Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: Trebalo bi više testirati one liječnike koji rade na odjelu s rizičnim pacijentima

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
03.04.2020.
u 21:22

Ministar zdravstva Vili Beroš iz Zadra je poslao poruku mladima da budu odgovorni, jer i oni mogu oboljeti te apelirao još jednom na sve da se pridržavaju mjera

Ukupno je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo 1079 osoba. Preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj preminulih sada 8. Na respiratoru je 39 ljudi, a oporavilo se 92 osoba.

21.15 Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je da se testiranje liječnika na koronavirus proširuje na koji se vraćaju na posao nakon samoizolacije te na one koji su pozitivni i tek se trebaju vratiti raditi.

– To se već radi. I trebalo bi više testirati one liječnike koji rade na odjelu s rizičnim pacijentima – kazao je Capak u Dnevniku Nove TV. Istaknuo je da nema pravila koliko često treba testirati liječnike.

– Ako ima epidemioloških indikacija onda se testira. Inače, rezultat testiranja vrijedi 24 sata. Nakon toga možete postati pozitivni. Negativnost ne znači da neće kasnije razviti pozitivnost na virus – rekao je.

Otkrio je i može li se dogoditi greška prilikom testiranja na temelju koje se za pozitivnu osobu zaključi da je negativna i obratno.

– Ima jako puno situacija u kojima analitičar ne može biti siguran na temelju jednog testa, pa onda stavi +/- i test se ponavlja. Takvih je situacija bilo puno, a to da je nekome izdan pogrešan nalaz – za takvu situaciju ja ne znam – objasnio je Capak.

20.17 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić nada se da bi za tri tjedna epidemija mogla dosći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati.

- Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom očekujem da bi mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su se sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu - kazala je Markotić za RTL Danas, javlja portal Vijesti.hr.

17:44 – Tijekom dana, za osobu s područja Šibensko-kninske županije stigao je pozitivan nalaz na SARS-CoV19.

Trenutno u ovoj županiji je 32 osobe koje su oboljele od COVID-19, od kojih je 22 osoba s područja Općine Murter-Kornati, dvije osobe s područja Općine Tisno, tri osobe s područja Grada Vodica, tri osobe s područja Grada Šibenika, jedna osoba s područja Grada Drniša i jedna osoba s područja Grada Skradina.  

Prosječna dob oboljelih na razini županije je 70 godina. Za područje otoka Murtera, na kojem je najveći broj oboljelih, prosječna dob oboljelih je 73 godine, a za ostatak županije 46 godina. Od ukupno oboljelih 7 je žena, a ostalo su muškarci. Na virus SARS-CoV19 do danas je testirano 137 osoba iz Šibensko-kninske županije.

17:40 Grad Belišće donio je paket mjera vrijednih nešto više od milijun kuna, a kojima žele pomoći gospodarstvu i kućanstvima u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja.

Tako će kućanstva i gospodarske subjekte kojima je zabranjen rad osloboditi plaćanja komunalne naknade, smanjiti prirez porezu na dohodak s 10 na 7 posto, obustaviti naplatu najma gradskih stanova, osloboditi plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Smanjit će se i plaća gradonačelniku i zamjenicima gradonačelnika za 10 posto, kao i direktorima trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu Grada Belišća. Između ostaloga, obustavit će se i naknada članovima Gradskog vijeća te članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu grada Belića. 

VIDEO Ministar Vili Beroš ljutit zbog nediscipline: Neki se još okupljaju u kafićima

16:50 – Pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik istarskoga Županijskog stožera CZ Dino Kozlevac zatražili su od Nacionalnog stožera da se odgodi i stavi izvan snage odluka po kojoj je potrebno izdavati elektronske propusnice za područje bivše pulske općine, priopćili su u petak popodne iz Grada Pule.

Ističući kako potpuno podupiru rad i mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite radi zaštite zdravlja građana, oni su s obzirom na otežanu situaciju i nemogućnost izdavanja elektronskih propusnica te mnogobrojnih upita i nepoznanica u vezi s njihovim izdavanjem zatražili da se odgodi i stavi izvan snage odluka po kojoj je potrebno izdavati elektronske propusnice za područje bivše pulske općine kojoj su pripadali gradovi Pula i Vodnjan te općine Marčana, Barban, Ližnjan, Svetvinčenat, Medulin i Fažana.

"Potreba za kretanjem između tih sadašnjih općina i gradova potpuno je opravdana s obzirom na to da je veliki broj stanovnika tog područja egzistencijalno vezan za susjednu općinu ili grad", istaknuli su Miletić i Kozlevac u priopćenju za javnost. Dodali su da mjera ograničenog kretanja stanovnicima s područja bivše pulske općine uvelike otežava rješavanje bitnih životnih i egzistencijalnih situacija te potreba stanovnika tog područja. Zato su pozvali Nacionalni stožer Civilne zaštite "na uvažavanje želje i mišljenja" ljudi na terenu i stanovnika na području bivše pulske općine.

16:35 - Prema dosadašnjim podacima Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije Nuštar je po broju oboljelih jedno od žarišta koronavirusa u županiji. Službeni podaci kažu kako je u županiji do sada 17 pozitivnih slučajeva od kojih je njih 7 iz Nuštra. Jutros je Stožer izvijestio o 3 nova pozitivna slučaja iz Nuštra. Među zaraženima je i djelatnik Općine Nuštar tako da su sada svi zaposlenici općine kao i sam Drinovac u samoizolaciji. Više pročitajte ovdje

15:42 Policajac s bjelovarskog područja šesta je osoba kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, rekli su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Stožeru navode kako je o posljednja 24 sata na virus testirano pet osoba, a jedan nalaz bio je pozitivan, onaj spomenutog policajca.

 Djelatnicima Doma zdravlja i bjelovarske Opće bolnice uručeni su zaštitni viziri, koje su izradili djelatnici županijske Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom "Suvenir Arbor" i članovi gradske Zajednice tehničke kulture.

 Zaštitni viziri mogu se upotrebljavati više puta, a danas ih je uručeno 20-ak, što je tek prvi dio pošiljke.

 "Pandemija koronavirusa test je za sve nas, a zajedničkim snagama možemo napraviti daleko više”, istaknuo je župan Damir Bajs. Najavio je da će zaštitne vizire uskoro dobiti sve potrebne službe.

14:52 - Krapinsko-zagorska županija u petak nema novih zaraženih koronavirusom, pa je broj oboljelih osoba u županiji ostao na 70, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

14:48 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji sedam je novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj oboljelih 50, a čekaju se rezultati za još 67 uzorka, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je među sedam novozaraženih s područja Konavala i Dubrovnika riječ o dvije obitelji s po tri novozaražena u kojima već postoji zaražena osoba, dok je sedmi novozaraženi rodbina jedne od tih obitelji. Tijekom jučerašnjeg dana obrađeno je 15 kontakata, što ukupno čini 315.

Lakić je na konferenciji za novinare istaknuo i kako Konavle jesu žarište epidemije u županije ali kako su općine Konavle i Župa dubrovačka i grad Dubrovnik 'isprepleteni rodbinski, prijateljski i poslovno'.

14:15 - Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u izjavi za javnost pohvalio je sve koji su u borbi protiv koronavirusa te rekao da nije istina da se dalmatinci manje pridražavaju propisanih mjera od ostalih građana Hrvatske. 

- Ja ne bih rekao da je baš tako, policijski podatci govore da je od kad su mjere uvedene bilo 14 kršenja mjera od strane ugostiteljskih objekta, a od toga devet prva dva dana od njihovog uvođenja - rekao je Boban.

14:05 - U Hrvatskoj je 68 slučajeva novooboljelih, čime se ukupni broj penje na 1079. Od jučer preminula je jedna osoba, čime se broj osoba popeo na 8. Obavljeno je sveukupno 9200 testiranja, a od jučer 892, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Na respiratoru je 39 ljudi, a oporavilo se 92 osoba. Pročitajte više OVDJE 

13:58 - Jučer kasno popodne dobili smo informaciju da je naša medicinska sestra iz Oroslavja pozitivna na Covid-19. S epidemiološkom službom poduzeli smo sve mjere zaštite osoblja i pacijenata. 17 sestara i dva doktora stavljena su u samoizolaciju. Tijekom današnjeg dana provest će se testiranje do sedam sestara i jednog doktora,a rezultate ćemo dobiti sutra - navodi se u priopćenju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim toplicama kojeg potpisuje ravnatelj dr. Davor Gredičak. 

13:44 - Nakon pet dana bez novih slučajeva zaraze na području Bjelovarsko-bilogorske županije, danas je potvrđen novi slučaj. Riječ je o muškarcu iz Bjelovara, koji je sada četvrta zaražena osoba u Bjelovaru, odnosno šesta na području Bjelovarsko-bilogorske županije. - U posljednjih 24 sata obavili smo pet testiranja na koronavirus od čega je jedna osoba bila pozitivna na test. Radi se o muškoj osobi s područja Grada Bjelovara. Epidemiolozi poduzimaju sve zaštitne mjere i utvrđuju s kim je sve zaražena osoba bila u kontaktu i spremni smo ih sve testirati – izjavio je ravnatelj bolnice Alli Allouch.

13:39 - U Brodsko-posavskoj županiji zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom jedne zdravstvene djelatnice, zaposlenice brodske Opće bolnice dr. Josipa Benčevića. Više pročitajte OVDJE.

13:21 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, izliječenih je šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba. Do sada je u Varaždinskoj županiji testirano 410 osoba, a pod mjerom samoizolacije ih je 1916. U protekla 24 sata Policijska uprava Varaždinska nije zabilježila ni jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Evidentirano je 25 slučaja kretanja bez valjane propusnice. - Koliko god nas veseli činjenica da već četiri dana nemamo evidentiran ni jedan novi slučaj oboljenja koronavirusom, istovremeno smo izuzetno oprezni jer znamo da Varaždinska županija nije izolirani otok i iluzorno je očekivati da se broj oboljelih neće povećavati. Stoga i dalje molim svakog građanina naše županije da svojim osobnim primjerom poštivanja uputa i preporuka doprinese sprečavanju širenja zaraze - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:13 - U Hrvatsku stiže 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat i bit će donirane hrvatskim bolnicama za liječenje oboljelih od COVID-19. Količina je to dovoljna za oko 20 tisuća oboljelih. Više pročitajte OVDJE.

12:45 - Od bolesti COVID-19 na Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je oboljelo 20 osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U zadnja 24 sata troje je novooboljelih, što je najveće dnevno povećanje zaraženih u ovoj županiji od početka epidemije. Od ukupnog broja zaraženih, dvije su osobe u potpunosti ozdravile te su iz bolnice otpuštene kući, u Općoj bolnici „Dr.Ivo Pedišić“ Sisak, u izolacijskoj jedinici, su četiri pacijenta, a 14 pacijenata je na kućnom liječenju. 

Stožer apelira na sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije da se striktno drže svih naputaka vezano uz epidemiju bolesti COVID-19 i da ih dosljedno provode i neka ostanu u svojim domovima

12:40 - Ravnatelj jedne od najvećih bolnica u Hrvatskoj, KBC Sestre Milosrdnice, prof. Mario Zovak pozitivan je na koronavirus. Više pročitajte OVDJE.

12:31 - U Primorsko-goranskoj županiji od jučer nema novozaraženih koronavirusom, ukupno je 51 oboljela osoba, četiri su ozdravile, a očekuje se da će još nekoliko ljudi biti proglašeno zdravima, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

"U županiji danas nema novozaraženih i bitno je smanjen broj ljudi u samoizolaciji. Ako nastavimo ovim tempom, možemo imati dobar scenarij", rekao je župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare zahvalivši svim službama, zdravstvenim ustanovama te discipliniranim građanima.

Naveo je i da se pripremaju novi kapaciteti, jer u studentskom domu ima soba za smještaj oboljelih s blažim simptomima, ali ima problema s "posadom", odnosno osobljem, a da u riječkoj bolnici ima "posade", ali ima problema sa sobama. Stoga razmišljamo da sljedećeg tjedna u sustav, za lakše bolesnike, stavimo i crikveničku Thalashoteherapiju, rekao je.

Govoreći o e-propusnicama, Komadina je kazao da taj sustav teško može profunkcionirati za sve u Hrvatskoj te da u županiji smatraju da treba ostaviti u funkciji oba sustava kako ne bi sve stalo i kako bi ljudi mogli doći do svojih radnih mjesta.

Na pitanje o najavljenom povratku skupine hrvatskih građana, koji rade ili studiraju u inozemstvu, letom Croatia Airlinesa i kako će biti organiziran njihov prijevoz iz Zagreba, Komadina je rekao da će u županiji razmotiti tu situaciju i hoće li organizirati prijevoz, naglasivši da ti ljudi moraju u samoizlaciju. Dodao je da se ljudi vraćaju i na dnevnoj bazi, da je tu potrebno i puno osobne odgovornosti.

Koronavirus
1/15

12:20 - Od ukupno 90  testiranih u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji, od toga je sedam pozitivnih na koronavirus. Dobra je vijest da su svi od ranije u samoizolaciji, što znači da je epidemiološka služba dobro radila svoj posao. Ukupno 81 osoba zaražena je u u našoj županiji, od toga je 30 hospitalizirano, šest je na respiratoru. Više pročitajte OVDJE.

11:55 - Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba pozitivno na koronavirus pa je ukupno 159 zaraženih- Što se tiče novooboljelih iz Splita su 3, Solina 4, Muća 2, Kaštela 2, Sinja 1 i Otoka 1. Iz Stožera CZ naglašavaju kako se uglavnom radi o kućnim kontaktima prije oboljelih osoba. Među oboljelim osobama 2 su zdravstvena djelatnika srednje stručne spreme  i to jedan iz KBC-a Split i jedan iz NZJZ. Svi novozaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Od ukupnog broja zaraženih 40 je zdravstvenih djelatnika. 39 osoba je hospitalizirano a na respiratoru se nalazi 7 osoba (2 iz Dubrovačko-neretvanske županije, 2 iz Šibensko-kninske župnije i 1 iz Splitsko-dalmatinske županije). 148 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. U karanteni hotela Zagreb ukupno je 19 osoba; od čega 6 stranih državljana.  

11:32 - Obzirom da je uočeno da na pojedinim mjestima na našem području postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, u dane vikenda u Šibeniku će biti zatvorena šetnica kroz kanal sv. Ante.  Pozivamo Vas da putem svojim medija o ovoj odluci upoznate građane i pozovete ih da poštuju ovu odluku i tako doprinesu svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih - istakli su jutros iz šibenske policije.

Priopćenje su poslali i iz splitske policije:

"Još jednom apeliramo da se ne zadržavate u velikom broju na svim javnim površinama gdje se može kretati i zadržavati veći broj osoba. Znamo da su Žnjan, Bačvice i splitska riva bili omiljena mjesta okupljališta građana, ali u ovoj situaciji ne možete se zadržavati na tim javnim površinama. Posebno ne u većem broju jer tada niste u mogućnosti pridržavati se pravila o distanci između osoba. 

Obzirom na trenutačnu situaciju, a u cilju sprječavanja širenja zaraze, prilagodite svoje navike, te slobodno vrijeme i aktivnosti na otvorenom obavljajte u kraćem vremenu, na mjestima za koja znate da ih ne posjećuje veliki broj ljudi. Ukoliko želite izaći vani, izađite na mjesta gdje ste sigurni da se neće okupiti i zadržavati veći broj građana. Znamo da pratite preporuke liječnika i epidemiologa, a mi vas samo želimo podsjetiti na njihovu preporuku da kada ste na otvorenom pridržavajte se preporučene distance. Na taj način ćemo sigurno svi doprinijeti smanjenju širenju bolesti.

Video: Policija vrši kontrole u prometu


 

Policijski službenici svakodnevno nadziru i provode mjere Stožera, pa tako i ove Odluke o mjeri strogog  ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, te će to nastaviti raditi i tijekom vikenda. Molimo Vas pratite savjete i upozorenja policijskih službenika na terenu. Zahvaljujemo se svim građanima koji poštuju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i odgovornim ponašanjem čuvaju sebi i svih nas".

11:18 - U Međimurskoj županiji nema novozaraženih osoba. I dalje su evidentirana dva slučaja, pa je Međimurje i službeno županija s najmanje oboljelih osoba u Hrvatskoj, rekao je danas župan Matija Posavec. U bolnici su i dalje obje zaražene osobe i stanje im je stabilno. U samoizolaciji je bilo 1387 osoba, a u karanteni 93. Mjeru samoizolacije prekršile su 33 osobe. Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec rekao je da su Stožeru civilne zaštite RH predložili da se omogući zajedničko izdavanje propusnica za nekoliko jedinica lokalne uprave i samouprave, kako ih građani ne bi morali tražiti za svaki odlazak do benzinske crpke ili banke koje nema na području njihove općine.

10:52 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od COVID-19, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare Županijski stožer Civilne zaštite. „Tijekom jučerašnjeg dana uzeli smo osam uzoraka i svi su negativni što znači da je, s obzirom na okolnosti, epidemiološka situacija i dalje vrlo povoljna. Ukupan broj uzoraka koji smo zaključno s današnjim danom uzeli je 67“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

Precizirao je kako je u petak uzeto devet uzoraka na razini primarne zdravstvene zaštite što je ocijenio dobrim podatkom jer nisu uzeti u bolnici. „U ambulantama opće medicine uzorci se uzimaju osobama s blažim kliničkim slikama, a onima s težim u bolnicama“, objasnio je dr. Venus.  Od devet uzoraka četiri su povezana s dvoje zaraženih osoba.

„S nestrpljenjem čekamo te rezultate jer će nam pokazati trag i odgovoriti na pitanje od koje se osobe oboljeli zarazio ili prenio zarazu ako budu pozitivni“,  rekao je epidemiolog Venus. 

U Virovitičko-podravskoj županiji ukupno je četiri oboljelih.

10:15 - U Zadarskoj županiji je troje novooboljelih, čime je ukupan broj oboljelih od COVID-19 porastao na 50 bolesnika. U samoizolaciji je 1252 osoba.  Kako je rečeno, danas će lakše oboljeli pacijenti biti prebačeni u Ortopedsku bolnicu Biograd. U zadarskoj bolnici trenutno leži 19 pacijenata. U Zagreb je poslano 32 uzoraka, te se čekaju rezultati. Hrvati koji će stići katamaranom iz Ancone u Zadar ove nedjelje ići će ili u kućnu samoizolaciju ukoliko za to imaju uvjete ili u karantenu. Više pročitajte OVDJE.

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

10:05 - Potvrđen je još jedan slučaj bolesti od virusa COVID-a 19, radi se o osobi koja je bliski obiteljski kontakt sa zaraženom osobom. Na dan 3. travnja 2020. godine na području Šibensko-kninske županije je oboljela ukupno 31 osoba.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split. Četiri osobe, državljani Republike Hrvatske, su u karanteni. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 348 osoba od kojih je 146 osoba kontakti s oboljelima. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su tri dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedene mjere.

9:59 - U Vukovarsko – srijemskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom tako da je trenutno na području najistočnije hrvatske županije zaraženo ukupno 17 osoba. Prema navodima županijskog stožera civilne zaštite radi se o članovima obitelji jednog ranije hospitaliziranog pacijenta. Iz Nuštra.

- S jučerašnjim danom testirano je ukupno 200 osoba, za 19 uzoraka se čeka nalaz. U samoizolaciji na području Vukovarsko – srijemske županije nalazi se 725 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je 7 dojava o kršenju samoizolacije od čega je utvrđeno 3 kršenja mjera. U objektima za karantenu nalazi se 7 osoba, vozača kamiona nema. COVID-19 ambulante su imale 9 poziva od kojih su 6 poziva bili pacijenti bez sumnje a 3 pozivatelja su upućena obiteljskom liječniku., navode iz stožera.

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i dalje je 6 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti. I dalje su pozitivna 2 liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji. 

9:42 - "U posljednja tri dana na području PU splitsko-dalmatinske nismo zabilježili kršenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koja je stupila na snagu 19. ožujka 2020.godine. Od dana stupanja na snagu Odluke na području PU splitsko-dalmatinske utvrdili smo 30 događaja kršenja navedene Odluke od čega se u 14 slučajeva radilo o ugostiteljskim objektima", kazali su iz policije. Više pročoitajte OVDJE.

9:07 - U Istarskoj županiji jutros nema novooljelih od koronavirusa, a 28 ispitanih uzoraka brisa osoba koji su u srijedu poslani na analizu su negativni, dok su u međuvremenu još tri pacijenta izliječena, priopćio je u petak  županijski Stožer civilne zaštite.

"Od 28 ispitanih uzoraka brisa, svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih, tri su pacijenta izliječena a u Istarskoj županiji trenutno brojimo ukupno sedam izliječenih", potvrdio je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac.

Dodao je da je tijekom četvrtka uzeto 29 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su dostavljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

"Zadovoljni smo trendom, no ponavljam, građani moraju i dalje biti disciplinirani i moraju se držati propisanih mjera jer će nam to omogućiti da što prije izađemo iz ove situacije. Dakle, mjere i dalje moraju biti na snazi i moraju se strogo poštivati, samo tako ćemo pobijediti ovu bitku protiv virusa", poručio je Kozlevac. 

8:12 - Vlada RH osigurala je i repatrijacijsku liniju katamaranom za povratak hrvatskih državljana iz talijanske luke Ancona, a polazak je planiran za nedjelju, 5. travnja.  U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, hrvatska je Vlada osigurala repatrijacijsku liniju katamaranom „Jelena“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinije na relaciji Zadar-Ancona-Zadar, kako bi se hrvatski državljani koji se privremeno nalaze u Italiji vratili u Hrvatsku, objavljeno je u petak na službenoj Vladinoj stranici koronavirus.hr

Polazak katamarana iz luke Ancona je planiran u nedjelju 5. travnja u 15 sati, dok je povratak u zadarsku luku Gaženica predviđen za 18,30 sati. Karte se kupuju na katamaranu.

Kao što je već najavljeno, Vlada RH osigurala je repatrijacijske komercijalne letove za povratak hrvatskih državljana iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske, koji su planirani u subotu 4. travnja u popodnevnim satima, navodi se na stranici koronavirus.hr .

7:30 - Bila je velika navala na sustav za izdavanje e-propusnica kazao je ministar Ivan Malenica u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Izdano je 100.000 propusnica u četvrtak. "Od danas ćemo poslodavcima omogućiti da skupno predaju zahtjeve za sve zaposlenike kojima to treba", kazao je. "Imamo određeni kratki rok, pa ćemo pratiti razvoj situacije, pa ako bude potrebe i produžitirok za nove propusnice", kazao je. "Od 1 do 14 dana vrijedi propusnica a vrijedi za izlazak mjesta prebivališta", dodao je te aplerirao građane da traže samo u nužnim situacijama. Stariji ljudi moći će putem maila zatražiti propusnicu ili fizički doći u Stožer civilne zaštite. Vitalni obiteljski razlozi, odlazak liječniku su uglavnom razlozi građana za traženje propusnice.

7:12 - Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije održat će se u 10 sati ispred zgrade Doma Zadarske županije, a na konferenciji bi trebao sudjelovati i ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar Beroš prethodno će posjetiti Opću  bolnicu Zadar priopćili su iz Stožera.

7:10 - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u emisiji Otvoreno na HRT-u  kazao je kako misli da je situacija u Dalmaciji pod kontrolom. "Što manje kontakta i što više mjera i nećemo imati porast kojeg se bojimo", kazao je. "Ako ćemo imati sreće, ako na vrijeme uspijemo barem drastično smanjiti broj oboljelih do ljeta, mi možemo tu situaciju iskoristiti. Naša je procjena da ćemo ljeti ipak imati mirnu situaciju", kazao je.  Capak je komentirao i stanje u Hrvatskoj. Kaže kako je broj umrlih u odnosu na broj oboljelih u Hrvatskoj jako nizak.

"Naš broj je ispod 1 posto, od nas je jedino bolji Japan. Naši rezultati su odlični u svakom aspektu", dodao je.

Video: Ministar Vili Beroš ljutit zbog nediscipline: Neki se još okupljaju u kafićima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić je poručila ljudima u Dalmaciji da ostanu doma.

7:00 - Trenutno je devet oboljelih policajaca, a među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest ljekarnika i osam administrativnih radnika. Ministar zdravstva Vili Beroš stanje je ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke Stožera. „Mjesta za optimizam ima, međutim, za opuštanje nema", poručio je.

6:50 - Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako je Vladinu mjeru za očuvanje radnih mjesta za ožujak zatražilo 69 tisuća poslodavaca za 410.000 radnika, a prve naknade bit će isplaćene do Uskrsa. 

Riječ je o mjeri u kojoj država umjesto poslodavca isplaćuje plaću radnicima, a ta je naknada za ožujak iznosila 3.250 kuna, no Vlada ju je danas digla na 4.000 kuna.

 

Ključne riječi

Komentara 23

SA
Saskakempa
10:38 03.04.2020.

Ovo sa zupanijskim izvjestajima nema nikakvog smisla. Glavni stozer ima konferenciju u 14, zupanije javljaju ujutro brojeve onda ovi kazu centralno da skupljaju do 13 sati... znaci u teoriji to sto u istri nema sad ne znaci da nece biti do 13 sati itd.. malo je sve to konfuzno, ostaviti jedan stozer da komunicira i to je to a ne milion informacija dnevno koje se ne poklapaju.

ID
ID72
12:37 03.04.2020.

Zašti ljudi ne nose zaštitne naočale, a užuvaju noseći maske..put zaraze je jednak preko očiju kao i preko dišnih puteva🤭

ST
Stipan
18:45 03.04.2020.

Deset stručnjaka , svaki govori drugo. Deset političara ,svaki govori drugo. Što je istina o coroni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije