Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 I DRŽAVLJANSTVO

U intenzivnoj njezi pretežito Austrijanci, a ne migranti kako tvrde krajnji desničari

FILE PHOTO: A person passes closed restaurants and shops at a market after the local government extended the lockdown due to the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Vienna,
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.04.2021.
u 15:29

Glasnogovornik GÖG-a je rekao kako su njihovi podaci u zaostatku od dva mjeseca, ali su zato „posve točni“

Austrijski mediji u srijedu pišu kako na društvenim mrežama kola vijest i vodi se žustra rasprava o tome koliki je udio pacijenata s migrantskom pozadinom oboljelih od koronavirusa u jedinicama intenzivne njege u austrijskim bolnicama.

Raspravu je započeo političar iz redova krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Donje Austrije Gottfried Waldhäusl, nesklone migrantima, a koji je na Facebook stranici proširio vijest da je više od 50 posto kreveta u  intenzivnoj njezi austrijskih bolnica zauzeto COVID 19 oboljelim migrantima. Kako bi bio uvjerljiv Waldhäuser je, kako piše bečki „Kurier“, napomenuo kako su tu činjenicu potvrdili i zdravstveni stručnjaci i liječnici, no ne smiju je „javno reći“.

Istaknuo je da je to uglavnom slučaj u velikim gradovima, uz opasku, kako se migrantima daje prednost u nacionalnom planu cijepljenja iako se „uopće ne pridržavaju sigurnosnih mjera“.

Tragom te vijesti austrijska novinska agencija APA zatražila je podatke od državne tvrtke „Zdravlje-Austrija GmbH /„Gesundheit Austria“ (GÖG), koja navodno ima točne podatke o državljanstvu osoba kojima je bila potrebna intenzivna njega.

Podaci GÖG-a, kako navodi Kurier, opovrgavaju tvrdnje donjoaustrijskog krajnjeg desničara, jer iz njih je vidljivo da u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 28. veljače ove godine od ukupno 5.790 Covid-19 pacijenata na intenzivnoj njezi u Austriji njih 88,3 posto su bili austrijski državljani, 8,5 posto iz „trećih država“, a 3,2 posto državljani daljnjih EU država.

„U promatranom razdoblju od više od godine dana, do kraja veljače ove godine oboljelih korona pacijenata u jedinicama intenzivne njege u austrijskim bolnicama koji nisu bili austrijski državljani bilo je 11,7 posto“, tvrdi GÖG, a prenosi „Kurier. Uz napomenu da stranci u 8,9 milijunskoj Austriji čine 17,1 posto ukupnog stanovništva.

Glasnogovornik GÖG-a je rekao kako su njihovi podaci u zaostatku od dva mjeseca, ali su zato „posve točni“ . Dodao je kako niti u ta dva posljednja mjeseca situacija što se tiče migranata u intenzivnoj njezi ne može biti „gravirajuće drugačija“. 

Podaci dati APA-i također pokazuju da su najbrojniji korona pacijenti iz migrantskih krugova u intenzivnoj njezi u Austriji porijeklom iz Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Rumunjske.

Ono što je također utvrđeno je da migranti zbog lošijih uvjeta stanovanja i rada, ali i jezičnih barijera češće obolijevaju od koronavirusa od domicilnog stanovništva. Ali unatoč tome netočno je da su „okupirali“ više od polovice kreveta u jedinicama intenzivne njege. I da ih se preferira u  austrijskom nacionalnom planu cijepljenja, kao što to tvrdi krajnji desničar FPÖ-a.

Ono o čemu treba svakako voditi računa upozoravaju nadležne institucije da „migranti nisu automatski i stranci“, piše Kurier. Naime, većina ljudi migrantskog porijekla u ovoj alpskoj zemlji nema austrijsko državljanstvo.

Za državni Zavod za statistiku Austrije migranti su osobe čija su oba roditelja rođena u inozemstvu. Vezano uz to, osobe s migrantskom pozadinom mogu biti austrijski državljani. Prema tome, kako navodi isti izvor, teško je posve točno razlučiti tko je doista “pravi“ migrant u Austriji.  

 

Pfizer najavio i treću dozu, cijepit ćemo se jednom godišnje?


 

Komentara 1

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
15:43 21.04.2021.

Ma gdje je sada onaj lik sa nickom De Der (ba) koji je prošli tjedan sav uzjapuren tvrdio kako sa ponosom ističe u zapadnim zemljama da je Hrvat i da ga maltene u transu ljubavi i oduševljenja svi tamo dočekuju i "jako vole" zato što je Hrvat...da,stvarnost je potpuno drugačija - većina Austrijanaca zakoluta očima kad čuju odakle smo,mi smo njima neželjena roba,roba sa greškom,sa kratkim rokom trajanja,uopće nas ne doživljavaju svojim već samo problematičnim balkancima koji žive na račun njihove socijale...ma ne rade oni nikakvu razliku između Albanca sa Kosova,muslimana iz Zenice i Hrvata iz Slavonije ili Posušja,njima su to sve balkanska plemena....i to na veliku žalost misli velika većina Austrijanaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije