Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

U iduće tri godine elektrokemijska zaštita bankomata

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
16.04.2021.
u 18:00

U slučaju provale novac u bankomatima bit će uništen zalijevanjem boje

Rijetko se događa da vladajući prihvate prijedloge oporbe i da oporba onda hvali vladajuće. A prvo je jučer u Saboru dovelo do drugog. Naime, tijekom rasprave o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti novčarskih institucija oporba je pohvalila vlast zato što je prihvaćen njezin prijedlog da se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj u iduće tri godine uvede elektrokemijska zaštita, umjesto u roku od pet godina kako je prvotno predloženo.

Time se skratio rok za obveznu zaštitu bankomata koja podrazumijeva da će u slučaju provala i pokušaja otvaranja kasete s novcem on biti uništen zalijevanjem boje, što znači da ga lopovi neće moći koristiti jer će ukradeni novac biti označen.

– Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će znatno pridonijeti smanjenju kriminaliteta – predstavljajući zakonske izmjene kazao je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, a pohvale se stizale iz redova SDP-a, Mosta, Hrvatskih suverenista...

Ipak, Marija Selak Raspudić rekla je da bi trebalo poraditi i na zaštiti građana u trenutku kada radi podizanja novca na bankomatima upisuju PIN kako ne bi došlo do krađe informacija o PIN-ovima.

– Još većoj zaštiti bankomata od provala pridonijelo bi jasno označavanje bankomata s upozorenjem – dodala je Selak Raspudić.

Tijekom rasprave izneseni su i podaci da je u nekoliko posljednjih godina uočen trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate. U 2018. bilo je 18 kaznenih djela, 2019. 35, a lani 44.

 

>> VEČERNJI TV Burno sučeljavanje Klisovića, Tomaševića i Filipovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije