloga ili je nitkov ili kukavica ili oboje....vlastodrzci sram vas bilo---

BA
bandido
23:30 05.02.2013.

glavno da se zove neovisna i da je moja dragovoljna pemzija dobra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije