Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE

U Italiji je više od 70 000 tvrtki obustavilo poslovanje zbog pandemije

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.12.2020.
u 15:31

Talijanski statistički ured proveo je istraživanje među nešto više od milijun kompanija u razdoblju od 23. listopada do 16. studenoga, navodi se u Istatovu priopćenju. Riječ je o tvrtkama iz sektora industrije, graditeljstva, trgovine te ostalih usluga.

Gotovo 73 tisuće kompanija u Italiji obustavilo je poslovanje zbog pandemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje talijanskog statističkog ureda Istata.

Talijanski statistički ured proveo je istraživanje među nešto više od milijun kompanija u razdoblju od 23. listopada do 16. studenoga, navodi se u Istatovu priopćenju. Riječ je o tvrtkama iz sektora industrije, graditeljstva, trgovine te ostalih usluga.

Brojka od gotovo 73 tisuće čini približno sedam posto od ukupnog broja ispitanih kompanija. Od toga broja, približno 55 tisuća poduzeća očekuje da će se ponovno pokrenuti u budućnosti, dok je njih gotovo 17.500 trajno zatvoreno.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji poklon za rođendan!"

Anketa Istata nadalje je pokazala da nešto više od 700 tisuća poduzeća posluje normalno, dok je njih gotovo 244 tisuće djelomično otvoreno. Veliku većinu, 85 posto zatvorenih kompanija, čine male tvrtke s manje od devet zaposlenika. Riječ je obično o sportskim centrima, malim hotelima, trgovinama na malo I kladionicama.

Istat je također objavio da je u razdoblju od lipnja do listopada više od dvije trećine kompanija izvijestilo o padu prometa u odnosu na isto razdoblje lani, a dodatne gubitke u razdoblju od prosinca do veljače očekuje nijh 61,5 posto.

Oko 42 posto kompanija koristilo je potpore iz vladina programa za naknadu plaća zaposlenika, nasuprot njih 70 posto u svibnju, kada je zemlja bila u lockdownu.

Italija, s približno 60 milijuna stanovnika, među najteže je pogođenim zemljama pandemijom koronavirusa, s ukupno više od 1,8 milijuna zaraženih koronavirusom i približno 64.500 umrlih.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
16:08 14.12.2020.

Eh, baš me zanima kakvi bi kod nas bili rezultati kada bi se mogla normalno zatvoriti tvrtka... Prije su ti bar zatvorili tvrtku ako dva puta nisi predao obrazac na kraju godine, a sada ti napišu kaznu... A zatvaranje ubrzanim postupkom traje nekih 2 godine. Pobogu zašto? Samo radi HGK?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije