Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u središtu zemlje

U Iraku 75 antikviteta 'isplivalo' zahvaljujući kiši

Arheološko nalazište/Ilustracija
Dusko Marusic/PIXSELL
26.02.2018.
u 07:02

Pronađene su "posude od terakote, kovanice i metalni dijelovi" iz partskog (antička Perzija) i islamskog razdoblja, rekao je za AFP Husein Fleih, čelnik ureda.

Ured za kulturne spomenike iračke pokrajine Babilona otkrio je ovih dana desetke predmeta zahvaljujući jakoj kiši koja se sručila na Borsipu, u središtu zemlje.

Pronađene su "posude od terakote, kovanice i metalni dijelovi" iz partskog (antička Perzija) i islamskog razdoblja, rekao je za AFP Husein Fleih, čelnik ureda.

"Ti će se predmeti sada analizirati kako bi se odredila njihova starost", dodao je.

Takva otkrića koja se mogu zahvaliti kiši nisu rijetka, ali je malo dubinskih iskapanja na tom nalazištu blizu muslimanskog svetišta posvećenog Abrahamu.

"Lani je nakon kiše pronađeno oko tisuću predmeta, što pokazuje da su oni gotovo na površini i nisu duboko u zemlji", rekao je Fleih.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
07:46 26.02.2018.

nek nam kažu gdje je pola izložaka iz bagdadskoj muzeja. završilo u americi, ako i ona zlatna puška od sadama huseina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije