Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

U Istri se zatvaraju škole i vrtići

U splitskoj su luci 93 putnika trajekta iz Ancone dočekali sanitarni inspektori i policija
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/10
11.03.2020.
u 23:50

Danas potvrđena još tri slučaja, bili su u Austriji i Njemačkoj. Svjetska zdravstvena organizacija zbog brzog širenja zaraze proglasila pandemiju

Zatvaranje granica, otkazivanje nastave i javnih okupljanja zbog opasnosti od koronavirusa bili su današnja tema do poslijepodnevih sati kako u kriznom stožeru epidemiologa, tako i u Nacionalnom kriznom stožeru te Vladi RH. S 19 laboratorijski potvrđenih slučajeva, nakon tri danas potvrđena, i bez lokalne transmisije virusa u nas se epidemiološka situacija smatra povoljnom, ali s obzirom na stanje u Italiji te rast broja oboljelih u drugim državama, pa tako i susjednoj Sloveniji, sve nabrojane mjere danas su bile na stolu. Pula je samostalno uvela zabranu okupljanja s obzirom na brojne kontakte s Italijom, a Nacionalni stožer donio je odluku o ukidanju nastave u Istarskoj županiji. Djeca će od ponedjeljka u toj županiji imati online nastavu.

– Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom. Nakon razmotrene situacije predlažemo da se obustavi nastava u Istri od petka – kazao je Plenković dodajući da se sa HRT-om priprema poseban program na trećem programu koji će biti dio te online nastave.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako imamo više od 800 kreveta i mišljenja je da kapaciteta ima dovoljna.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Koronavirus zadržan je u četiri hrvatska grada, poručeno je s današnje konferencije za novinare u Vladi, netom prije koje je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusom. To znači da je bolest prisutna globalno, u više od stotinu zemalja svijeta. Generalni je zaključak danas bio da će Hrvatska svoje mjere prilagođavati epidemiološkoj situaciji. Premijer Andrej Plenković istaknuo je i da se proračun dobro puni te da nema bojazni za plaće i mirovine.

Gimnazija pod nadzorom

Uz tri nova potvrđena slučaja koronavirusa u nas, danas su zbog sumnje pod epidemiološki nadzor stavljeni učenici i djelatnici jedne karlovačke srednje škole te štićenici i osoblje jednog obiteljskog doma. Neslužbeno doznajemo da je riječ o karlovačkoj Gimnaziji i jednom manjem obiteljskom domu na području Duge Rese.

– Svim osobama pod nadzorom preporučeno je da do dobivanja rezultata nalaza smanje neposredne kontakte s drugim osobama, zadržavaju se u domovima i provode već preporučene mjere za sprečavanje širenja navedene bolesti – poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Zbog novonastale situacije do daljnjega su odgađena sva okupljanja učenika u većem broju u županiji; neće se održati županijski Lidrano ni filmski festival Booktrailer karlovačke Gimnazije, kao ni skupštine vatrogasnih društava i ostalih društava na području županije.

VIDEO Radimir Čačić u studiju Večernjeg lista: Tražimo ovlasti za kontrolu ljudi u samoizolaciji

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović izvijestio je kako su dvije zaražene osobe na širem području Rijeke u kućnoj samoizolaciji dobro, dok kod tri zaražene osobe koje su smještene u bolnici nema pogoršanja. Pod pojačanim nadzorom su još 363 osobe u toj županiji. Zasad nema potrebe za zatvaranjem vrtića i prekidom nastave u školama i na fakultetima, tamošnji je stav.

Kako je izvijestio načelnik primorsko-goranskog Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić, stabilizaciji je pridonijela bolja kontrola na granici u vezi s ulaskom putnika iz Italije i drugih rizičnih područja, kao i uvođenje kontrola na slovensko-talijanskoj granici. Zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, po njegovim riječima, ne samo da ne bi donijelo pozitivne rezultate, nego bi moglo dovesti i do pogoršanja jer bi dio učenika i studenata boravak u školama i na fakultetima zamijenio ugostiteljskim objektima i drugim mjestima na kojima je nadzor slabiji.

Ukinuta linija za Anconu

Kada je riječ o javnim skupovima, Stožer neće davati suglasnost za skupove s više od 1000 sudionika na otvorenome, a neće dopuštati ni događaje u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje popunjenost veća od 50 posto kapaciteta. Organizatori takvih skupova morat će osigurati da među posjetiteljima nema nikoga tko je u protekla dva tjedna bio na rizičnom području. Na riječkom području pripremljen je i objekt za karantenu s 30 mjesta, u koju će se smještati osobe koje dolaze iz rizičnih područja, ali čelnici Stožera nisu željeli objavljivati njegovu lokaciju.

Danas je u splitsku luku uplovio trajekt Marko Polo sa redovite linije Split – Ancona – Split s 93 putnika koje su dočekali sanitarni inspektori i policija. Splitski dožupan Luka Brčić potvrdio je medijima da 40 osoba s tog trajekta ide u splitsku karantenu u hotelu Zagreb na Duilovu. Njih 28 su stranci, no u karantenu ide i 12 hrvatskih državljana koji nisu mogli kod kuće osigurati mjere za samoizolaciju.

VIDEO Trajekt iz Ancone stigao u Split

Od ukupnog broja stranaca u karantenu ide devet Talijana, šest državljana BiH, dvoje iz Crne Gore, dvoje Britanaca, dvoje Amerikanaca te jedna osoba iz Kanade. Tamo će morati provesti najmanje 14 dana. Prema prvim informacijama od srijede ujutro, nitko od njih nije imao simptome koji bi ukazivali na koronavirus. Hrvatski državljani potpisali su izjave, izmjerena im je temperatura i upućeni su u samoizolaciju. Jadrolinija je objavila da do daljnjega tu liniju ukida. 

>> Tema: Koronavirus 

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
11:14 12.03.2020.

U cijeloj Hrvatskoj se sumnja na 19 zaraženih i već zatvaramo škole i vrtiće!? Nešto tu ne štima: ili je broj zaraženih abnormalno velik, ili nešto nije u redu s usijanim glavama!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije