Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Italiji pobuna na sveučilištu, u petak poziv na štrajk

12.11.2008.
u 14:34

Studenti, profesori i znanstvenici u Italiji pozvani su u petak na prosvjede i na štrajk na sveučilištima, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog kresanja proračuna u prosvjeti o kojemu je odlučila Berlusconijeva vlada.

"Kada joj treba novac, vlada smanjuje proračun za sveučilište i za istraživanje", upozorava Piergiorgio Strata, neurolog i znanstveni direktor Europskog instituta za istraživanje mozga (EBRI) u Rimu.

Vlada je odlučila da će u idućih pet godina za gotovo 1,4 milijarde eura smanjiti izdvajanje za sveučilište i za istraživanje kako bi javne financije izvukla iz krize.

Ministrica prosvjete Mariastella Gelmini je nezadovoljstvo i val prosvjeda koji su izbili početkom listopada pokušala smiriti odlukom o povećanju izdvajanja za studentske stipendije i o većem zapošljavanju znanstvenih novaka. Te su mjere prosvjednici ocijenili nedovoljnim.

Iako se protive neselektivnom kresanju proračuna, mnogi sveučilišni djelatnici priznaju da je nužno provesti reformu sveučilišta.

"Novac koji dobivamo nije mali. Zapravo, nedostaju nam sredstva iz privatnog sektora. No glavni je problem što se taj novac loše troši", ističe Strata.

Italija ima 94 sveučilišta i više od 320 podružnica, prema ministarstvu prosvjete koje upozorava na nepotrebno trošenje novca za 327 fakulteta koji nemaju više od 15 studenata.

Sustav osnovnog školstva još je 30. listopada organizirao opći štrajk zbog najave reforme školstva koja je uvelike povezana sa smanjenjem njegova financiranja.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije