Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pleternica

U Interpretacijskom centru Terra Panonica fosili stari 24 milijuna godina

Svečano otvorenje Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
30.06.2020.
u 16:21

Riječ je o prvom takvom interpretacijskom centru u ovom dijelu Hrvatske koji kroz izložbu biljnih i životinjskih vrsta i fosila starih preko 24 milijuna godina nudi mogućnost "uplovljavanja" u svijet nekadašnjeg Panonskog mora. Uz kreativne ilustracije, diorame, tekstove i izloške, đaci i turisti moći će upoznati bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete.

U Pleternici je danas svečano otvoren Interpretacijski centar Terra Panonica, 24,7 milijuna kuna vrijedan turistički projekt kojeg sufinancira Europska unija. Centar Terra Panonica posjetiteljima će kroz virtualan pristup, putem iPada, dati uvid u prirodnu baštinu, floru i faunu koja obitava na području Slavonije. Riječ je o prvom takvom interpretacijskom centru u ovom dijelu Hrvatske koji kroz izložbu biljnih i životinjskih vrsta i fosila starih preko 24 milijuna godina nudi mogućnost "uplovljavanja" u svijet nekadašnjeg Panonskog mora. Uz kreativne ilustracije, diorame, tekstove i izloške, đaci i turisti moći će upoznati bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete.

- Ono što danas ovdje možemo vidjeti ne sastoji se samo od onoga što smo u pravilu viđali u početnim fazama EU projekata, da se radi samo komunalna infrastruktura ili projekti povezani s nekakvim fundamentalnim nedostacima. Ovo je projekt koji podiže turističku svijest i kulturne sadržaje zbog kojih će se netko drugi odlučiti doći u Pleternicu – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji je među prvima imao čast iskušati modernu tehnologiju Interpretacijskog centra.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić izrazila je uvjerenje da će posjetitelji uživati u virtualnoj i proširenoj stvarnosti kroz koju se mogu doživjeti i dubine Panonskog mora, koje je nekada prekrivalo plodnu slavonsku ravnicu, ali isto tako i upoznati sve zaštićene biljne i životinjske vrste Požeško-slavonske županije.

- Projekt nije gotov, on traje do konca ove godine. Uspostavljaju se još dvije poučne staze, od kojih se jedna nalazi u našem gradskom parku, a druga prati rijeku Orljavu, našu inspiraciju, do hipodroma. Nabavit ćemo i turistički vlakić i na taj način zaokružiti cijelu tu turističku priču, namijenjenu prvenstveno posjetiteljima iz drugih gradova, učenicima, a naravno i svima onima koji žele nešto naučiti. Konačni cilj je stvaranje novih radnih mjesta s naglaskom na turizam i održivi razvoj - kazala je gradonačelnica Jozić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije