Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizdrživo stanje

Ovih liječnika najviše nedostaje u Hrvatskoj

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
05.09.2019.
u 14:19

Prema normi koju propisuje Europska unija, hrvatskim bolnicama nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara. Ni situacija s liječnicima nije mnogo bolja

Nedostatak liječnika i medicinskog osoblja gorući je problem u hrvatskom zdravstvu. U registru komore sestara u ovom je trenutku upisano 40.248 medicinskih sestara i tehničara s važećim odobrenjima, no koliko ih treba biti zaposleno u hrvatskim bolnicama kako bi se uspostavila ravnoteža?

Prema normi koju propisuje Europska unija, hrvatskim bolnicama nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara. Ni situacija s liječnicima nije mnogo bolja, istražio je Dnevnik.hr.

U javnom zdravstvenom sustavu prema podacima Hrvatske liječničke komore zaposleno je 13.613 liječnika od čega je njih 13.342 zaposleno u redovitom radnom odnosu, dok je 271 liječnik umirovljenik koji radi do četiri sata.

Na temelju čak tri milijuna prekovremenih sati koje odrade liječnici specijalizanti izračunato je da nedostaje 2000 liječnika i to ponajviše pedijatara, anesteziologa, radiologa, liječnika obiteljske medicine i ginekologa.

Hrvati se liječe u sveukupno 62 bolnice, a činjenica da će se u narednih deset godina umiroviti gotovo 4000 liječnika ne zvuči optimistično.

S druge strane, prema najnovijim podacima, dug u zdravstvu prešao je osam milijardi kuna, a iskustva u posljednja dva desetljeća pokazala su da je država svake dvije godine sanirala zdravstvo s najmanje dvije milijarde kuna, prenosi Dnevnik.hr.

>> Pogledajte video: Otkrivena spomen ploča časnim sestrama i liječnicima za hrabar čin liječenja tijekom II. svjetskog rata

Komentara 5

Avatar future Gohan
future Gohan
15:05 05.09.2019.

Zdravstvo je sustavno uništavano, od Hembranga, novac se uvijek izvlačio i izvlači sumnjivim poslovima, politika nam je sustavno korumpirana, uhljebi su bili odavno kupljeni, jer posla nije bilo, a redovi puni na zav. za zapošljavanje... Kupuju se 30+ godina smeče od vojnih aviona, plačeni zlatom, i u medijima Vas, nas, lažu i uvjeravaju kako nije avion Golf, kako tu sati rada nisu bitni, strašno, a ljudi to povjeruju onim isitim koji svakih 2 godine kupuju nove kad prođe lising, jer eto, nije isplativo održavati 2 godine star auto, ali borbeni stroj od 30 jest... ima se para za gluposti, tenkovi iz kraja 80tih, truli i upitnom stanju, brodivi od 40 godina, i vezani u Lori jer im ne radi glavni motor ili gen. struje... no, da ne spomenjemo miljarde u čudnim poslovima, farbanja tunela ili mostova koji ne vode nigdje, i nikom ništa, nečemo o privatizaciji 90tih... gospodo koji danas prosvjeduje, nije ovo od danas... di ste bili dok je grmilo? Nitko ne brani da prosvjedujete, naprotiv, ali gdje ste do sad? Zdravstvo dva desetljeća se urušava, zapošljavaju kojekakvi voditelji i šefovi po bolnicama a ne rade ništa, šutnja nije zlato, šutili ste, i sad odjednom prelila čaša, opet pitam a i upozoravam, što šute svi dok grmi, dok se još nešto i može... Danas više kao prijetnja s djelomičnim prvljavim vešom u medijima ako ne daju pare, a ne da konačno hoćete to zaustaviti...

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
14:44 05.09.2019.

Manjak lijecnika i medicinskog osoblja!!! Pa dajte molim vas. Kad bi ih bilo vise, onda bi ih i placat trebalo. Kad bi se i njih placalo, kako bi onda trebalo pazit, mazit i puno placat; ekipe iz 428 opcina, 128 gradova, 20 zupanija, koji svi imaju nacelnike, gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike i pratece e ekipe veeeelikih financijskih prohtjeva? Pa 10tak pukovnija "djelatnika" u upravama drzavnih ustanova i firmi,,,,, i sve njihove prohtjeve od placa kakve imaju vrhunski kirurzi i inzinjeri usput,, pa cak i srednji poduzetnici, u Austriji, Svicarskoj zapadnoj i sjevernoj Europi, Kanadi,,,, od sluzbenih limuzinetina ranga najmanje Audi a6 ( sramota do Boga je vozit se u tam nekakvim Skodama Superb ili jos strasnije - Octaviama) do krkacina i lokacina,,,,,,,,,, A jos financiranje gubitaka drzavnih ustanova i firmi, pa financiranje jedno 10tak tisuca (cujem da i vise) neprofitnih udruga i medija,,,,,, i jos kojesta? Tako je to u zemlji Hrvata, i bit ce tako dok bude Hrvatske i Hrvata,, jerbo Hrvatska i Hrvati bez gorespomenutih i nespomenutih ekipa ljubitelja masti i slasti na tudji racun - moze i mora,, dok bez tamo nekih lijecnika, krurga i ostalih medicinara moze bez i pol muke,,,,,,,,,,Pa Boze moj,tko je lijecio Hrvate u doba kraljeva Tomislava i Zvonimira I sto je Hrvatima tad falilo?

ZE
Zekonja
15:51 05.09.2019.

Ma dajte molim vas, pa Hrvatska ima manje od 4 milijuna stanovnika, a vi valjate gluposti kako joj nedostaje 12 000 medicinskih sestara. Kaj bi trebala ici po jedna na svakog stanovnika ? Do prije par godina je bilo medicinskih sestara po biroima koliko koces, a i danas ih ima koje konobare, rade na recepciji i slicno. Siguran sam da ih i sad ima na birou par stotina nezaposlenih. A lijecnika ne bi nedostajalo kad bi efektivno radili 8, a ne 3 sata dnevno, cast iznimkama. Imam zubarku koja radi preko hzzo-a, i ima pored sebe asistenticu, i zajedno su barem duplo sporije od zubara kod kojeg povremeno idem privatno i radi sam. U RH fali jedino uhljeba svugdje, pa tako i u zdravstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije